Nositelé Nobelovy ceny vyzvali OSN ke kontrole obchodu se zbraněmi

Patnáct laureátů Nobelovy ceny míru, včetně dalajlámy, Muhammada Baradeje, Lecha Walesy a Amnesty International, vyzvalo vlády světa k podpoře vzniku mezinárodní Smlouvy o obchodu se zbraněmi (Arms Trade Treaty - ATT), která má zamezit dodávkám zbraní do rukou pachatelů násilí a bezpráví.

První komise Valného shromáždění OSN bude pravděpodobně ve čtvrtek 26. října 2006 hlasovat o rezoluci, která umožní přípravu této smlouvy. Vznik smlouvy podporují tři ze šesti nejvýznamnějších vývozců zbraní – Velká Británie, Francie a Německo. S iniciativou souhlasí také země, které ozbrojené násilí ničí. Jsou mezi nimi Kolumbie, Východní Timor, Libérie a Rwanda. Kontrolu zbraní naopak budou s největší pravděpodobností blokovat Čína, Egypt, Indie, Írán, Rusko a USA.

Pokud bude rezoluce schválena, dojde k prvnímu konkrétnímu kroku vstříc smlouvě, která vylepší neúčinnou kontrolu obchodu se zbraněmi.

„My, nositelé Nobelovy ceny, jsme přesvědčeni, že základní princip mezinárodní Smlouvy o obchodu se zbraněmi je jednoduchý: zbraně nesmí být dodávány tam, kde slouží k porušování lidských práv. Vlády by měly zastavit nezodpovědný a nemorální prodej zbraní a hlasovat pro vznik smlouvy, která pomůže předcházet zabíjení, sexuálnímu násilí a uprchlictví,“ uvedla generální tajemnice AI Irene Khan.

Rezoluci, která by měla umožnit přípravu Smlouvy o obchodu se zbraněmi, navrhly vlády Argentiny, Austrálie, Kostariky, Finska, Japonska, Keňi a Velké Británie. Pokud bude rezoluce schválena, vznikne Skupina vládních expertů (GGE), která se bude přípravou Smlouvy o obchodu se zbraněmi zabývat a podá zprávu Prvnímu výboru OSN v roce 2008.

31.7.2017

Vývoz zbraní z ČR za rok 2016: Česko stále více vyzbrojuje země s represivním režimem!

Amnesty analyzuje výroční zprávu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

14.8.2017

Amnesty International k senátorům: zastavte rizikovou novelu ústavního zákona o bezpečnosti

V úterý 15. srpna měl Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu projednávat kontroverzní novelu české ústavy.

31.5.2017

Prezident Zeman by neřešil kontrolu vývozu zbraní. Podle Amnesty by to bylo porušení mezinárodního práva!

26.8.2016

Vývoz zbraní z ČR za rok 2015: víc než polovina do zemí s represivním režimem!

Amnesty analyzuje výroční zprávu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.