Izrael/Libanon: Nedostatek vůle brání vyšetření válečných zločinů

Rok po začátku 34denního konfliktu mezi silami hnutí Hizballáh a izraelskou armádou Amnesty International (AI) poukázala na absenci úsilí o potrestání viníků válečných zločinů a rozsáhlých násilností z loňského léta.

Během konfliktu i po něm zveřejnila Amnesty International případy porušování mezinárodního práva spáchané izraelskými silami i bojovníky Hizballáhu. Vzhledem k neochotě obou stran vyšetřit průběh bojů, vyzývala Amnesty International k aktivitě OSN. Mezinárodní společenství ale nenašlo dost vůle k zahájení potřebných kroků.

Ignorace zločinů je zradou na obětech

"Bez úplného a nestranného vyšetřování ze strany OSN se může historie opakovat. Naprostý nedostatek politické vůle pohnat k odpovědnosti viníky zabíjení civilistů, kterých během konfliktu zahynulo až tisíc, je zradou obětí i možným návodem na budoucí beztrestná krveprolití," říká Malcolm Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.Předpojatost a dvojí měřítka orgánů OSN, včetně Rady bezpečnosti, ponechaly libanonské i izraelské oběti bez naděje na spravedlnost. Například ustavení zvláštního tribunálu pro vyšetření vraždy bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího přitom ukazuje, že při dostatečné vůli je šetření možné.Vyšetřování vedené v Izraeli se omezilo pouze na otázky bojové strategie a porušování mezinárodního humanitárního práva se vůbec nedotklo, v Libanonu k žádnému oficiálnímu pátrání nedošlo. Vyšetřovatelům ustaveným Radou OSN pro lidská práva byl potom dán pouze jednostranný mandát pro hledání důkazů o pochybeních izraelských sil.

Konflikt skončil, ale důsledky zůstávají

Ačkoli konflikt skončil 11. srpna 2006 příměřím, jeho dozvuky zatěžují civilní obyvatelstvo dosud. Akční koordinační centrum OSN pro odstraňování min (UN-MACC) označilo 922 míst, kde se mohou nacházet smrtící zbytky bomb a další munice, jejichž odstranění potrvá nejméně rok. Podle centra OSN od příměří do 20. června 2007 v jižním Libanonu kvůli nevybuchlé munici zemřelo 32 lidí a 210 bylo zraněno.Amnesty International vyzývá Izrael, aby dal k dispozici mapy ostřelovaných území, kde se nyní může nacházet nevybuchlá munice, a Hizballáh, aby poskytl informace o dvou izraelských vojácích, kteří jsou zadržování od 12. července 2006.

6.10.2016

Sýrie: Hrozivý útok na humanitární konvoj OSN je do nebe volajícím porušením mezinárodního práva

Útok z minulé noci na konvoj humanitární pomoci OSN a syrského červeného půlměsíce, určeného pro 78 tisíc lidí v Aleppu, je nehorázné porušení nejzákladnějších principů mezinárodního práva, řekla Amnesty International.

29.9.2016

Sýrie: Bezpečný průchod pro civilisty neodvrátí humanitární katastrofu ve městě Aleppo

Neomezená a nestranná humanitární pomoc je neodkladně nutná ke zmírnění utrpení tisíců civilistů ve městě Aleppo. Amnesty International oznámila, že ve městě dochází zásoby jídla i další nepostradatelné věci.

22.9.2016

Sýrie: Smrtelný útok na porodnici – potenciální válečný zločin

Letecký útok, který zasáhl a částečně zničil porodnici ve venkovské provincii Idlib v severo-západní Sýrii, se zdá být součástí opovrženíhodného vzorku nezákonných útoků. Tyto útoky záměrně cílí na lékařská zařízení, řekla Amnesty International.

19.9.2016

Výzva vládě ČR: Saúdská Arábie nemůže porušovat mezinárodní právo

V Ženevě se v září 2016 konalo 33. zasedání Rady OSN pro lidská práva. Amnesty International proto apeluje na vládu České republiky, aby podpořila výzvu k přezkoumání případů porušování lidských práv v Jemenu a zaslala jí níže uvedený dopis.