AI vyzvala k řešení krize v Izraeli a na okupovaných územích

Při příležitosti mezinárodního Dne lidských práv (10. prosince) vyzvala generální tajemnice Amnesty International (AI) paní Irene Khan členské země EU k řešení lidskoprávní krize v Izraeli a na okupovaných územích.

Irene Khan stála v čele mise do Libanonu, Izraele a na okupovaná území, která proběhla ve dnech 2. – 11. prosince 2006. S představiteli tamních vlád a občanské společnosti hledala odpověď na otázku, jak zastavit porušování lidských práv v tomto regionu.

Autorita Evropské unie může pomoci

AI systematicky dokumentuje případy porušování lidských práv v oblasti Blízkého východu. Přestože v těchto dnech nedochází k vážnějším násilnostem, situace je velmi nestabilní. Konflikt stále nebyl vyřešen a zůstává vážné riziko opětovného hrubého porušování lidských práv. AI proto vítá příslib dosažení míru, který v souvislosti s listopadovým příměřím v pásmu Gazy vyjádřili ministři zahraničních věcí na setkání EUROMED v Tampere. Následné úsilí v rámci EU dokazuje, že existuje politická vůle k řešení tohoto problému.AI se však domnívá, že dosavadní návrhy začleňují ohled na lidská práva nedostatečným způsobem. Ačkoli tyto návrhy mají za cíl dosažení trvalého příměří a také výměny zajatců, doposud nejsou známa téměř žádná opatření k zajištění práv obyvatel tohoto regionu, kteří strádají po celou dobu trvání konfliktu.EU by měla využít svou politickou autoritu k zajištění toho, aby další iniciativa obsahovala následující body:- Rozmístit mezinárodní monitorující mechanismus, který by sledoval dodržování lidských práv v Izraeli a na okupovaných územích a také dodržování závazků vypývajících z mezinárodního práva. Mechanismus by také zveřejňoval výsledky svého šetření a formuloval doporučení dalších kroků pro strany konfliktu, třetí země a mezinárodní organizace.- Vymáhat odpovědnost obou stran v souladu s jejich závazky danými mezinárodním právem. Vyšetřovat a postavit před spravedlnost osoby, které se dle mezinárodního práva dopustily válečných a jiných zločinů. Tam, kde to bude možné, je třeba uplatňovat univerzální jurisdikci.- Zajistit, aby okupační mocnost dodržovala své závazky poskytovat ochranu a zajistit důstojné živobytí palestinského obyvatelstva. Je také třeba odstoupit od sankcí, které negativně ovlivňují poskytování humanitární pomoci palestinskému obyvatelstvu. Mezinárodní společenství a země poskytující humanitární pomoc Palestinské samosprávě, především USA a EU, musí okamžitě podniknout kroky k snížení nepříznivých důsledků vyplývajících z přerušení humanitárních dodávek. Musí rovněž zajistit, aby pomoc nebyla zneužívána jako prostředek vydírání nebo k vymáhání politických zájmů. - Okamžitě zastavit dodávky zbraní všem stranám, a to do doby, než budou záruky proti zneužití zbraní k porušování lidských práv.- Zajistit, aby prioritou mírového procesu bylo dodržování lidských práv. A to včetně odstranění izraelských obcí na okupovaných územích, zrušení zdi na Západním břehu, ukončení izolace místních komunit a dlouhodobě i řešení otázky uprchlíků.

6.10.2016

Sýrie: Hrozivý útok na humanitární konvoj OSN je do nebe volajícím porušením mezinárodního práva

Útok z minulé noci na konvoj humanitární pomoci OSN a syrského červeného půlměsíce, určeného pro 78 tisíc lidí v Aleppu, je nehorázné porušení nejzákladnějších principů mezinárodního práva, řekla Amnesty International.

29.9.2016

Sýrie: Bezpečný průchod pro civilisty neodvrátí humanitární katastrofu ve městě Aleppo

Neomezená a nestranná humanitární pomoc je neodkladně nutná ke zmírnění utrpení tisíců civilistů ve městě Aleppo. Amnesty International oznámila, že ve městě dochází zásoby jídla i další nepostradatelné věci.

22.9.2016

Sýrie: Smrtelný útok na porodnici – potenciální válečný zločin

Letecký útok, který zasáhl a částečně zničil porodnici ve venkovské provincii Idlib v severo-západní Sýrii, se zdá být součástí opovrženíhodného vzorku nezákonných útoků. Tyto útoky záměrně cílí na lékařská zařízení, řekla Amnesty International.

19.9.2016

Výzva vládě ČR: Saúdská Arábie nemůže porušovat mezinárodní právo

V Ženevě se v září 2016 konalo 33. zasedání Rady OSN pro lidská práva. Amnesty International proto apeluje na vládu České republiky, aby podpořila výzvu k přezkoumání případů porušování lidských práv v Jemenu a zaslala jí níže uvedený dopis.