Šesté výročí tábora Guantánamo

11. ledna 2008 uplyne šest let od převozu prvních zajatců na americkou základnu Guantánamo na Kubě. Lidé podezřelí z terorismu jsou tam drženi až po dobu několika let, nemohou se však hájit u řádných soudů.

Amnesty International ČR proto v Praze uspořádá symbolickou akci, na které vyjádří nesouhlas s nezákonným jednáním amerických úřadů a vyzve k uzavření tábora. V pátek 11. ledna v 17:00 proběhne "Přesun" guantánamských zajatců z prostoru Malého náměstí k Velvyslanectví USA v Praze, kam aktivisté dorazí v 17:45.

"Prezident Bush prohlásil, že by rád viděl Guantánamo uzavřené. Touto cestou mu připomeneme vlastní slova," říká kampaňová koordinátorka Amnesty International ČR Lenka Pitronová. Během zítřejší akce se budou také podepisovat výzvy adresované současným kandidátům na prezidenta USA.

Guantánamo se stalo symbolem nezákonného jednání. Nyní je na základně drženo zhruba 300 mužů, kteří nemají možnost hájit se před řádným soudem. Mnozí jsou drženi v izolaci a vystaveni špatnému zacházení.

Odsouzení nezákonných praktik USA na Guantánamu přichází z mnoha míst světa včetně významných spojenců USA a také od OSN. Výzvy k uzavření Guantánama proto v pátek zazní i v zahraničí. Celosvětové hnutí Amnesty International předá americké vládě dokument podpisy více než 1200 poslanců z Evropy a dalších regionů, který vyzývá k uzavření tábora.

Amnesty International hluboce odsuzuje brutální teroristické zločiny. V odpovědi na teror však vlády nesmí porušovat lidská práva. Takové jednání podporuje nenávist a činí svět méně bezpečným. Proto je třeba Guantánamo uzavřít. "Zajatci na Guantánamu musí být obviněni a postaveni před spravedlivé soudy, nebo propuštěni," dodává Lenka Pitronová z Amnesty International ČR. ¨

Další informace – Nezákonné věznění na Guantánamu trvá již 6 let

Celkem bylo na Guantánamu zadržováno na 800 osob 45 různých národností včetně několika dětí ve věku od 13 let. Mezi zajatci byli a stále jsou také lidé, kteří se pouze ocitli ve špatnou dobu na špatném místě. Desítky dalších byly americkým silám předány z Pákistánu nebo z Afghánistánů za odměnu ve výši tisíců dolarů. Dnes ve věznici zůstává zhruba 300 zajatců.

Americké úřady tyto vězně označují vágním termínem „nepřátelští bojovníci“. Považují je za zdroj informací a za možnou hrozbu pro národní bezpečnost.

Někteří ze zajatců jsou bez jakéhokoli soudního rozhodnutí zadržováni již několik let. Americká administrativa s nimi zachází, jako by byla prokázána jejich vina. Pouze jeden zajatec byl přitom vojenským tribunálem usvědčen ze zločinu, žádný nebyl spravedlivě souzen a postaven před nestranný tribunál. Mnozí byli vystaveni mučení nebo špatnému zacházení.

Guantánamo navíc představuje jen část utajovaného věznění, převozu zajatců a mučení, ke kterému dochází v rámci „války proti teroru“ i jinde ve světě.

Guantánamo v číslech

zhruba 800 zajatců bylo na Guantánamu drženo od roku 2002

pouze 1 zajatec byl odsouzen vojenskou komisí

nejméně 4 zajatci spáchali sebevraždu

zhruba 300 zajatců 30 národností je na Guantánamu drženo v současnosti

téměř 80 procent zajatců je drženo v samovazbě

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.

7.6.2018

Severokorejský otec doufá, že prezident Trump mu pomůže znovu vidět manželku a syna

On uprchl na Jih, jí se to se synem nepodařilo a kvůli pokusu o útěk jí hrozí pracovní tábor…Jak může pomoct nadcházející summit Severní Korea – USA obyčejným Severokorejcům?

9.2.2018

Prohlášení Amnesty International k dění okolo bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku

V Parlamentu ČR probíhá v těchto dnech debata o tom, zda by Tomio Okamura kvůli svým výrokům o koncentračním táboru v Letech u Písku měl přijít o pozici místopředsedy Poslanecké sněmovny.

16.5.2018

Rok a půl po rozpuštění tábora v Calais je situace nadále kritická

Zákrok francouzské policie, kterým byla zlikvidována “džungle” v Calais, nic nevyřešil. Uprchlíci se rozprchli po celé Francii a část z nich se nyní vrací zpět na místo. Podmínky jsou však kritické a není zde dostatek přístřešků. Hlavními obětmi jsou děti, které se britská vláda zdráhá přijmout.