Nositelé Nobelovy ceny vyzvali OSN ke kontrole obchodu se zbraněmi

Patnáct laureátů Nobelovy ceny míru, včetně dalajlámy, Muhammada Baradeje, Lecha Walesy a Amnesty International, vyzvalo vlády světa k podpoře vzniku mezinárodní Smlouvy o obchodu se zbraněmi (Arms Trade Treaty - ATT), která má zamezit dodávkám zbraní do rukou pachatelů násilí a bezpráví.

První komise Valného shromáždění OSN bude pravděpodobně ve čtvrtek 26. října 2006 hlasovat o rezoluci, která umožní přípravu této smlouvy. Vznik smlouvy podporují tři ze šesti nejvýznamnějších vývozců zbraní – Velká Británie, Francie a Německo. S iniciativou souhlasí také země, které ozbrojené násilí ničí. Jsou mezi nimi Kolumbie, Východní Timor, Libérie a Rwanda. Kontrolu zbraní naopak budou s největší pravděpodobností blokovat Čína, Egypt, Indie, Írán, Rusko a USA.

Pokud bude rezoluce schválena, dojde k prvnímu konkrétnímu kroku vstříc smlouvě, která vylepší neúčinnou kontrolu obchodu se zbraněmi.

„My, nositelé Nobelovy ceny, jsme přesvědčeni, že základní princip mezinárodní Smlouvy o obchodu se zbraněmi je jednoduchý: zbraně nesmí být dodávány tam, kde slouží k porušování lidských práv. Vlády by měly zastavit nezodpovědný a nemorální prodej zbraní a hlasovat pro vznik smlouvy, která pomůže předcházet zabíjení, sexuálnímu násilí a uprchlictví,“ uvedla generální tajemnice AI Irene Khan.

Rezoluci, která by měla umožnit přípravu Smlouvy o obchodu se zbraněmi, navrhly vlády Argentiny, Austrálie, Kostariky, Finska, Japonska, Keňi a Velké Británie. Pokud bude rezoluce schválena, vznikne Skupina vládních expertů (GGE), která se bude přípravou Smlouvy o obchodu se zbraněmi zabývat a podá zprávu Prvnímu výboru OSN v roce 2008.

25.11.2018

Vývoz zbraní z Česka je pořád problematický

Zvyšuje se podíl exportu vojenského materiálu do zemí, kde hrozí jeho zneužití proti lidským právům.

6.2.2019

Jemen: Spojené arabské emiráty bezohledně zásobují ozbrojence zbraněmi. I těmi z Česka.

Amnesty International zjistila na základě vyšetřování pomocí otevřených zdrojů, že Spojené arabské emiráty (SAE) bezohledně vyzbrojují ozbrojené skupiny moderním vybavením. Tím může konflikt v Jemenu ještě více eskalovat.

16.10.2018

Egypt: Francie porušuje mezinárodní právo tím, že pokračuje ve vývozu zbraní používaných ve smrtících operacích

Navzdory zákazu EU a nulovým odpovědnostním opatřením egyptské vlády pokračuje Francie v transferu zbraní do Egypta. Vyváželo i Česko!

23.10.2018

Smrt novináře Chášakdžího ukazuje na širší problém: jak Česká republika podporuje zbraněmi Saúdskou Arábii?

Přestanou země včetně Česka konečně vyzbrojovat saúdský režim?