Frakční spory Hamasu a Fatahu způsobují bezpráví

Frakční boje mezi Hamasem a Fatahem v pásmu Gazy od začátku letošního roku usmrtily na 350 Palestinců. V této oblasti, stejně jako na Západním břehu Jordánu, stále dochází k hrubému porušování lidských práv.

Amnesty International (AI) uveřejňuje informace o dění na okupovaných územích chvíli poté, co nepokoje v pásmu Gazy dosáhly nebývalé intenzity. Střety kulminovaly v červnu 2007, když Hamas násilně převzal kontrolu nad územím. Jak síly Hamas, tak složky podléhající palestinskému prezidentu Abbásovi, představiteli strany Fatah, v době střetů nebraly ohledy na bezpečí civilní populace a prováděly nerozlišující útoky. K přestřelkám docházelo i v rezidenčních čtvrtích. Civilisté tak zůstávali uvězněni ve svých domovech, protože venku jim hrozila vážná újma.Ačkoli od té doby ozbrojené střety utichly, na okupovaných územích stále dochází k bezpráví. Amnesty International obviňuje Hamas, že od převzetí moci v pásmu Gazy vybudoval paralelní bezpečnostní aparát, který nejedná dle zákonů. Jeho složky svévolně zatýkají a mučí zadržené. Síly Hamasu také napadají pokojné demonstranty a novináře. Na Západním břehu pak bezpečnostní složky podléhající prezidentu Abbásovi svévolně zadržují stovky stoupenců Hamasu. Na druhou stranu nejsou schopny zasáhnout proti militantům z řad Fatahu, kteří provádějí únosy a žhářství."Je třeba ustavit nezávislou komisi expertů, která bude vyšetřovatporušování lidských práv, jehož se dopouštějí obě znesvářené strany," říká Amnesty International.Proti sobě stojící síly Hamasu a Fatahu v současnosti dbají pouze na své vlastní cíle a dál beztrestně páchají bezpráví.

25.1.2018

Amnesty International ČR na kraji dospělosti

Letos prvního ledna jsem slavil nejen já, ale i celá česká Amnesty. Od začátku roku jsme se stali nezávislí na podpoře z jiných zemí.

27.12.2017

Maraton psaní dopisů: Kdo nám píše?

Shackelia Jacksonová z Jamajky posílá dopis všem, kdo se jí snaží pomoct v rámci Amnesty kampaně Maraton psaní dopisů.

14.12.2017

Další úspěch Amnesty: Vězni svědomí z Krymu propuštěni.

30.5.2017

Irák: Americká armáda přiznává neúspěch při monitorování převozu zbraní v hodnotě více než 1 mld. dolarů

Podle zveřejněné kontroly Ministerstva obrany USA získané organizací Amnesty International na základě svobodného přístupu k informacím, americká armáda nezvládla mít pod dohledem převoz zbraní a jiného vojenského vybavení v hodnotě vice než 1 mld. dolarů do Iráku a Kuvajtu.