AI žádá záruky proti zneužití českých zbraní v Afghánistánu

Vláda ČR dnes rozhodla o poskytnutí zbraní formou daru Afghánistánu. Podle informací se má jednat o zbraně v hodnotě 30 milionů korun. Amnesty International (AI) nesouhlasí s dodávkami zbraní, u nichž hrozí, že mohou být použity k porušování lidských práv. V případě Afghánistánu existuje riziko zneužití zbraní.

Afghánské vládě a jejím zahraničním partnerům se nedaří řešit alarmující bezpečnostní situaci. Rozsáhlé zabíjení civilistů páchají nejen ozbrojené povstalecké skupiny včetně Talibanu. Porušování lidských práv se dopouštějí rovněž příslušníci policie a armády, kteří často jednají mimo kontrolu vlády. K zabíjení dochází také při vojenských operacích prováděných silami mezinárodní aliance.

"Žádáme vládu ČR, aby vzala v úvahu celkovou nestabilitu v zemi, především pak případy násilí ze strany afghánských bezpečnostních složek," říká Filip Karel, kampaňový koordinátor AI ČR.

"Uvědomujeme si, že Afghánistán není schopen vybudovat své bezpečnostní složky bez zahraniční pomoci. Nikdo z představitelů ČR si však nemůže dělat iluze o stavu afghánské policie a armády," dodává Filip Karel.

Vhodnějším postupem je, když se ČR podílí na řešení situace v Afghánistánu např. vysláním polní nemocnice, o kterém bylo rozhodnuto tento měsíc.

AI požádala ministryni obrany, aby ČR v případě uskutečnění dodávky uznala zodpovědnost monitorovat nakládání se zbraněmi, které předává do nestabilních oblastí.

25.11.2018

Vývoz zbraní z Česka je pořád problematický

Zvyšuje se podíl exportu vojenského materiálu do zemí, kde hrozí jeho zneužití proti lidským právům.

16.11.2018

Gaza: Boj mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenými skupinami eskaluje. Je nutné ochránit civilisty!

Obyvatelé zažili na začátku týdne největší boje ozbrojeného konfliktu od roku 2014.

23.10.2018

Smrt novináře Chášakdžího ukazuje na širší problém: jak Česká republika podporuje zbraněmi Saúdskou Arábii?

Přestanou země včetně Česka konečně vyzbrojovat saúdský režim?

16.10.2018

Egypt: Francie porušuje mezinárodní právo tím, že pokračuje ve vývozu zbraní používaných ve smrtících operacích

Navzdory zákazu EU a nulovým odpovědnostním opatřením egyptské vlády pokračuje Francie v transferu zbraní do Egypta. Vyváželo i Česko!