Nositelé Nobelovy ceny vyzvali OSN ke kontrole obchodu se zbraněmi

Patnáct laureátů Nobelovy ceny míru, včetně dalajlámy, Muhammada Baradeje, Lecha Walesy a Amnesty International, vyzvalo vlády světa k podpoře vzniku mezinárodní Smlouvy o obchodu se zbraněmi (Arms Trade Treaty - ATT), která má zamezit dodávkám zbraní do rukou pachatelů násilí a bezpráví.

První komise Valného shromáždění OSN bude pravděpodobně ve čtvrtek 26. října 2006 hlasovat o rezoluci, která umožní přípravu této smlouvy. Vznik smlouvy podporují tři ze šesti nejvýznamnějších vývozců zbraní – Velká Británie, Francie a Německo. S iniciativou souhlasí také země, které ozbrojené násilí ničí. Jsou mezi nimi Kolumbie, Východní Timor, Libérie a Rwanda. Kontrolu zbraní naopak budou s největší pravděpodobností blokovat Čína, Egypt, Indie, Írán, Rusko a USA.

Pokud bude rezoluce schválena, dojde k prvnímu konkrétnímu kroku vstříc smlouvě, která vylepší neúčinnou kontrolu obchodu se zbraněmi.

„My, nositelé Nobelovy ceny, jsme přesvědčeni, že základní princip mezinárodní Smlouvy o obchodu se zbraněmi je jednoduchý: zbraně nesmí být dodávány tam, kde slouží k porušování lidských práv. Vlády by měly zastavit nezodpovědný a nemorální prodej zbraní a hlasovat pro vznik smlouvy, která pomůže předcházet zabíjení, sexuálnímu násilí a uprchlictví,“ uvedla generální tajemnice AI Irene Khan.

Rezoluci, která by měla umožnit přípravu Smlouvy o obchodu se zbraněmi, navrhly vlády Argentiny, Austrálie, Kostariky, Finska, Japonska, Keňi a Velké Británie. Pokud bude rezoluce schválena, vznikne Skupina vládních expertů (GGE), která se bude přípravou Smlouvy o obchodu se zbraněmi zabývat a podá zprávu Prvnímu výboru OSN v roce 2008.

27.3.2020

5 způsobů, jak se “zapojit” do války v Jemenu

V těchto dnech si připomínáme 5 let od začátku jemenského konfliktu. Tak vám nabízíme taky 5 akcí, kterými můžete pomoct tamním obyvatelům i na dálku a z karantény.

25.3.2020

Jemen: 5 let konfliktu přineslo spoustu bezpráví

Protiprávní zadržování, politicky motivované rozsudky smrti, nucená zmizení a mučení zůstávají rozšířené i po pěti letech války, která začala 25. března 2015. Problémem zůstávají i dodávky zbraní ze Západu.

6.2.2019

Jemen: Spojené arabské emiráty bezohledně zásobují ozbrojence zbraněmi. I těmi z Česka.

Amnesty International zjistila na základě vyšetřování pomocí otevřených zdrojů, že Spojené arabské emiráty (SAE) bezohledně vyzbrojují ozbrojené skupiny moderním vybavením. Tím může konflikt v Jemenu ještě více eskalovat.

27.5.2019

Francie: 17 neziskovek odsuzuje hrozbu stíhání novinářů, kteří reportují o francouzských zbraních v Jemenu

17 humanitárních a lidskoprávních organizací odsoudilo ohrožování svobody tisku poté, co se o francouzské novináře investigující problematiku zbraní v Jemenu začaly zajímat bezpečnostní služby.