Podmínky na Guantánamu se zhoršují

Většina lidí vězněných Guantánamu je držena v nevyhovujících podmínkách, které odporují mezinárodním standardům. Ve své zprávě „USA: Kruté a nehumánní – Podmínky zadržovaných v zátoce Guantánamo" to uvádí organizace Amnesty International (AI). Ke zhoršení podmínek přispělo i zřízení tábora č. 6 (Camp 6), který americké úřady popisují jako „zařízení na nejvyšší technické úrovni".

Podle amerických úřadů má být tábor č. 6, který byl otevřen v prosinci 2006, bezpečnější pro ostrahu a „pohodlnější" pro vězně. AI se však domnívá, že podmínky, které ukazují fotografie ze základny a popisují bývalí vězni i jejich obhájci, jsou v naprostém rozporu s mezinárodními standardy humánního zacházení se zadržovanými. Zařízení vytvořilo ještě otřesnější podmínky umožňující úplnou izolaci a smyslovou deprivaci vězňů. Většina vězňů je v rámci maximálního zabezpečení 22 hodin denně držena ve stísněných klecích z pletiva nebo ocelových celách. Ty nemají okna ani přístup čerstvého vzduchu. Vězni se nesmějí pohybovat, nepřetržitě osvětlené cely jsou pod neustálým dohledem skrz úzký otvor ve dveřích. Možnost sociálního kontaktu a vykonávání jakýchkoli činností je zcela minimální.Asi 80 procent z přibližně 385 mužů držených na Guantánamu je nyní vězněno v izolaci. Podle informací Pentagonu bylo v polovině ledna přesunuto do tábora č. 6 z jiných zařízení na základně 165 vězňů. 100 zadržovaných je vězněno na samotkách v táboře č. 5, dalším zařízení s maximálními bezpečnostními opatřeními. Asi 20 mužů je pak podle všeho drženo na samotkách v táboře Echo; podmínky panující v tomto zařízení popisuje zpráva Mezinárodního červeného kříže jako „extrémně kruté". V táboře č. 4, kde původně ve volnějším režimu pobývalo na 180 vězňů, zůstává dnes jen asi 35 mužů.Bezpečnostní opatření byla na Guantánamu zostřena po dlouhé hladovce a úmrtí tří vězňů na následky prokazatelného pokusu o sebevraždu v květnu 2006. „Zdá se, že vězni nejsou umísťováni do cel s minimální možností pohybu a kontaktu kvůli svému individuálnímu chování, ale kvůli tvrdším pracovním postupům vedení tábora," uvádí zpráva AI.AI se obává, že nehumánní podmínky věznění mohou mít závažný a trvalý vliv na fyzické a psychické zdraví zadržovaných. Ti jsou stresováni pomalým vývojem svých případů a nulovým kontaktem s blízkými. Obavy o psychické zdraví řady vězňů z tábora č. 6 projevují i advokáti, kteří je obhajují. AI žádá, aby základna Guantánamo byla okamžitě uzavřena a zadržovaní lidé buď řádně obviněni a souzeni podle mezinárodního práva, nebo propuštěni. Do té doby musí americká vláda zajistit zlepšení podmínek na základně, umožnit nezávislým lékařům, aby vyšetřili zdravotní stav zadržovaných, a dovolit mezinárodním lidskoprávním organizacím detailně prozkoumat podmínky, které na základně panují.

Zpráva AI v anglickém jazyce

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.

1.7.2017

Všichni tři výzkumníci propuštěni

Dobrá zpráva. Všichni aktivisté kontrolující pracovní podmínky v čínském závodě na výrobu obuvi byli propuštěni 28. 6. propuštěni na kauci, což znamená, že pokud se nedopustí v následujících 12 měsících trestného činu, všechna obvinění budou stažena! Děkujeme všem z podporu.

1.12.2016

Rosmit propuštěn bez podmínky

16.1.2017

Guantánamo: Dvojí měřítko lidských práv

Koncem loňského roku byly Spojené státy americké zvoleny na dobu tří let Valným shromážděním OSN do jednoho z jejích klíčových orgánů, Rady OSN pro lidská práva, kde 1. ledna 2017 zasedly.