‘Hon na čarodějnice‘ v Myanmaru/Barmě zdokumentovaly výpovědi svědků

Amnesty International (AI) dnes zveřejnila nové videozáznamy a zvukové nahrávky, které vypovídají o brutální represi v Myanmaru/Barmě. Očití svědci poukazují na pokračující svévolné zatýkání a děsivé podmínky v barmských věznicích.

Aktuální svědectví, která výzkumný tým AI zaznamenal na thajsko-barmské hranici, obsahují také výpovědi prominentních aktivistů pronesené těsně před jejich zatčením o uplynulém víkendu. Lidé, kteří z Barmy utekli, popsali fyzické násilí vůči demonstrantům a přihlížejícím včetně mnichů. Bití neunikly ani děti.„Někteří ze zraněných krváceli tak silně, že nebylo možné poznat, z jakých míst těla krev prýštila. Někteří z mnichů ztratili svrchní části oděvů. Viděl jsem lidi, kteří se snažili pomoci zraněnému mnichovi. Většinu zranění představovala zranění na hlavě. Pořádková policie své útoky zaměřovala na hlavy,“ popsal 31letý mnich násilný střet mezi protestujícími lidmi a policií u pagody Shwedagon dne 26. září.Od potlačení protestů stále narůstá počet zpráv o úmrtích ve vazbě, to samé platí pro případy špatného zacházení a bití. Lidé v přeplněných a zanedbaných věznicích postrádají dostatek jídla, vody a lékařskou péči.„Svět musí vědět, co se děje v barmských vazebních celách. Pokud úřady nemají nic ke skrývání, proč odmítají udělit Mezinárodnímu výboru Červeného kříže plný a nebráněný přístup k zadržovaným?“ říká ředitelka programu AI pro Asii a Pacifik Catherine Baberová.„Jménem barmských občanů potřebujeme podporu lidí z celého světa a mezinárodního společenství. Stále děláme vše, co můžeme proto, abychom vybojovali svobodu a spravedlnost v Barmě,“ prohlásil těsně před svým zatčením na jednom ze záznamů aktivista Htay Kywe.Audio záznam zde

7.12.2017

Státy na celém světě nedokáží zabránit zabíjení a mizení obránců lidských práv

Vychází nový výzkum v rámci kampaně BRAVE.

30.10.2017

Venezuela: Represe v obýváku

Venezuelské úřady rozšířily svůj arzenál represí: zahájily vlnu nelegálních razií v domovech občanů podezřelých z disentu. Právě opozičně smýšlející lidé se minulý týden stali laureáty Sacharovovy ceny od Evropského parlamentu.

24.8.2017

Erkin Musajev je VOLNÝ!

10. srpna byl Erkin propuštěn. V osobním vzkazu pro Amnesty International děkuje všem, kdo je podpořili.

25.7.2017

DVTV: Rozhovor s chirurgem, který odebíral v Číně orgány