Podmínky na Guantánamu se zhoršují

Většina lidí vězněných Guantánamu je držena v nevyhovujících podmínkách, které odporují mezinárodním standardům. Ve své zprávě „USA: Kruté a nehumánní – Podmínky zadržovaných v zátoce Guantánamo" to uvádí organizace Amnesty International (AI). Ke zhoršení podmínek přispělo i zřízení tábora č. 6 (Camp 6), který americké úřady popisují jako „zařízení na nejvyšší technické úrovni".

Podle amerických úřadů má být tábor č. 6, který byl otevřen v prosinci 2006, bezpečnější pro ostrahu a „pohodlnější" pro vězně. AI se však domnívá, že podmínky, které ukazují fotografie ze základny a popisují bývalí vězni i jejich obhájci, jsou v naprostém rozporu s mezinárodními standardy humánního zacházení se zadržovanými. Zařízení vytvořilo ještě otřesnější podmínky umožňující úplnou izolaci a smyslovou deprivaci vězňů. Většina vězňů je v rámci maximálního zabezpečení 22 hodin denně držena ve stísněných klecích z pletiva nebo ocelových celách. Ty nemají okna ani přístup čerstvého vzduchu. Vězni se nesmějí pohybovat, nepřetržitě osvětlené cely jsou pod neustálým dohledem skrz úzký otvor ve dveřích. Možnost sociálního kontaktu a vykonávání jakýchkoli činností je zcela minimální.Asi 80 procent z přibližně 385 mužů držených na Guantánamu je nyní vězněno v izolaci. Podle informací Pentagonu bylo v polovině ledna přesunuto do tábora č. 6 z jiných zařízení na základně 165 vězňů. 100 zadržovaných je vězněno na samotkách v táboře č. 5, dalším zařízení s maximálními bezpečnostními opatřeními. Asi 20 mužů je pak podle všeho drženo na samotkách v táboře Echo; podmínky panující v tomto zařízení popisuje zpráva Mezinárodního červeného kříže jako „extrémně kruté". V táboře č. 4, kde původně ve volnějším režimu pobývalo na 180 vězňů, zůstává dnes jen asi 35 mužů.Bezpečnostní opatření byla na Guantánamu zostřena po dlouhé hladovce a úmrtí tří vězňů na následky prokazatelného pokusu o sebevraždu v květnu 2006. „Zdá se, že vězni nejsou umísťováni do cel s minimální možností pohybu a kontaktu kvůli svému individuálnímu chování, ale kvůli tvrdším pracovním postupům vedení tábora," uvádí zpráva AI.AI se obává, že nehumánní podmínky věznění mohou mít závažný a trvalý vliv na fyzické a psychické zdraví zadržovaných. Ti jsou stresováni pomalým vývojem svých případů a nulovým kontaktem s blízkými. Obavy o psychické zdraví řady vězňů z tábora č. 6 projevují i advokáti, kteří je obhajují. AI žádá, aby základna Guantánamo byla okamžitě uzavřena a zadržovaní lidé buď řádně obviněni a souzeni podle mezinárodního práva, nebo propuštěni. Do té doby musí americká vláda zajistit zlepšení podmínek na základně, umožnit nezávislým lékařům, aby vyšetřili zdravotní stav zadržovaných, a dovolit mezinárodním lidskoprávním organizacím detailně prozkoumat podmínky, které na základně panují.

Zpráva AI v anglickém jazyce

20.11.2019

Řecko: Katastrofální situace migrantů a uprchlíků

Od poloviny letošního roku dochází k velkému nárůstu lidí připlouvajících do Řecka. Počty žadatelů o azyl jsou nejvyšší od kritického roku 2015. Celá situace je velmi kritická a řešení problému ještě zhoršuje politika a rétorika nové řecké vlády.

17.4.2019

Egypt: Parlament schválením změn v ústavě ukázal naprostou lhostejnost k lidským právům

Už tak kritická lidskoprávní situace v Egyptě se může ještě zhoršit. Ohroženi jsou aktivisti, odpůrci režimu i běžní občané Egypta. Návrh teď projde referendem.

2.4.2019

Atena Daemiová, íránská bojovnice za ochranu lidských práv, byla odsouzena k 7letům odnětí svobody během 15 minutového stání.

Provinění? Nenásilné projevy na sociálních sítí a rozdávání letáčků podporující zrušení trestu smrti.

18.3.2019

Nenecháme Nasrín Sotudíovou trpět ve vězení!

Na íránské ambasádě jsme předali 6000 podpisů a upozornili na nesmyslnost vězení a bičování pro lidskoprávní právničku.