Dodávky zbraňových součástek z EU mohou porušit embargo na Myanmar

Plánovaná dodávka vojenských vrtulníků z Indie do Myanmaru/Barmy může být porušením embarga EU na dodávky zbraní. Vrtulníky totiž obsahují součástky a technologie poskytnuté šesti zeměmi EU. Myanmar přitom patří k zemím, kde jsou dlouhodobě porušována lidská práva. Ve dnes zveřejněné zprávě na to upozorňuje Amnesty International (AI) a další evropské a mezinárodní organizace.

Nevládní organizace ve zprávě "Indické vrtulníky do Myanmaru -- Výsměch zbraňovému embargu EU" na základě důvěryhodných zdrojů uvádějí, že indická vláda plánuje uskutečnit dodávku vojenských vrtulníků označovaných ALH (Advanced Light Helicopter ) do Myanmaru. Stroje indické výroby by nebyly provozuschopné bez klíčových komponentů dodaných z členských zemí EU. Podle nevládních organizací to dokládá potřebu účinnější kontroly vývozu zbraní z EU.

Pokud k obchodu skutečně dojde, hrozí, že Belgie, Francie, Německo, Itálie, Švédsko a Velká Británie poruší zbraňové embargo EU na dodávky zbraní do Myanmaru, které je platné od roku 1988. Zpráva ukazuje také na americké společnosti, které se do dodávek pro vojenské vrtulníky zapojily, ačkoli embargo na Myanmar uplatňují i Spojené státy americké.

V Myanmaru je dokumentováno vážné porušování lidských práv, dochází k nezákonným popravám, mučení a rekrutování dětských vojáků. OSN dokonce bezpráví v zemi označuje za rozšířené a systematické.

"Členské země EU musí věnovat více pozornosti dokladům o konečném uživateli zbraní a re-exportu součástek dodaných zeměmi EU. Jinak se může stát, že se nepřímo stanou pomocníky brutálního režimu, který dokonce samy odsoudily a jehož jednání dosahuje rozměrů zločinů proti lidskosti," uvedla Helen Hughesová, výzkumnice AI v oblasti kontroly zbraní.

Pokud Indie hodlá dodat, nebo již dokonce dodala vrtulníky do Myanmaru, musí EU okamžitě jednat. Je třeba zrušit stávající licence na vývoz zbraní a zamítnout nové žádosti pro všechny dodávky, které mohou být užity pro vojenské vrtulníky. Veškeré budoucí licence na dodávky zbraní musí obsahovat přísné podmínky, které zakáží re-export do embargovaných zemí.

Plné znění zprávy v anglickém jazyce najdete zde.

5.1.2018

Hlídací pes o vyzbrojování tzv. Islámského státu

27.12.2017

Aktuálně o zbraních v Jemenu

14.11.2017

Sýrie: Strategie „vzdát se nebo hladovět“ je zločin proti lidskosti

Všichni civilisté, kteří zažili obléhání a intenzivní bombardování, neměli jinou možnost než místo opustit nebo zemřít v rámci tzv. dohod o „usmíření“ mezi syrskou vládou a ozbrojenými opozičními skupinami.

9.11.2017

INFO.CZ: Britské zbraně v rukou Saúdů páchají zvěrstva v Jemenu. Obchod se za dva roky zvýšil o 500 %

V článku se mimo jiné píše: "Kritikou nešetří ani Polly Trustcottová z Amnesty International. „Tato čísla jsou další připomínkou toho, jak se vláda Spojeného království zřejmě víc zajímá o konečný součet financí za prodej v oblasti zbrojního průmyslu, než o potřebu chránit civilní obyvatelstvo,“ říká analytička zahraničních vztahů z britské pobočky Amnesty Internetional."