Více než tisíc zákonodárců z celého světa podpořilo uzavření Guantánama

1200 členů parlamentů řady zemí se připojilo k plánu Amnesty International, který žádá ukončení bezpráví ve "válce proti teroru".

Dnes, šest let po prvním převozu vězňů na základnu Guntánamo, bude americké administrativě představeno 13 bodů, které by mohly porušování mezinárodního práva ukončit.

V rámci "války proti teroru" dochází k porušování lidských práv, jehož obětí se stávají lidé podezřelí z účasti na teroristických útocích. Jsou drženi v podmínkách naprostého bezpráví, často utajeně a ve velmi tvrdých podmínkách. Velká část podezřelých byla nakonec bez obvinění propuštěna.

Návrh, k němuž se připojili například členové britského, izraelského nebo japonského parlamentu, vyzývá k uzavření věznice na základně Guantánamo. Volá i po zrušení nebo zásadní změně zákona o vojenských komisích z roku 2006, která by jej uvedla od souladu s mezinárodním právem.

Bezpráví se netýká jen vojenské základny Guantánamo. Amnesty International zná jména nejméně 38 osob, které byly drženy v tajných detenčních zařízeních CIA a dosud jsou nezvěstné. K tajnému věznění ani převozům vězňů přitom nemohlo docházet bez vědomí dalších vlád. “Svévolné a tajné věznění porušuje základní principy lidských práv. Taková nespravedlnost nemá ve 21. století místo,” uvedla generální tajemnice Amnesty International Irene Khan.

26.4.2019

Polské aktivistky podpořilo na 75 tisíc lidí!

Přes 75 tisíc lidí podpořilo čtrnáct polských žen napadených během pochodu pořádaného u příležitosti Dne nezávislosti ve Varšavě.

30.4.2019

Filmaři z celého světa žádají propuštění myanmarského režiséra

Přes 450 filmařů z celého světa podepsalo otevřený dopis, v němž barmskou vládu vyzývá k okamžitému propuštění režiséra a dokumentaristy Min Tchin Ko Ko Ďiho z vězení.

10.1.2019

I PO 17 LETECH ZŮSTÁVÁ VĚZNICE GUANTÁNAMO HROZBOU PRO LIDSKÁ PRÁVA

Vojenské vězení v zátoce Guantánamo zůstává skvrnou na dodržování lidských práv v USA a dokud zůstane otevřené, bude představovat místo jejich trvalého porušování.

10.1.2019

I po 17 letech zůstává věznice Guantánamo hrozbou pro lidská práva

V předvečer výročí otevření vězení připomíná Amnesty důvody pro jeho okamžité uzavření.