‘Hon na čarodějnice‘ v Myanmaru/Barmě zdokumentovaly výpovědi svědků

Amnesty International (AI) dnes zveřejnila nové videozáznamy a zvukové nahrávky, které vypovídají o brutální represi v Myanmaru/Barmě. Očití svědci poukazují na pokračující svévolné zatýkání a děsivé podmínky v barmských věznicích.

Aktuální svědectví, která výzkumný tým AI zaznamenal na thajsko-barmské hranici, obsahují také výpovědi prominentních aktivistů pronesené těsně před jejich zatčením o uplynulém víkendu. Lidé, kteří z Barmy utekli, popsali fyzické násilí vůči demonstrantům a přihlížejícím včetně mnichů. Bití neunikly ani děti.„Někteří ze zraněných krváceli tak silně, že nebylo možné poznat, z jakých míst těla krev prýštila. Někteří z mnichů ztratili svrchní části oděvů. Viděl jsem lidi, kteří se snažili pomoci zraněnému mnichovi. Většinu zranění představovala zranění na hlavě. Pořádková policie své útoky zaměřovala na hlavy,“ popsal 31letý mnich násilný střet mezi protestujícími lidmi a policií u pagody Shwedagon dne 26. září.Od potlačení protestů stále narůstá počet zpráv o úmrtích ve vazbě, to samé platí pro případy špatného zacházení a bití. Lidé v přeplněných a zanedbaných věznicích postrádají dostatek jídla, vody a lékařskou péči.„Svět musí vědět, co se děje v barmských vazebních celách. Pokud úřady nemají nic ke skrývání, proč odmítají udělit Mezinárodnímu výboru Červeného kříže plný a nebráněný přístup k zadržovaným?“ říká ředitelka programu AI pro Asii a Pacifik Catherine Baberová.„Jménem barmských občanů potřebujeme podporu lidí z celého světa a mezinárodního společenství. Stále děláme vše, co můžeme proto, abychom vybojovali svobodu a spravedlnost v Barmě,“ prohlásil těsně před svým zatčením na jednom ze záznamů aktivista Htay Kywe.Audio záznam zde

7.6.2018

Oleg po třech týdnech hladovky zhubl 8 kilo a podle svědků není v dobré kondici

24.5.2018

Sencov drží hladovku - posílejte solidární dopisy

Oleg Sencov se nevzdává a i nadále bojuje za propuštění všech ukrajinských politických vězňů.

12.4.2018

DOBRÉ ZPRÁVY Z FILIPÍN: JERRYME CORRE JE PROPUŠTĚN!

Od ledna 2018 se uskutečnila série slyšení týkající se Jerrymeho drogových obvinění. Dne 2. března byl schválen návrh zastavení trestního stíhaní a to kvůli nedostatku důkazů. Jerryme byl propuštěn tentýž den.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.