‘Hon na čarodějnice‘ v Myanmaru/Barmě zdokumentovaly výpovědi svědků

Amnesty International (AI) dnes zveřejnila nové videozáznamy a zvukové nahrávky, které vypovídají o brutální represi v Myanmaru/Barmě. Očití svědci poukazují na pokračující svévolné zatýkání a děsivé podmínky v barmských věznicích.

Aktuální svědectví, která výzkumný tým AI zaznamenal na thajsko-barmské hranici, obsahují také výpovědi prominentních aktivistů pronesené těsně před jejich zatčením o uplynulém víkendu. Lidé, kteří z Barmy utekli, popsali fyzické násilí vůči demonstrantům a přihlížejícím včetně mnichů. Bití neunikly ani děti.„Někteří ze zraněných krváceli tak silně, že nebylo možné poznat, z jakých míst těla krev prýštila. Někteří z mnichů ztratili svrchní části oděvů. Viděl jsem lidi, kteří se snažili pomoci zraněnému mnichovi. Většinu zranění představovala zranění na hlavě. Pořádková policie své útoky zaměřovala na hlavy,“ popsal 31letý mnich násilný střet mezi protestujícími lidmi a policií u pagody Shwedagon dne 26. září.Od potlačení protestů stále narůstá počet zpráv o úmrtích ve vazbě, to samé platí pro případy špatného zacházení a bití. Lidé v přeplněných a zanedbaných věznicích postrádají dostatek jídla, vody a lékařskou péči.„Svět musí vědět, co se děje v barmských vazebních celách. Pokud úřady nemají nic ke skrývání, proč odmítají udělit Mezinárodnímu výboru Červeného kříže plný a nebráněný přístup k zadržovaným?“ říká ředitelka programu AI pro Asii a Pacifik Catherine Baberová.„Jménem barmských občanů potřebujeme podporu lidí z celého světa a mezinárodního společenství. Stále děláme vše, co můžeme proto, abychom vybojovali svobodu a spravedlnost v Barmě,“ prohlásil těsně před svým zatčením na jednom ze záznamů aktivista Htay Kywe.Audio záznam zde

16.2.2017

Týden: Amnesty v Sýrii? Nikdy, říká Asad

3.2.2017

Irák: Poprava 31 mužů hromadí nespravedlnost na vrchol krveprolití

Masová poprava 31 mužů v Iráku, která byla včera oznámena, za jejich údajnou účast na hromadných vraždách v roce 2014 je dalším důkazem nehorázné lhostejnosti iráckých autorit k lidským právům a scestného užívání trestu smrti ve jménu bezpečnosti, řekla Amnesty International.

3.2.2017

Muž zmizel během evakuace východního Aleppa

Osud a místo pobytu Abdulhadiho Kamela zůstává neznámý. Naposledy byl spatřen, když ho odvážela sanitka 16. prosince 2016 poté, co byl zraněn syrskými vládními silami, které zastavily evakuační konvoj, ve kterém opouštěl východní Aleppo.

16.1.2017

Guantánamo: Dvojí měřítko lidských práv

Koncem loňského roku byly Spojené státy americké zvoleny na dobu tří let Valným shromážděním OSN do jednoho z jejích klíčových orgánů, Rady OSN pro lidská práva, kde 1. ledna 2017 zasedly.