Zveřejněna jména 39 „zmizelých“ zajatců CIA

Organizace hájící lidská práva dnes uveřejnily zatím nejobsáhlejší seznam osob, které jsou podle všeho zadržovány v utajovaných věznicích USA. Zpráva obsahuje výčet 39 jmen i další údaje. Informace o tom, kde se zajatci v současnosti nacházejí, však nejsou známy. Seznam připravily organizace Amnesty International (AI), Cageprisoners, Centrum pro ústavní práva (CCR), Centrum pro lidská práva a globální spravedlnost při New York University School of Law (CHRGJ), Human Rights Watch (HRW) a Reprieve.

Tři z organizací, včetně americké pobočky AI, navíc zároveň podaly žalobu k federálnímu soudu USA a dle zákona o svobodném přístupu k informacím žádají zveřejnění údajů o „zmizelých“ osobách.

Zpráva byla připravena na základě informací z vládních zdrojů, médií a rozhovorů s bývalými vězni a dalšími svědky. Na seznamu jsou lidé původem z Egypta, Keni, Libye, Maroka, Pákistánu, Španělska a dalších zemí. Nyní jsou zadržováni na utajených místech.

Organizace ukazují, že vězněni byli také příbuzní podezřelých, a to včetně manželek a dětí. V září 2002 byli v Pákistánu zatčeni dva synové Chálida Šejka Mohammada ve věku sedm a devět let. Podle očitých svědků byli v detenčním zařízení pro dospělé americkými činiteli vyslýcháni po dobu nejméně čtyř měsíců. Jejich otec je nyní vězněn na Guantánamu.

„Vlády mají nezpochybnitelnou povinnost ochraňovat lidi před teroristickými činy. Ale unášení mužů, žen a dětí na utajená místa v rozporu s právem není přijatelné. Administrativa USA musí toto nezákonné a nemorální jednání zastavit,“ uvedl Claudio Cordone, ředitel AI pro výzkum.

Organizace vyzývají vládu USA, aby zastavila program utajovaného věznění a odtajnila informace o všech osobách, které byly zadrženy v souvislosti s „válkou proti teroru“. Prezident George W. Bush existenci věznic spravovaných CIA veřejně přiznal již v září 2006.

Plné znění zprávy naleznete
zde

1.11.2019

Irák: Bezpečnostní síly bezprecedentně ohrožují aktivisty během protestů

Irácké úřady musí okamžitě ukončit zastrašování a napadání aktivistů a odhalit místo zadržování lidí násilně zmizelých během října.

31.8.2019

Dojde k výměně zajatců a propuštění Sencova na svobodu?

Rusko a Ukrajina si pravděpodobně vymění vězně. Mohl by mezi nimi být i nespravedlivě uvězněný ukrajinský filmař Sencov. Výměna se ale zatím pozdržela.

29.7.2018

Svoboda pro Liou Sia ukazuje, že i na Čínu lze tlačit

Dokonce i Peking uznal, že vdova po nositeli Nobelovy ceny se ničeho nedopustila.

1.9.2018

Šest tajemství šťastné a úspěšné třídy. Českým učitelům je prozradila dnešní pedagogická celebrita Dylan Wiliam

Víte, že i pedagogika má své celebrity? Jedna z nich se jmenuje Dylan Wiliam a je tak respektovaný, že britská vláda investovala v přepočtu dvě miliardy korun na proškolení většiny učitelů jeho metodami. Tento týden poprvé navštívil Prahu a více než stovka českých učitelů díky němu možná začne v pondělí učit lépe. Podle něj k tomu stačí šest jednoduchých kroků.