AI žádá záruky proti zneužití českých zbraní v Afghánistánu

Vláda ČR dnes rozhodla o poskytnutí zbraní formou daru Afghánistánu. Podle informací se má jednat o zbraně v hodnotě 30 milionů korun. Amnesty International (AI) nesouhlasí s dodávkami zbraní, u nichž hrozí, že mohou být použity k porušování lidských práv. V případě Afghánistánu existuje riziko zneužití zbraní.

Afghánské vládě a jejím zahraničním partnerům se nedaří řešit alarmující bezpečnostní situaci. Rozsáhlé zabíjení civilistů páchají nejen ozbrojené povstalecké skupiny včetně Talibanu. Porušování lidských práv se dopouštějí rovněž příslušníci policie a armády, kteří často jednají mimo kontrolu vlády. K zabíjení dochází také při vojenských operacích prováděných silami mezinárodní aliance.

"Žádáme vládu ČR, aby vzala v úvahu celkovou nestabilitu v zemi, především pak případy násilí ze strany afghánských bezpečnostních složek," říká Filip Karel, kampaňový koordinátor AI ČR.

"Uvědomujeme si, že Afghánistán není schopen vybudovat své bezpečnostní složky bez zahraniční pomoci. Nikdo z představitelů ČR si však nemůže dělat iluze o stavu afghánské policie a armády," dodává Filip Karel.

Vhodnějším postupem je, když se ČR podílí na řešení situace v Afghánistánu např. vysláním polní nemocnice, o kterém bylo rozhodnuto tento měsíc.

AI požádala ministryni obrany, aby ČR v případě uskutečnění dodávky uznala zodpovědnost monitorovat nakládání se zbraněmi, které předává do nestabilních oblastí.

1.6.2018

AFHGÁNŠTÍ UPRCHLÍCI V PÁKISTÁNU A ÍRÁNU

26.2.2018

Petice pro Taibeh předána!

V pondělí odpoledne (26. 2.) jsme předali na norské ambasádě v Praze celkem 2029 podpisů pod peticí proti absurdnímu vyhoštění Taibeh Abbasíové do Afghánistánu.

25.10.2017

Taibeh prosí Norsko: Neposílejte nás do Afghánistánu!

Obrovskou vlnu podpory vyjádřilo 3. října 2017 v norském Trondheimu více než 1 000 středoškoláků, když protestovali proti hrozbě vlády vyhostit do Afghánistánu jejich spolužačku, Taibeh Abbasiovou. Přinášíme vám přepis emotivního proslovu, který Taibeh přednesla.

30.10.2017

Taibeh prosí Norsko: Neposílejte nás do Afghánistánu!