Více než tisíc zákonodárců z celého světa podpořilo uzavření Guantánama

1200 členů parlamentů řady zemí se připojilo k plánu Amnesty International, který žádá ukončení bezpráví ve "válce proti teroru".

Dnes, šest let po prvním převozu vězňů na základnu Guntánamo, bude americké administrativě představeno 13 bodů, které by mohly porušování mezinárodního práva ukončit.

V rámci "války proti teroru" dochází k porušování lidských práv, jehož obětí se stávají lidé podezřelí z účasti na teroristických útocích. Jsou drženi v podmínkách naprostého bezpráví, často utajeně a ve velmi tvrdých podmínkách. Velká část podezřelých byla nakonec bez obvinění propuštěna.

Návrh, k němuž se připojili například členové britského, izraelského nebo japonského parlamentu, vyzývá k uzavření věznice na základně Guantánamo. Volá i po zrušení nebo zásadní změně zákona o vojenských komisích z roku 2006, která by jej uvedla od souladu s mezinárodním právem.

Bezpráví se netýká jen vojenské základny Guantánamo. Amnesty International zná jména nejméně 38 osob, které byly drženy v tajných detenčních zařízeních CIA a dosud jsou nezvěstné. K tajnému věznění ani převozům vězňů přitom nemohlo docházet bez vědomí dalších vlád. “Svévolné a tajné věznění porušuje základní principy lidských práv. Taková nespravedlnost nemá ve 21. století místo,” uvedla generální tajemnice Amnesty International Irene Khan.

2.8.2017

Praha hostila celosvětový kongres Montessori škol

Ve dnech od 25. do 30. července se uskutečnila série setkání v rámci světového International Montessori Congress Praha 2017. Zúčastnilo se jej téměř dva tisíce učitelů, studentů a dalších odborníků na vzdělávání z celého světa. Podobná akce prý v ČR nemá obdoby.

17.5.2017

Peru: Autority ukončily tažení proti obránkyni lidských práv Máximě Acuňové

Usnesení Nejvyššího soudu v Peru oznámilo ukončení soudního procesu v případě útoků na pozemek obránkyně lidských práv Maximy Acuňové.

9.2.2017

Keňa: Historické usnesení blokuje uzavření uprchlického tábora v Dadábu

27.1.2017

Rezoluce OSN dláždí cestu k zodpovědnosti za válečné zločiny v Sýrii