Bulharské sestřičky a lékař získali svobodu

Amnesty International (AI) vítá propuštění pěti bulharských zdravotních sester a lékaře, jenž minulý měsíc přijal bulharské občanství. Případ zdravotníků, kteří byli v Libyi původně odsouzeni k trestu smrti, přinesl nesmírné utrpení všem zúčastněným – zdravotním sestrám a lékaři i rodinám dětí, které byly v nemocnic v Benghází nakaženy virem HIV.

„Vítáme rozhodnutí libyjské vlády, ta by teď ale měla především zahájit proces změn trestní justice, které zajistí, že se nic podobného v budoucnu již nestane,“ říká Malcolm Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.První rozsudek smrti nad zdravotníky byl zrušen Nejvyšším soudem, během druhého procesu v roce 2006 byl však potvrzen. Zdravotníci si v průběhu věznění stěžovali na mučení, kterým je vyšetřovatelé nutili k přiznání. Amnesty International upozorňovala světovou veřejnost na případ vězněných zdravotníků již několik let. Česká pobočka Amnesty International uspořádala 3. března 2007 protestní demonstraci před libyjskou ambasádou v Praze.

14.8.2019

iDNES: Aktivistka v Saúdské Arábii odmítla svobodu, musela by tím popřít mučení

5.10.2018

Nobelova cena za mír: Odvážná práce Denise Mukwegeho a Nadi Muradové zdůrazňuje nutnost bojovat proti beztrestnosti za znásilňování ve válce

26.9.2018

Írán: Úřady záměrně ohrožují zdraví vězněného aktivisty s rakovinou

Arash Sadeghi, íránský aktivista a bojovník za lidská práva, byl v roce 2016 odsouzen k 19 letům odnětí svobody a je považován za vězně svědomí. Od jeho zatčení je mu odpírán přístup k dostatečné lékařské péči, ačkoliv je ve špatném zdravotním stavu.

12.10.2018

HONG KONG: ODMÍTNUTÍ VÍZA PRO NOVINÁŘE z Financial Times JE hrozba pro SVOBODu TISKU

Odmítnutí vlády Hongkongu obnovit zaměstnanecké vízum reportérovi časopisu Financial Times Asia se zdá být aktem politické odplaty, která pravděpodobně bude mít důsledky pro svobodu tisku ve městě.