Situace iráckých uprchlíků přerůstá v humanitární krizi

Blízkovýchodní region stojí na pokraji nové humanitární krize, varovala dnes Amnesty International (AI). Evropská unie, USA a další země musejí oblasti pomoci a podpořit více než tři miliony Iráčanů, kteří v důsledku konfliktu opustili své domovy a hledají útočiště v sousedních zemích nebo klidnějších oblastech Iráku.

Počet iráckých uprchlíků výrazně vzrůstá od února 2006, kdy ozbrojení povstalci napadli jedno z nejposvátnějších míst v zemi, svatyni ve městě Samarrá. Útok podnítil intenzivní vlnu sektářského násilí, jehož hlavní obětí je civilní obyvatelstvo.AI vyzvala mezinárodní společenství k urychlenému řešení situace Iráčanů, kteří se ve stále větším počtu snaží před nebezpečím uniknout především do Sýrie a Jordánska. „Sýrie a Jordánsko, na jejichž území nyní pobývají přibližně dva miliony Iráčanů, jsou nejvíce zatíženy masivní uprchlickou vlnou. Existuje hranice, kdy nápor uprchlíků přesáhne jejich síly," uvedl Malcolm Smart ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku. „Je třeba, aby ostatní vlády poskytly přímou pomoc, která uprchlíkům v Sýrii, Jordánsku a dalších zemích zajistí život v přijatelných podmínkách, přístup k lékařské péči a vzdělání," dodal Malcolm Smart.Ochranu potřebují také uprchlíci, kterým bylo zamítnuto udělení azylu. Některé země totiž vracejí neúspěšné žadatele o azyl zpět do Iráku s tím, že sever země je relativně pokojný. Tento postup však ohrožuje jejich životy. „Snahy vlád ukázat svým občanům, že dokáží postupovat tvrdě vůči žadatelům o azyl, nesmí ohrožovat životy Iráčanů," prohlásil Malcolm Smart.

21.11.2018

Krize ve Venezuele se prohlubuje, 9 z 10 lidí žije v chudobě

26.9.2018

Právo: Dětem iráckých křesťanů se u nás daří

20.6.2018

Statisíce rohingských uprchlíků v Bangladéši v ohrožení kvůli povodním

U příležitosti Mezinárodního dne uprchlíků vyzvala Amnesty International mezinárodní společenství, aby urychlilo pomoc pro více než 900 000 rohingských uprchlíků, kteří v Bangladéši čelí problémům v důsledku monzunových dešťů.

23.1.2018

Postupný návrat rohingských uprchlíků do Barmy se odkládá

Postupný návrat rohingských uprchlíků z Bangladéše zpět do Barmy, který měl proběhnout koncem ledna 2018 byl podle prohlášení bangladéšských úřadů zatím odložen.