Světový obchod se zbraněmi postrádá účinná pravidla

Globalizovaný obchod se zbraněmi zneužívá mezer v zákonech a nedostatečné kontroly. Zbraně jsou tak dodávány i do zemí, na které se vztahují embarga.

Amnesty International (AI) a další mezinárodní organizace dnes vydávají zprávu nazvanou „Zbraně bez hranic“. Výzkum dokládá prodej zbraní zemím jako Kolumbie, Súdán a Uzbekistán, kde jsou používány k zabíjení a útlaku civilistů. „K dodávkám zbraní do těchto zemí již není třeba porušovat zbrojní embarga. Dostanou se tam i legální cestou – součástku po součástce,“ upozorňuje AI.

„Obchod se zbraněmi je globalizován, ale jeho kontrola nikoli. V důsledku toho mohou být vyzbrojovány represivní vlády,“ uvedl Jeremy Hobbs, ředitel Oxfam International.

Firmy sídlící v USA, EU a v Kanadě obcházejí regulaci tím, že zbraně prodávají po součástkách nebo poskytují licence pro jejich výrobu dalším zemím. Zbraně jsou sestavovány a vyráběny v rámci licenční výroby v mnoha zemích včetně Číny, Egypta, Indie, Izraele a Turecka.

EU uvalila na Čínu zbraňové embargo, také USA a Kanada odmítly této zemi prodat bojové vrtulníky. Přesto Čína vlastní nové bojové vrtulníky Z-10. Tyto stroje by nebyly schopné provozu bez součástek a technologií poskytnutých britsko-italskou společností (AugustaWestland), kanadskou společností (Pratt&Whitney Canada), americkou společností (Lord Corporation) a francouzsko-německou společností (Eurocopter).

Vojenský materiál Číně dodává také ČR, jenom v loňském roce v hodnotě dva miliony Euro. „Jako uživatel je sice uveden čínský průmysl a obchod, vzhledem k rozsáhlému porušování lidských práv v této zemi to však není žádná omluva,“ uvedl Filip Karel z české pobočky AI.

Případem, kdy se zbraně dostaly do nesprávných rukou přes třetí zemi, je třeba Uzbekistán. V květnu 2005 uzbecké ozbrojené síly střílely do demonstrujících lidí a stovky jich zabily. Při tomto masakru použila armáda vojenské Land Rovery, které obsahovaly 70% součástek vyrobených ve Velké Británii. Ta je poskytla jako nevojenský materiál Turecku, které z nich vyrobilo armádní vozidla a prodalo je uzbecké vládě.

„Svět potřebuje účinnou mezinárodní Smlouvu o obchodu se zbraněmi, která zastaví dodávky zbraní pachatelům násilností a bezpráví,“ uvedla generální tajemnice AI Irene Khan.

Podporu vzniku Smlouvy o obchodu se zbraněmi vyjádřila také Česká republika. Organizace na ochranu lidských práv však stále poukazují na některé rizikové dodávky českých zbraní. Dnes zveřejněná zpráva např. opět upozorňuje na zjištění z jara tohoto roku, kdy byla na černém trhu v Bagdádu nalezena munice, která pocházela z České republiky a z šesti dalších zemí.

2.8.2018

SÝRIE: Turecko musí zastavit násilí páchané ozbrojenými skupinami a svými jednotkami v Afrínu

Turecké jednotky umožňují syrským ozbrojeným skupinám páchat násilí na civilistech v severní části města Afrín.

9.11.2017

INFO.CZ: Britské zbraně v rukou Saúdů páchají zvěrstva v Jemenu. Obchod se za dva roky zvýšil o 500 %

V článku se mimo jiné píše: "Kritikou nešetří ani Polly Trustcottová z Amnesty International. „Tato čísla jsou další připomínkou toho, jak se vláda Spojeného království zřejmě víc zajímá o konečný součet financí za prodej v oblasti zbrojního průmyslu, než o potřebu chránit civilní obyvatelstvo,“ říká analytička zahraničních vztahů z britské pobočky Amnesty Internetional."

2.7.2018

Jemen: Omezení humanitární pomoci vystavuje miliony civilistů velkému riziku

Koalice pod vedením Saúdské Arábie pokračuje v ukládání omezení pro vstup životně důležitého zboží do Jemenu zpustošeného konfliktem.

10.10.2017

Velká Británie: Amnesty odhalila nelegální obchod se zbraněmi s Jižním Súdánem v hodnotě 46 milionů dolarů vyjednaný přímo před očima úřadů

Zpráva zveřejněná dnes Amnesty International odhaluje, jakým způsobem fiktivní firma (tzv. „prázdná skořápka“) z centra londýnského West Endu posloužila jako prostředník v obrovských potenciálních obchodech se zbraněmi do válkou zničeného Jižního Súdánu a dalších zemí, a to díky mezerám v zákonech, které dělají z Velké Británie útočiště pro firmy zapojené do nelegálních převozů zbraní.