‘Hon na čarodějnice‘ v Myanmaru/Barmě zdokumentovaly výpovědi svědků

Amnesty International (AI) dnes zveřejnila nové videozáznamy a zvukové nahrávky, které vypovídají o brutální represi v Myanmaru/Barmě. Očití svědci poukazují na pokračující svévolné zatýkání a děsivé podmínky v barmských věznicích.

Aktuální svědectví, která výzkumný tým AI zaznamenal na thajsko-barmské hranici, obsahují také výpovědi prominentních aktivistů pronesené těsně před jejich zatčením o uplynulém víkendu. Lidé, kteří z Barmy utekli, popsali fyzické násilí vůči demonstrantům a přihlížejícím včetně mnichů. Bití neunikly ani děti.„Někteří ze zraněných krváceli tak silně, že nebylo možné poznat, z jakých míst těla krev prýštila. Někteří z mnichů ztratili svrchní části oděvů. Viděl jsem lidi, kteří se snažili pomoci zraněnému mnichovi. Většinu zranění představovala zranění na hlavě. Pořádková policie své útoky zaměřovala na hlavy,“ popsal 31letý mnich násilný střet mezi protestujícími lidmi a policií u pagody Shwedagon dne 26. září.Od potlačení protestů stále narůstá počet zpráv o úmrtích ve vazbě, to samé platí pro případy špatného zacházení a bití. Lidé v přeplněných a zanedbaných věznicích postrádají dostatek jídla, vody a lékařskou péči.„Svět musí vědět, co se děje v barmských vazebních celách. Pokud úřady nemají nic ke skrývání, proč odmítají udělit Mezinárodnímu výboru Červeného kříže plný a nebráněný přístup k zadržovaným?“ říká ředitelka programu AI pro Asii a Pacifik Catherine Baberová.„Jménem barmských občanů potřebujeme podporu lidí z celého světa a mezinárodního společenství. Stále děláme vše, co můžeme proto, abychom vybojovali svobodu a spravedlnost v Barmě,“ prohlásil těsně před svým zatčením na jednom ze záznamů aktivista Htay Kywe.Audio záznam zde

25.7.2017

DVTV: Rozhovor s chirurgem, který odebíral v Číně orgány

14.6.2017

Alioho zdraví se prudce zhoršilo

6.3.2017

Sýrie: tajná kampaň masových pověšení a vyhlazování ve vězení Saydnaya

Nová mrazivá zpráva Amnesty International odhaluje vypočítavou kampaň syrské vlády, mimosoudních masových poprav pověšením ve vězení Saydnaya. Mezi lety 2011 a 2015, byly každý týden, a často dvakrát týdně, skupiny až padesáti lidí odvedeny z cel a usmrceny pověšením. Během pěti let, až 13 000 lidí, většina z nich civilisté považováni za opozici proti vládě, bylo tajně pověšeno v Saydnaye.

6.3.2017

Odpověď prezidenta Bašára al-Asada na zprávu Amnesty International o vězení Saydnaya

V návaznosti na rozhovor prezidenta Bašára al-Asada v rozhovoru pro Yahoo News ve kterém zamítá zjištění nedávné zprávy Amnesty International o hromadných popravách a vyhlazování ve vojenském vězení Saydnaya v Sýrii, řekl Philip Luther, ředitel výzkumu a podpory pro Blízký východ a severní Afriku: