Frakční spory Hamasu a Fatahu způsobují bezpráví

Frakční boje mezi Hamasem a Fatahem v pásmu Gazy od začátku letošního roku usmrtily na 350 Palestinců. V této oblasti, stejně jako na Západním břehu Jordánu, stále dochází k hrubému porušování lidských práv.

Amnesty International (AI) uveřejňuje informace o dění na okupovaných územích chvíli poté, co nepokoje v pásmu Gazy dosáhly nebývalé intenzity. Střety kulminovaly v červnu 2007, když Hamas násilně převzal kontrolu nad územím. Jak síly Hamas, tak složky podléhající palestinskému prezidentu Abbásovi, představiteli strany Fatah, v době střetů nebraly ohledy na bezpečí civilní populace a prováděly nerozlišující útoky. K přestřelkám docházelo i v rezidenčních čtvrtích. Civilisté tak zůstávali uvězněni ve svých domovech, protože venku jim hrozila vážná újma.Ačkoli od té doby ozbrojené střety utichly, na okupovaných územích stále dochází k bezpráví. Amnesty International obviňuje Hamas, že od převzetí moci v pásmu Gazy vybudoval paralelní bezpečnostní aparát, který nejedná dle zákonů. Jeho složky svévolně zatýkají a mučí zadržené. Síly Hamasu také napadají pokojné demonstranty a novináře. Na Západním břehu pak bezpečnostní složky podléhající prezidentu Abbásovi svévolně zadržují stovky stoupenců Hamasu. Na druhou stranu nejsou schopny zasáhnout proti militantům z řad Fatahu, kteří provádějí únosy a žhářství."Je třeba ustavit nezávislou komisi expertů, která bude vyšetřovatporušování lidských práv, jehož se dopouštějí obě znesvářené strany," říká Amnesty International.Proti sobě stojící síly Hamasu a Fatahu v současnosti dbají pouze na své vlastní cíle a dál beztrestně páchají bezpráví.

4.6.2019

Čína stupňuje tlak na aktivisty před 30. výročím masakru na náměstí Nebeského klidu

Čínské úřady musejí přestat pronásledovat lidi, kteří si chtějí připomenout oběti násilného zásahu na náměstí Nebeského klidu z roku 1989. Letos je to 30 let.

16.11.2018

Gaza: Boj mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenými skupinami eskaluje. Je nutné ochránit civilisty!

Obyvatelé zažili na začátku týdne největší boje ozbrojeného konfliktu od roku 2014.

22.11.2018

Francie: Nespravedlivá protiteroristická opatření stále ničí životy

Už před rokem byl ve Francii zrušen výjimečný stav. mMmořádné protiteroristické pravomoci jsou ale nadále používány k nespravedlivému trestání lidí, aniž by byli obviněni nebo souzeni.

18.5.2018

Globální editování Wikipedie se zaměřilo na neznámé ženy, které hájí lidská práva po celém světě

Nadšenci Wikipedie z celého světa spojili 19. a 20. května síly, aby se zúčastnili celosvětového ,,Wikipedia edit-a-thon“ a podpořili tak mimořádné, i když neznámé ženy - obránkyně lidských práv, které zasvětily své životy boji proti nespravedlnosti.