Fotografie zdokumentovaly porušování zbraňového embarga v Dárfúru

Amnesty International (AI) dnes zveřejnila nové fotografie, které dokazují, že súdánská vláda neustále dodává zbraně do krizové oblasti Dárfúr. OSN přitom na oblast uvalila zbraňové embargo, zneužívání zbraní mají omezovat i dílčí mírové smlouvy.

„Súdánská vláda zaplavuje Dárfúr zbraněmi, bezostyšně ignoruje zbraňové embargo i mírové smlouvy. Amnesty International opětovně vyzývá Radu bezpečnosti OSN, aby rozhodně zakročila a zajistila dodržování embarga. Mezi potřebné kroky patří rozmístění pozorovatelů OSN ve všech vstupních přístavech do Súdánu a Dárfúru,“ tvrdí Brian Wood, výzkumník AI pro kontrolu obchodu se zbraněmi.Očití svědci zaslali fotografie organizacím Amnesty International a International Peace Information Service sídlící v Antverpách. Fotografie potvrzují předchozí informace, že přísun zbraní do Dárfúru neustal. Právě obrovské množství zbraní v oblasti přitom umožňuje na dárfúrských civilistech páchat násilí, jehož rozsah se nemenší. Fotografie, které byly pořízeny v červenci 2007 na letišti hlavního města Západního Dárfúru Geneina, ukazují:- Súdánské vojáky, kteří ve vojenské části letiště vykládají náklad z letounu Antonov. Letouny Antonov 12 registračních čísel ST-ASA byly dodány z Ruska. Společnost Azza Transport, která letouny provozuje, je vyšetřována Panelem expertů OSN kvůli dodávkám zbraní do Dárfúru v rozporu se zbraňovým embargem (fotografie číslo 1).- Vrtulník Mi-17 s registračním číslem 534 dodaný z Ruska, který patří súdánským vzdušným silám (fotografie číslo 2). Rusko podepsalo smlouvu o dodávce nejméně patnácti vrtulníků, které mělo dodat v letech 2005 a 2006.- Z Ruska dodaný útočný vrtulník Mi-24 s registračním číslem 928, který byl přemístěn na letiště ve městě Geneina z jihodárfúrské Njaly (fotografie číslo 3). Rusko v roce 2005 dodalo Súdánu dvanáct útočných vrtulníků.Místní lidé uvádějí, že jsou vládním silám a milicím džandžauí dodávány zbraně z vrtulníků přilétajících do oblasti. Pokračují i vzdušné útoky súdánských vládních sil na civilní cíle. Letecké útoky jsou dokumentovány prakticky v celém Dárfúru. Například na jihu oblasti provedl letoun Antonov patřící súdánským silám nálet po té, co 2. srpna zaútočilo opoziční Hnutí za spravedlnost a rovnost na město Adila. Při útoku vládních sil byly zasaženy vesnice a vodní zdroje. Od té doby bylo v okolí zaznamenáno další masivní bombardování letounem Antonov. Stroj byl do Súdánu údajně převezen v září 2006 z Ruska.Šíření ručních zbraní a vojenské techniky v Dárfúru umožňuje sílící ozbrojené útoky na humanitární konvoje a také násilí proti civilistům. Súdánská vláda navíc zapojila velké množství příslušníků milic džandžauí do svých pohraničních stráží a dalších ozbrojených složek. Jejich členy se stali i lidé, kteří se dopustili hrubých násilností, nyní představují pro civilisty další hrozbu.„Dokud budou do Dárfúru proudit zbraně a mírové sbory nezískají pravomoc odzbrojovat a demobilizovat příslušníky všech ozbrojených opozičních skupin a milic džandžauí, zůstane přínos nových mírových operací k ochraně civilistů nedostatečný,“ uvedl Erwin van der Borght, ředitel programu AI pro Afriku.Pozn.: V květnu 2005 přijala Rada bezpečnosti OSN rezoluci číslo 1591, která uvalila zbraňové embargo na všechny strany dárfúrského konfliktu včetně súdánské vlády. Toto rozhodnutí rozšířilo zbraňové embargo OSN z roku 2004, které bylo uvaleno na všechny nevládní skupiny včetně milic džandžauí.

17.7.2019

Čína: Živý řetěz na Pražském hradě upozorní na zločiny proti lidskosti

V pátek 19. července od 11. hodin se na Pražském hradě uskuteční happening upozorňující na zločiny proti lidskosti v Číně. Amnesty na tato porušování práv dlouhodobě upozorňuje a akci také symbolicky podpoří.

6.2.2019

Jemen: Spojené arabské emiráty bezohledně zásobují ozbrojence zbraněmi. I těmi z Česka.

Amnesty International zjistila na základě vyšetřování pomocí otevřených zdrojů, že Spojené arabské emiráty (SAE) bezohledně vyzbrojují ozbrojené skupiny moderním vybavením. Tím může konflikt v Jemenu ještě více eskalovat.

10.1.2019

I PO 17 LETECH ZŮSTÁVÁ VĚZNICE GUANTÁNAMO HROZBOU PRO LIDSKÁ PRÁVA

Vojenské vězení v zátoce Guantánamo zůstává skvrnou na dodržování lidských práv v USA a dokud zůstane otevřené, bude představovat místo jejich trvalého porušování.

25.10.2018

Rohingové v Barmě stále čelí diskriminaci a dál utíkají do Bangladéše

Stovky Rohingů stále utíkají do Bangladéše, ti, co zůstali, čelí diskriminaci a porušování základních práv.