Bulharské sestřičky a lékař získali svobodu

Amnesty International (AI) vítá propuštění pěti bulharských zdravotních sester a lékaře, jenž minulý měsíc přijal bulharské občanství. Případ zdravotníků, kteří byli v Libyi původně odsouzeni k trestu smrti, přinesl nesmírné utrpení všem zúčastněným – zdravotním sestrám a lékaři i rodinám dětí, které byly v nemocnic v Benghází nakaženy virem HIV.

„Vítáme rozhodnutí libyjské vlády, ta by teď ale měla především zahájit proces změn trestní justice, které zajistí, že se nic podobného v budoucnu již nestane,“ říká Malcolm Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.První rozsudek smrti nad zdravotníky byl zrušen Nejvyšším soudem, během druhého procesu v roce 2006 byl však potvrzen. Zdravotníci si v průběhu věznění stěžovali na mučení, kterým je vyšetřovatelé nutili k přiznání. Amnesty International upozorňovala světovou veřejnost na případ vězněných zdravotníků již několik let. Česká pobočka Amnesty International uspořádala 3. března 2007 protestní demonstraci před libyjskou ambasádou v Praze.

21.2.2018

Etiopie: Eskinder Nega propuštěn!

Minulý týden etiopský novinář a vězeň svědomí Amnesty International Eskinder Nega vyšel z vězení jako svobodný člověk, když jemu a dalším 745 vězňům udělili vládní milost. 25. března byl znoviu vzat do vazby, nicméně 5. dubna 2018 se stal znovu volným.

9.8.2017

Lim Hyeon-soo by měl být volný!

Agentura Reuters informovala, že by měl být pastor propuštěn 9. 8. na svobodu údajně z humanitárních důvodů!

4.10.2017

Čínští vězni svědomí Langzi i Peng Heping propuštěni!

Děkujeme za podporu! Básník Langzi i jeho přítel Peng Heping byli propuštěni na svobodu.

25.4.2017

Keywan Karimi propuštěn!

Podle sdělení agentury HRANA (Human Rights Activists News Agency) byl íránský režisér Keywan Karimi propuštěn 19. dubna na svobodu.