AI vyzvala k řešení krize v Izraeli a na okupovaných územích

Při příležitosti mezinárodního Dne lidských práv (10. prosince) vyzvala generální tajemnice Amnesty International (AI) paní Irene Khan členské země EU k řešení lidskoprávní krize v Izraeli a na okupovaných územích.

Irene Khan stála v čele mise do Libanonu, Izraele a na okupovaná území, která proběhla ve dnech 2. – 11. prosince 2006. S představiteli tamních vlád a občanské společnosti hledala odpověď na otázku, jak zastavit porušování lidských práv v tomto regionu.

Autorita Evropské unie může pomoci

AI systematicky dokumentuje případy porušování lidských práv v oblasti Blízkého východu. Přestože v těchto dnech nedochází k vážnějším násilnostem, situace je velmi nestabilní. Konflikt stále nebyl vyřešen a zůstává vážné riziko opětovného hrubého porušování lidských práv. AI proto vítá příslib dosažení míru, který v souvislosti s listopadovým příměřím v pásmu Gazy vyjádřili ministři zahraničních věcí na setkání EUROMED v Tampere. Následné úsilí v rámci EU dokazuje, že existuje politická vůle k řešení tohoto problému.AI se však domnívá, že dosavadní návrhy začleňují ohled na lidská práva nedostatečným způsobem. Ačkoli tyto návrhy mají za cíl dosažení trvalého příměří a také výměny zajatců, doposud nejsou známa téměř žádná opatření k zajištění práv obyvatel tohoto regionu, kteří strádají po celou dobu trvání konfliktu.EU by měla využít svou politickou autoritu k zajištění toho, aby další iniciativa obsahovala následující body:- Rozmístit mezinárodní monitorující mechanismus, který by sledoval dodržování lidských práv v Izraeli a na okupovaných územích a také dodržování závazků vypývajících z mezinárodního práva. Mechanismus by také zveřejňoval výsledky svého šetření a formuloval doporučení dalších kroků pro strany konfliktu, třetí země a mezinárodní organizace.- Vymáhat odpovědnost obou stran v souladu s jejich závazky danými mezinárodním právem. Vyšetřovat a postavit před spravedlnost osoby, které se dle mezinárodního práva dopustily válečných a jiných zločinů. Tam, kde to bude možné, je třeba uplatňovat univerzální jurisdikci.- Zajistit, aby okupační mocnost dodržovala své závazky poskytovat ochranu a zajistit důstojné živobytí palestinského obyvatelstva. Je také třeba odstoupit od sankcí, které negativně ovlivňují poskytování humanitární pomoci palestinskému obyvatelstvu. Mezinárodní společenství a země poskytující humanitární pomoc Palestinské samosprávě, především USA a EU, musí okamžitě podniknout kroky k snížení nepříznivých důsledků vyplývajících z přerušení humanitárních dodávek. Musí rovněž zajistit, aby pomoc nebyla zneužívána jako prostředek vydírání nebo k vymáhání politických zájmů. - Okamžitě zastavit dodávky zbraní všem stranám, a to do doby, než budou záruky proti zneužití zbraní k porušování lidských práv.- Zajistit, aby prioritou mírového procesu bylo dodržování lidských práv. A to včetně odstranění izraelských obcí na okupovaných územích, zrušení zdi na Západním břehu, ukončení izolace místních komunit a dlouhodobě i řešení otázky uprchlíků.

17.7.2016

Reakce Amnesty na Chilcotův report

Salil Shetty komentuje zjištění britské komise o (ne)oprávněnosti britského zásahu v Iráku v roce 2003.

15.7.2016

Vlna brutálních represí v Egyptě: stovky zmizelých a mučených lidí

Egyptská národní bezpečnostní agentura unáší, mučí a násilně nechává zmizet lidi ve snaze zastrašit své oponenty. Nová výzkumná zpráva Amnesty upozorňuje na prudký nárůst násilných zmizení od roku 2015.

11.7.2016

Aktuálně.cz o Amnesty aplikaci pro Rio

30.6.2016

Neziskovky vyzývají OSN: zastavte členství Saúdské Arábie v Radě pro lidská práva!

Amnesty International a Human Rights Watch poukazují na lidskoprávní problémy, které se neslučují s členstvím v Radě.