Násilnosti v Konžské republice pokračují

Boje mezi vládními silami a ozbrojenci generála Laurenta Nkundu, které probíhají v oblasti konžské provincie Severní Kivu, v posledních týdnech nabírají na intenzitě. AI obviňuje vládu Konžské republiky i mezinárodní společenství z nezájmu o strádání obyvatel neklidné části této země.

AI varovala před sílícím nebezpečím přerodu násilností v novou vlnu masového etnického zabíjení. AI v posledních dnech dostává zprávy od lidí, kteří prchají před boji. Ti hovoří o zabíjení civilistů a rekrutování dětských vojáků. V zemi je sice rozmístěno více než 17.000 příslušníků mírových sil, pro obyvatele Seveního Kivu zůstává konec konfliktu přesto v nedohlednu.AI v této souvislosti vyzvala vládu Rwandy, aby na svém území bez prodlení přestala rekrutovat bojovníky do sil Laurenta Nkundy a věnovala maximální pozornost dodržování zbraňového embarga na dodávky zbraní do Konžské republiky. „Zprávy o tom, že vláda Rwandy při nejmenším dodává bojovou sílu, zbraně a munici muži čelícímu obvinění z válečných zločinů, jsou velmi znepokojivé,“ uvedl Erwin van der Borght, ředitel programu AI pro Afriku.

Válečný zločinec zůstává na svobodě

Pokračující násilí na východě Konžské republiky je přímým důsledkem neschopnosti vlády a mezinárodního společenství bojovat s beztrestností, která doprovází porušování lidských práv.„Mezinárodní zatykač na Laurenta Nkundu byl přitom vydán téměř před dvěma lety – pokud by úřady dělaly, co mají, nemuseli bychom dnes sledovat hrozivé násilnosti. Nyní je třeba nepředstírané úsilí ze strany zahraničních zemí a vlád Konžské republiky a Rwandy, které musejí spolupracovat a postavit Nkundu před spravedlnost.“Vláda Konžské republiky odměnila další pravděpodobné válečné zločince vysokými vojenskými posty v armádě. Jen málokdo může věřit, že armáda bude vůbec schopna profesionálně a nestranně chránit civilisty, dokud nedojde k odchodu těchto osob z významných pozic. Právě to by mělo být požadavkem mezinárodního společenství, které poskytuje významnou finanční a technickou podporu reformě bezpečnostního systému země,“ dodal Erwin van der Borght.

20.4.2017

Jemen: multimiliardové prodeje zbraní Američanů a Britů odkrývají ostudnou protichůdnost s pokusy o pomoc

USA a Velká Británie živí vážné násilnosti, které poškodily civilisty, a to skrze multimiliardové přesuny zbraní do Saúdské Arábie.

25.4.2016

Politicky motivovaná trestní stíhání demonstrantů z Blatného náměstí stále pokračují

18.1.2016

Dopis od Alberta Woodfoxe

Děkovný dopis Alberta Woodfoxe

1.3.2016

Poprvé živou knihou

Pushpa pochází z Indie a v Čechách žije střídavě už přes 20 let. Nedávno se stala živou knížkou a v rámci živé knihovny vypráví studentům například o rozdílech života ČR a Indii.