Bulharské sestřičky a lékař získali svobodu

Amnesty International (AI) vítá propuštění pěti bulharských zdravotních sester a lékaře, jenž minulý měsíc přijal bulharské občanství. Případ zdravotníků, kteří byli v Libyi původně odsouzeni k trestu smrti, přinesl nesmírné utrpení všem zúčastněným – zdravotním sestrám a lékaři i rodinám dětí, které byly v nemocnic v Benghází nakaženy virem HIV.

„Vítáme rozhodnutí libyjské vlády, ta by teď ale měla především zahájit proces změn trestní justice, které zajistí, že se nic podobného v budoucnu již nestane,“ říká Malcolm Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.První rozsudek smrti nad zdravotníky byl zrušen Nejvyšším soudem, během druhého procesu v roce 2006 byl však potvrzen. Zdravotníci si v průběhu věznění stěžovali na mučení, kterým je vyšetřovatelé nutili k přiznání. Amnesty International upozorňovala světovou veřejnost na případ vězněných zdravotníků již několik let. Česká pobočka Amnesty International uspořádala 3. března 2007 protestní demonstraci před libyjskou ambasádou v Praze.

5.12.2016

Možné vzkazy Ildarovi - pište!

19.11.2016

Rosmit Mantilla propuštěn!

Rosmit Mantilla byl ve čtvrtek večer propuštěn!

10.5.2016

Abdulláh propuštěn!

Ománský básník, spisovatel, filmový kritik a ochránce lidských práv Abdulláh Habíb je na svobodě!

31.8.2016

Fred a Yves volní!

Fred Bauma a Yves Makwambala byli s dalšími aktivisty propuštěni 27. srpna, přičemž jim původně hrozil trest smrti.