Zveřejněna jména 39 „zmizelých“ zajatců CIA

Organizace hájící lidská práva dnes uveřejnily zatím nejobsáhlejší seznam osob, které jsou podle všeho zadržovány v utajovaných věznicích USA. Zpráva obsahuje výčet 39 jmen i další údaje. Informace o tom, kde se zajatci v současnosti nacházejí, však nejsou známy. Seznam připravily organizace Amnesty International (AI), Cageprisoners, Centrum pro ústavní práva (CCR), Centrum pro lidská práva a globální spravedlnost při New York University School of Law (CHRGJ), Human Rights Watch (HRW) a Reprieve.

Tři z organizací, včetně americké pobočky AI, navíc zároveň podaly žalobu k federálnímu soudu USA a dle zákona o svobodném přístupu k informacím žádají zveřejnění údajů o „zmizelých“ osobách.

Zpráva byla připravena na základě informací z vládních zdrojů, médií a rozhovorů s bývalými vězni a dalšími svědky. Na seznamu jsou lidé původem z Egypta, Keni, Libye, Maroka, Pákistánu, Španělska a dalších zemí. Nyní jsou zadržováni na utajených místech.

Organizace ukazují, že vězněni byli také příbuzní podezřelých, a to včetně manželek a dětí. V září 2002 byli v Pákistánu zatčeni dva synové Chálida Šejka Mohammada ve věku sedm a devět let. Podle očitých svědků byli v detenčním zařízení pro dospělé americkými činiteli vyslýcháni po dobu nejméně čtyř měsíců. Jejich otec je nyní vězněn na Guantánamu.

„Vlády mají nezpochybnitelnou povinnost ochraňovat lidi před teroristickými činy. Ale unášení mužů, žen a dětí na utajená místa v rozporu s právem není přijatelné. Administrativa USA musí toto nezákonné a nemorální jednání zastavit,“ uvedl Claudio Cordone, ředitel AI pro výzkum.

Organizace vyzývají vládu USA, aby zastavila program utajovaného věznění a odtajnila informace o všech osobách, které byly zadrženy v souvislosti s „válkou proti teroru“. Prezident George W. Bush existenci věznic spravovaných CIA veřejně přiznal již v září 2006.

Plné znění zprávy naleznete
zde

26.11.2017

Barma: Návrat Rohingů je nemyslitelný, dokud neskončí systém apartheidu

V reakci na zprávy, že vlády Barmy a Bangladéše podepsaly dohodu o návratu téměř milionu Rohingů uprchlých do Bangladéše, Charmain Mohamed, ředitel Amnesty International pro práva uprchlíků a migrantů, řekl:

14.11.2017

Nevymýšlejte vietnamským dětem česká jména

Tran Thu Tra přišla do Československa v roce 1991. Je absolventkou pražské pedagogické fakulty, kde vystudovala aprobaci německý a anglický jazyk, a v současnosti pracuje ve výkonné pozici zahraniční korporace. Podle Tran Thu Tra je nesprávné předpokládat, že když děti s odlišným mateřským jazykem umějí velmi dobře česky, automaticky znají i český kulturní kontext. Taktéž upozorňuje, že se většina učitelů zaměřuje spíše na výuku předmětů než na vzdělávání dětí. "Bez změny orientace na dítě místo na obsah nejenže učitelé nepochopí potřeby majoritních dětí, ale ani dětí s odlišným mateřským jazykem," říká.

20.6.2017

“DARUJ DOMOV”: Obrovský globální koncert na podporu solidarity s uprchlíky

1 000 hudebníků bude v září hrát po celém světě na akcích pořádaných Amnesty International a Sofar Sounds. V České republice se k nim přidá například zpěvačka Katarzia!

17.5.2017

Peru: Autority ukončily tažení proti obránkyni lidských práv Máximě Acuňové

Usnesení Nejvyššího soudu v Peru oznámilo ukončení soudního procesu v případě útoků na pozemek obránkyně lidských práv Maximy Acuňové.