AI žádá americkou vládu o zrušení vojenských tribunálů

Amnesty International (AI) vydala dne 22. března zprávu, ve které žádá americkou vládu, aby zrušila navržené vojenské tribunály a nechala vězně z Guantánama předstoupit před řádný federální soud. Soud by rovněž neměl vynášet tresty smrti.

Na Guantánamu je zadržováno více než 350 osob kvůli jejich možnému spojení s Al-Káidou nebo s bývalou vládou Tálibanu v Afghánistánu. Mnoha z nich dodnes nebylo sděleno žádné obvinění a je jim upírán přístup k právníkům a jejich rodinám, zatímco vláda proti nim shromažďuje důkazy. Podle svědectví je s vězni špatně zacházeno a jsou podrobeni nelidským vyslýchacím technikám a mučení – jakožto potenciální zdroje informací.AI se obává, že soudní procesy vedené vojenskými tribunály budou probíhat v rozporu s mezinárodními standardy. Chybí jim nestrannost nezbytná pro zaručení spravedlivého průběhu vyšetřování. Vojenské tribunály jsou jasně vytvořeny tak, aby mohly využívat podobných postupů jako vojenské komise, které byly loni v červnu zamítnuty Nejvyšším soudem. „Připouštějí zahrnutí informací, které byly od obžalovaných získány pomocí nelidského, krutého a ponižujícího zacházení, a zároveň umožňují utajit techniky, které k tomu byly použity," řekla Susan Lee, ředitelka amerického programu AI. I v případě, že je obžalovaný osvobozen, může být opět navrácen do časově neomezené vazby jako tzv. potenciální „nepřátelský bojovník", avšak bez přiznání statusu válečného zajatce, který by mu zaručil ochranu Ženevskou konvencí. Navíc mohou být obžalovaní těmito komisemi odsouzeni k trestu smrti.„Očividně nezákonné věznění volá po přísnějším dodržování pravidel pro spravedlivý soudní proces. Avšak místo toho nyní hrozí, že tyto procesy budou stavět na několika doznáních, a tím přispějí k nespravedlnosti, jejímž symbolem se vězeňský komplex Guantánamo stal," řekla Susan Lee.Vzhledem k tomu, že v těchto soudních procesech neexistuje žádná záruka spravedlivého zacházení, a s ohledem na řadu nezákonností, které tyto procesy předcházely, žádá AI ostatní země, aby nepodávaly žádné informace, které by pomohly v pokračování procesů vedených vojenskými tribunály.

22.6.2020

Vyjádřila solidaritu, tak ji převezli do jiného vězení!

Dne 24. prosince 2019 byla podle informací, které uvedla v otevřeném dopise, Narges Mohammadiová během převozu do vězení Zanjan vystavena špatnému zacházení.

19.3.2020

Romské děti stále čelí segregaci na školách

Vládní zmocněnec pro romské komunity Ábel Ravasz zavádí nové projekty na podporu desegrace školství na Slovensku.

2.4.2019

Atena Daemiová, íránská bojovnice za ochranu lidských práv, byla odsouzena k 7letům odnětí svobody během 15 minutového stání.

Provinění? Nenásilné projevy na sociálních sítí a rozdávání letáčků podporující zrušení trestu smrti.

30.4.2019

Filmaři z celého světa žádají propuštění myanmarského režiséra

Přes 450 filmařů z celého světa podepsalo otevřený dopis, v němž barmskou vládu vyzývá k okamžitému propuštění režiséra a dokumentaristy Min Tchin Ko Ko Ďiho z vězení.