DEN TIBETU

Amnesty International (AI) připomene 48. výročí potlačeného povstání Tibeťanů proti čínské okupaci. Aktivisté v Praze, Brně a Olomouci nenechají v klidu veřejnost, ani zástupce Čínské republiky v ČR. Stejně jako každý rok bude prostranství před Velvyslanectvím ČLR plné lidí – jejich hlasy apelující za dodržování lidských práv v Tibetu musí být slyšet až za vysoký plot budovy Velvyslanectví.

PRAHAAkce: Pochod a následné shromáždění proti porušování lidských práv v TibetuKdy: sobota 10. března Začátek pochodu: 17:00 hodin na Náměstí Jiřího z PoděbradZakončení pochodu: 18:00 hodin před Velvyslanectvím ČLR, Pelléova 18, Praha 6. Čínské představitele upozorníme, že česká veřejnost ví, jaké bezpráví je v Tibetu pácháno. Pokusíme se předat dopis, ke kterému se podpisem může připojit každý. „Zapálíme svíčky za oběti pronásledování a mezi účastníky rozdáme kousky mandaly tvořené během průvodu,“ říká koordinátorka akce Petra Lomozová.BRNOAkce: Vonný kouř za KelsangKdy: sobota 10. března od 10:00 hodinKde: na mostě mezi OD Tesco a nákupním centrem Vaňkovka V září 2006 zaznamenala výprava mezinárodních horolezců na videozáznam střelbu čínské pohraniční stráže na skupinu uprchlíků, kteří se z Tibetu snažili uprchnout do Nepálu. Při tomto otřesném incidentu přišly o život dvě děti. AI vystaví fotografie mapující život jednoho z nich, 17leté mnišky Kelsang. „Smrt mladé mnišky symbolicky uctíme zapálením vonné tyčinky, což je v buddhismu projevem piety za zemřelé,“ říká koordinátorka brněnské akce Martina Jahodová.K dispozici bude informační stánek s případy zmizelých či uvězněných Tibeťanů. „Připravíme informace o historii, kultuře a porušování lidských práv v Tibetu. Veřejnosti nabídneme možnost pomoci konkrétním lidem, i kdyby to mělo být pouhým podpisem.“ OLOMOUCAkce: Tibetský večerKdy: úterý 13. března od 18:00 hodinKde: Klub 15min, Biskupské náměstí 1Lidská práva v TibetuSvoboda vyznání, projevu a sdružování zůstává v Tibetu zásadně omezena. Mnozí lidé jsou uvězněni jen proto, že chtěli pokojně uplatnit svá lidská práva. Podobně jako v dalších částech Číny, i zde dochází k svévolnému zatýkání, nespravedlivým procesům a mučení ve věznicích. Represe výrazně snižuje dostupnost informací o případech bezpráví v Tibetu. Každý, kdo předává informace do zahraničí, se vystavuje nebezpečí. Podle organizace Mezinárodní kampaň za Tibet (ICT) se každý rok dva až tři tisíce Tibeťanů pokusí utéct přes Nepál do Indie. Zhruba třetinu z nich tvoří děti, které zamýšlejí navštěvovat tibetské školy v Indii. Často prchají také mniši, kteří chtějí svobodně praktikovat své vyznání. Je známo, že po tibetských uprchlících střílejí příslušníci čínských i nepálských ozbrojených složek. Amnesty International neusiluje o nezávislost Tibetu na ČLR, cílem organizace je výhradně dodržování lidských práv Tibeťanů.

5.10.2018

Nobelova cena za mír: Odvážná práce Denise Mukwegeho a Nadi Muradové zdůrazňuje nutnost bojovat proti beztrestnosti za znásilňování ve válce

18.5.2018

Globální editování Wikipedie se zaměřilo na neznámé ženy, které hájí lidská práva po celém světě

Nadšenci Wikipedie z celého světa spojili 19. a 20. května síly, aby se zúčastnili celosvětového ,,Wikipedia edit-a-thon“ a podpořili tak mimořádné, i když neznámé ženy - obránkyně lidských práv, které zasvětily své životy boji proti nespravedlnosti.

15.2.2018

Teodora Vasquézová z El Salvadoru je na svobodě!

Měla být ve vězení 30 let, po 11 je volná. Bojovali jsme za ni při Maratonu psaní dopisů 2015.

22.12.2017

Ona dnes o kampani MeToo. Jak ji berou Češi?