Bulharské sestřičky a lékař získali svobodu

Amnesty International (AI) vítá propuštění pěti bulharských zdravotních sester a lékaře, jenž minulý měsíc přijal bulharské občanství. Případ zdravotníků, kteří byli v Libyi původně odsouzeni k trestu smrti, přinesl nesmírné utrpení všem zúčastněným – zdravotním sestrám a lékaři i rodinám dětí, které byly v nemocnic v Benghází nakaženy virem HIV.

„Vítáme rozhodnutí libyjské vlády, ta by teď ale měla především zahájit proces změn trestní justice, které zajistí, že se nic podobného v budoucnu již nestane,“ říká Malcolm Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.První rozsudek smrti nad zdravotníky byl zrušen Nejvyšším soudem, během druhého procesu v roce 2006 byl však potvrzen. Zdravotníci si v průběhu věznění stěžovali na mučení, kterým je vyšetřovatelé nutili k přiznání. Amnesty International upozorňovala světovou veřejnost na případ vězněných zdravotníků již několik let. Česká pobočka Amnesty International uspořádala 3. března 2007 protestní demonstraci před libyjskou ambasádou v Praze.

5.10.2018

Nobelova cena za mír: Odvážná práce Denise Mukwegeho a Nadi Muradové zdůrazňuje nutnost bojovat proti beztrestnosti za znásilňování ve válce

12.10.2018

HONG KONG: ODMÍTNUTÍ VÍZA PRO NOVINÁŘE z Financial Times JE hrozba pro SVOBODu TISKU

Odmítnutí vlády Hongkongu obnovit zaměstnanecké vízum reportérovi časopisu Financial Times Asia se zdá být aktem politické odplaty, která pravděpodobně bude mít důsledky pro svobodu tisku ve městě.

10.9.2018

Shawkan bude volný

Egyptský fotoreportér by měl být propuštěný - odseděl si ve vazbě už celý trest, který mu 8. září určil soud.

9.8.2017

Lim Hyeon-soo by měl být volný!

Agentura Reuters informovala, že by měl být pastor propuštěn 9. 8. na svobodu údajně z humanitárních důvodů!