Světový obchod se zbraněmi postrádá účinná pravidla

Globalizovaný obchod se zbraněmi zneužívá mezer v zákonech a nedostatečné kontroly. Zbraně jsou tak dodávány i do zemí, na které se vztahují embarga.

Amnesty International (AI) a další mezinárodní organizace dnes vydávají zprávu nazvanou „Zbraně bez hranic“. Výzkum dokládá prodej zbraní zemím jako Kolumbie, Súdán a Uzbekistán, kde jsou používány k zabíjení a útlaku civilistů. „K dodávkám zbraní do těchto zemí již není třeba porušovat zbrojní embarga. Dostanou se tam i legální cestou – součástku po součástce,“ upozorňuje AI.

„Obchod se zbraněmi je globalizován, ale jeho kontrola nikoli. V důsledku toho mohou být vyzbrojovány represivní vlády,“ uvedl Jeremy Hobbs, ředitel Oxfam International.

Firmy sídlící v USA, EU a v Kanadě obcházejí regulaci tím, že zbraně prodávají po součástkách nebo poskytují licence pro jejich výrobu dalším zemím. Zbraně jsou sestavovány a vyráběny v rámci licenční výroby v mnoha zemích včetně Číny, Egypta, Indie, Izraele a Turecka.

EU uvalila na Čínu zbraňové embargo, také USA a Kanada odmítly této zemi prodat bojové vrtulníky. Přesto Čína vlastní nové bojové vrtulníky Z-10. Tyto stroje by nebyly schopné provozu bez součástek a technologií poskytnutých britsko-italskou společností (AugustaWestland), kanadskou společností (Pratt&Whitney Canada), americkou společností (Lord Corporation) a francouzsko-německou společností (Eurocopter).

Vojenský materiál Číně dodává také ČR, jenom v loňském roce v hodnotě dva miliony Euro. „Jako uživatel je sice uveden čínský průmysl a obchod, vzhledem k rozsáhlému porušování lidských práv v této zemi to však není žádná omluva,“ uvedl Filip Karel z české pobočky AI.

Případem, kdy se zbraně dostaly do nesprávných rukou přes třetí zemi, je třeba Uzbekistán. V květnu 2005 uzbecké ozbrojené síly střílely do demonstrujících lidí a stovky jich zabily. Při tomto masakru použila armáda vojenské Land Rovery, které obsahovaly 70% součástek vyrobených ve Velké Británii. Ta je poskytla jako nevojenský materiál Turecku, které z nich vyrobilo armádní vozidla a prodalo je uzbecké vládě.

„Svět potřebuje účinnou mezinárodní Smlouvu o obchodu se zbraněmi, která zastaví dodávky zbraní pachatelům násilností a bezpráví,“ uvedla generální tajemnice AI Irene Khan.

Podporu vzniku Smlouvy o obchodu se zbraněmi vyjádřila také Česká republika. Organizace na ochranu lidských práv však stále poukazují na některé rizikové dodávky českých zbraní. Dnes zveřejněná zpráva např. opět upozorňuje na zjištění z jara tohoto roku, kdy byla na černém trhu v Bagdádu nalezena munice, která pocházela z České republiky a z šesti dalších zemí.

30.6.2016

Neziskovky vyzývají OSN: zastavte členství Saúdské Arábie v Radě pro lidská práva!

Amnesty International a Human Rights Watch poukazují na lidskoprávní problémy, které se neslučují s členstvím v Radě.

27.2.2016

Aktivisté naléhají na státy, aby přestaly dodávat zbraně Saudské Arábii

Mnoho evropských států prodává v rámci obchodu zbraně a vojenské vybavení do Saudské Arábie v hodnotě miliard amerických dolarů. Tyto zbraně následně zabíjejí civilisty v Jemenu.

2.2.2016

Memorandum za zodpovědný vývoz zbraní z ČR

Podle údajů výroční zprávy Ministerstva průmyslu a obchodu vyvezla Česká republika v roce 2014 vojenský materiál do 35 zemí, které jsou z pohledu dodržování lidských práv dlouhodobě problematické, a kde podle výzkumů Amnesty International dochází k jejich vážnému porušování.

19.2.2016

Španělské lodě porušující lidská práva v Jemenu? Ne naším jménem!

Španělská společnost Navantia je velice blízko k uzavření dohody se Saúdskou Arábií o prodeji pěti fregat, ačkoliv zde existuje riziko, že budou tyto lodě zneužity k vážnému porušení mezinárodního práva. Pomozte nám zastavit tuto dohodu, než bude příliš pozdě!