Světový obchod se zbraněmi postrádá účinná pravidla

Globalizovaný obchod se zbraněmi zneužívá mezer v zákonech a nedostatečné kontroly. Zbraně jsou tak dodávány i do zemí, na které se vztahují embarga.

Amnesty International (AI) a další mezinárodní organizace dnes vydávají zprávu nazvanou „Zbraně bez hranic“. Výzkum dokládá prodej zbraní zemím jako Kolumbie, Súdán a Uzbekistán, kde jsou používány k zabíjení a útlaku civilistů. „K dodávkám zbraní do těchto zemí již není třeba porušovat zbrojní embarga. Dostanou se tam i legální cestou – součástku po součástce,“ upozorňuje AI.

„Obchod se zbraněmi je globalizován, ale jeho kontrola nikoli. V důsledku toho mohou být vyzbrojovány represivní vlády,“ uvedl Jeremy Hobbs, ředitel Oxfam International.

Firmy sídlící v USA, EU a v Kanadě obcházejí regulaci tím, že zbraně prodávají po součástkách nebo poskytují licence pro jejich výrobu dalším zemím. Zbraně jsou sestavovány a vyráběny v rámci licenční výroby v mnoha zemích včetně Číny, Egypta, Indie, Izraele a Turecka.

EU uvalila na Čínu zbraňové embargo, také USA a Kanada odmítly této zemi prodat bojové vrtulníky. Přesto Čína vlastní nové bojové vrtulníky Z-10. Tyto stroje by nebyly schopné provozu bez součástek a technologií poskytnutých britsko-italskou společností (AugustaWestland), kanadskou společností (Pratt&Whitney Canada), americkou společností (Lord Corporation) a francouzsko-německou společností (Eurocopter).

Vojenský materiál Číně dodává také ČR, jenom v loňském roce v hodnotě dva miliony Euro. „Jako uživatel je sice uveden čínský průmysl a obchod, vzhledem k rozsáhlému porušování lidských práv v této zemi to však není žádná omluva,“ uvedl Filip Karel z české pobočky AI.

Případem, kdy se zbraně dostaly do nesprávných rukou přes třetí zemi, je třeba Uzbekistán. V květnu 2005 uzbecké ozbrojené síly střílely do demonstrujících lidí a stovky jich zabily. Při tomto masakru použila armáda vojenské Land Rovery, které obsahovaly 70% součástek vyrobených ve Velké Británii. Ta je poskytla jako nevojenský materiál Turecku, které z nich vyrobilo armádní vozidla a prodalo je uzbecké vládě.

„Svět potřebuje účinnou mezinárodní Smlouvu o obchodu se zbraněmi, která zastaví dodávky zbraní pachatelům násilností a bezpráví,“ uvedla generální tajemnice AI Irene Khan.

Podporu vzniku Smlouvy o obchodu se zbraněmi vyjádřila také Česká republika. Organizace na ochranu lidských práv však stále poukazují na některé rizikové dodávky českých zbraní. Dnes zveřejněná zpráva např. opět upozorňuje na zjištění z jara tohoto roku, kdy byla na černém trhu v Bagdádu nalezena munice, která pocházela z České republiky a z šesti dalších zemí.

14.6.2017

Saudská Arábie: Trumpova návštěva dává zelenou porušování lidských práv

Podle toho, jak americký prezident Donald Trump vystupuje na své první zahraniční návštěvě na summitu v Rijádu v Saudské Arábii, budou jeho diskuzím s představiteli států Perského zálivu a arabskými státy dominovat boj proti terorismu a bezpečnost.

30.5.2017

Irák: Americká armáda přiznává neúspěch při monitorování převozu zbraní v hodnotě více než 1 mld. dolarů

Podle zveřejněné kontroly Ministerstva obrany USA získané organizací Amnesty International na základě svobodného přístupu k informacím, americká armáda nezvládla mít pod dohledem převoz zbraní a jiného vojenského vybavení v hodnotě vice než 1 mld. dolarů do Iráku a Kuvajtu.

30.6.2016

Neziskovky vyzývají OSN: zastavte členství Saúdské Arábie v Radě pro lidská práva!

Amnesty International a Human Rights Watch poukazují na lidskoprávní problémy, které se neslučují s členstvím v Radě.

26.8.2016

Vývoz zbraní z ČR za rok 2015: víc než polovina do zemí s represivním režimem!

Amnesty analyzuje výroční zprávu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.