AI žádá záruky proti zneužití českých zbraní v Afghánistánu

Vláda ČR dnes rozhodla o poskytnutí zbraní formou daru Afghánistánu. Podle informací se má jednat o zbraně v hodnotě 30 milionů korun. Amnesty International (AI) nesouhlasí s dodávkami zbraní, u nichž hrozí, že mohou být použity k porušování lidských práv. V případě Afghánistánu existuje riziko zneužití zbraní.

Afghánské vládě a jejím zahraničním partnerům se nedaří řešit alarmující bezpečnostní situaci. Rozsáhlé zabíjení civilistů páchají nejen ozbrojené povstalecké skupiny včetně Talibanu. Porušování lidských práv se dopouštějí rovněž příslušníci policie a armády, kteří často jednají mimo kontrolu vlády. K zabíjení dochází také při vojenských operacích prováděných silami mezinárodní aliance.

"Žádáme vládu ČR, aby vzala v úvahu celkovou nestabilitu v zemi, především pak případy násilí ze strany afghánských bezpečnostních složek," říká Filip Karel, kampaňový koordinátor AI ČR.

"Uvědomujeme si, že Afghánistán není schopen vybudovat své bezpečnostní složky bez zahraniční pomoci. Nikdo z představitelů ČR si však nemůže dělat iluze o stavu afghánské policie a armády," dodává Filip Karel.

Vhodnějším postupem je, když se ČR podílí na řešení situace v Afghánistánu např. vysláním polní nemocnice, o kterém bylo rozhodnuto tento měsíc.

AI požádala ministryni obrany, aby ČR v případě uskutečnění dodávky uznala zodpovědnost monitorovat nakládání se zbraněmi, které předává do nestabilních oblastí.

17.7.2016

Reakce Amnesty na Chilcotův report

Salil Shetty komentuje zjištění britské komise o (ne)oprávněnosti britského zásahu v Iráku v roce 2003.

15.7.2016

Vlna brutálních represí v Egyptě: stovky zmizelých a mučených lidí

Egyptská národní bezpečnostní agentura unáší, mučí a násilně nechává zmizet lidi ve snaze zastrašit své oponenty. Nová výzkumná zpráva Amnesty upozorňuje na prudký nárůst násilných zmizení od roku 2015.

11.7.2016

Aktuálně.cz o Amnesty aplikaci pro Rio

30.6.2016

Neziskovky vyzývají OSN: zastavte členství Saúdské Arábie v Radě pro lidská práva!

Amnesty International a Human Rights Watch poukazují na lidskoprávní problémy, které se neslučují s členstvím v Radě.