Situace iráckých uprchlíků přerůstá v humanitární krizi

Blízkovýchodní region stojí na pokraji nové humanitární krize, varovala dnes Amnesty International (AI). Evropská unie, USA a další země musejí oblasti pomoci a podpořit více než tři miliony Iráčanů, kteří v důsledku konfliktu opustili své domovy a hledají útočiště v sousedních zemích nebo klidnějších oblastech Iráku.

Počet iráckých uprchlíků výrazně vzrůstá od února 2006, kdy ozbrojení povstalci napadli jedno z nejposvátnějších míst v zemi, svatyni ve městě Samarrá. Útok podnítil intenzivní vlnu sektářského násilí, jehož hlavní obětí je civilní obyvatelstvo.AI vyzvala mezinárodní společenství k urychlenému řešení situace Iráčanů, kteří se ve stále větším počtu snaží před nebezpečím uniknout především do Sýrie a Jordánska. „Sýrie a Jordánsko, na jejichž území nyní pobývají přibližně dva miliony Iráčanů, jsou nejvíce zatíženy masivní uprchlickou vlnou. Existuje hranice, kdy nápor uprchlíků přesáhne jejich síly," uvedl Malcolm Smart ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku. „Je třeba, aby ostatní vlády poskytly přímou pomoc, která uprchlíkům v Sýrii, Jordánsku a dalších zemích zajistí život v přijatelných podmínkách, přístup k lékařské péči a vzdělání," dodal Malcolm Smart.Ochranu potřebují také uprchlíci, kterým bylo zamítnuto udělení azylu. Některé země totiž vracejí neúspěšné žadatele o azyl zpět do Iráku s tím, že sever země je relativně pokojný. Tento postup však ohrožuje jejich životy. „Snahy vlád ukázat svým občanům, že dokáží postupovat tvrdě vůči žadatelům o azyl, nesmí ohrožovat životy Iráčanů," prohlásil Malcolm Smart.

26.9.2018

Právo: Dětem iráckých křesťanů se u nás daří

1.6.2018

KONFLIKT V SEVEROVÝCHODNÍ NIGÉRII

24.4.2018

Konference o budoucnosti Sýrie: Lídři nesmí připustit předčasné návraty uprchlíků

V úterý a středu 24. a 25. dubna probíhá v Bruselu velká konference o podpoře Sýrie a okolního regionu.

28.11.2017

Bangladéš: Rohingští uprchlíci nesmějí být přesídleni na neobyvatelný ostrov

Bangladéšská vláda musí upustit od všech plánů na přesunutí více než 100 000 rohingských uprchlíků na neobyvatelný ostrov, uvádí Amnesty International.