Výzva Evropské unii k situaci v Barmě

Amnesty International vyzvala představitele EU, aby na dnešním summitu EU se Sdružením národů jihovýchodní Asie (ASEAN) vyzdvihli současnou politickou a humanitární krizi v Barmě/Myanmaru.

„Tamní situace si žádá jasnou mezinárodní reakci s důrazem na ochranu lidských práv a dlouhodobou spolupráci při řešení krize za účasti asijských vůdců i představitelů EU,“ píše ve své výzvě bruselská kancelář AI.Sedm týdnů po zářijovém násilném potlačení protestů se na toto téma nepodařilo vyvolat v zemi dialog. Tvrzení Barmské junty o návratu stability jsou v rozporu s rozsáhlým zatýkáním osob, mučením ve vazebních věznicích, únosy a případy mizení osob. EU učinila v souvislosti se zhoršující se situací v Barmě mnoho významných prohlášení. Nadcházející summit ASEAN, stejně tak jako summity s Čínou a Indií 28. a 30. listopadu, představují možnost přimět ostatní země v regionu, aby v komunikaci s Barmou zdůrazňovaly potřebu následujících kroků:- neodkladné a bezpodmínečné propuštění všech, kteří byli zadrženi pro využívání svého práva na svobodu slova;- zveřejnění identity a informací o umístění zadržovaných, zaručení dobrého zacházení s nimi a povolení přístupu nezávislých orgánů do míst zadržování;- spolupráci barmských úřadů s OSN, a to včetně respektování požadavků uvedených v rezoluci Rady pro lidská práva OSN ze dne 2. října 2007.Barmská junta a její vojenské, bezpečnostní a policejní síly se prokazatelně dopouštějí porušování lidských práv, které je podle OSN systematické a značně rozsáhlé. I přes tento fakt řada zemí nadále pokračuje v zásobení režimu zbraněmi a vojenským materiálem, které slouží jako podpora junty. Embargo na dovoz zbraní do Barmy uvalené USA a EU je sice důležité, ale v praxi není příliš účinné. Přestože embargo EU je právně závazné a pokrývá nepřímo i transfery zbraňových součástek, neexistuje efektivní kontrola, která by zaručila jeho implementaci. Aby se tento stav napravil, měla by EU učinit následující:- vyzvat Radu bezpečnosti OSN k zavedení mezinárodního embarga na dovoz zbraní do Barmy;- apelovat na asijské země, aby zastavily své dodávky zbraní do Barmy.

Nové důkazy o bezpráví

Uplynulé týdny přinesly nové důkazy o masovém zatýkání a násilnostech v Barmě. Pracovníci Amnesty International zachytili svědectví a apely protestujících Barmánců, z nichž někteří byli posléze uvězněni. Rozšířené svévolné zadržování, braní rukojmích, bití a mučení ve vazbě jasně zpochybňují vládní tvrzení o tom, že se situace v Barmě vrací k normálnímu stavu.

1.4.2020

Seznam Zprávy s politologem o situaci v Maďarsku

2.12.2019

168 hodin ČT o situaci Ujgurů

29.4.2019

Justice ve Střední Evropě v ohrožení!

Amnesty považuje stav soudnictví v Polsku a Maďarsku za alarmující, může ovlivnit celou Evropu včetně Česka. Ředitel Amensty Mark Martin o tom promluví na Pochodu za nezávislost justice na Staroměstském náměstí.

25.6.2019

Evropský soud odmítl polský zákon, který nutí soudce Nejvyššího soudu odejít do důchodu

Soudní dvůr Evropské unie (SDEU) rozhodl, že zákon Polska o Nejvyšším soudu porušuje právo EU.