Útoky Hizballáhu hrubě porušily válečné právo

Hizballáh v průběhu nedávného konfliktu s Izraelem vážně porušil mezinárodní humanitární právo. Podle Amnesty International (AI) má na svědomí i válečné zločiny, když záměrně útočil na civilní cíle v Izraeli.

Hizballáh shazoval rakety na severní Izrael déle než 4 týdny – denně obvykle více než 100 raket, které zasahovaly i hustě osídlené lokality. Útoky zcela narušily život lidí v oblasti. 43 civilistů bylo zabito, přes 4.000 osob vyhledalo nemocniční ošetření. Mnohá města se proměnila v „města duchů“ – zůstali v nich pouze staří nebo nemocní lidé a ti, kteří neměli jak utéci.Ostřelování Hizballáhu zničilo budovy, obytná sídliště, školy, synagogy a další veřejné objekty. Podle odhadů izraelských úřadů skončilo v ruinách zhruba 12.000 domů.„Rozsah útoků namířených na izraelské aglomerace, města a vesnice, užití zbraní s nerozlišujícím účinkem, i výroky představitelů Hizballáhu ukazují, že civilisté byli záměrným cílem. To jasně dokládá, že Hizballáh porušil válečné právo,“ uvedla generální tajemnice AI Irene Khan.Vysocí představitelé Hizballáhu pracovníkům AI sdělili, že ostřelování bylo odvetou za izraelské útoky. Obdobně se veřejně vyjádřil také vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh.„Fakt, že také Izrael hrubě porušoval právo, v žádném případě neospravedlňuje činy spáchané Hizballáhem.“ Odvetné útoky na civilní objekty výslovně zakazuje mezinárodní humanitární právo. Hizballáh navíc používal také rakety typu kaťuša upravené tak, aby zanechaly co největší počet mrtvých a zraněných.AI apeluje na Organizaci Spojených národů, aby zajistila plné a nezávislé vyšetřování zločinů, kterých se dopustily obě strany konfliktu.

14.5.2018

ČT: Na útoky si tak nějak zvyknete, říká Češka, co žila v Izraeli

1.6.2017

SÝRIE A JEJÍ SOUSEDI

1.4.2017

Sýrie: je čas, aby světoví lídři zajistili spravedlnost, pravdu a nápravu pro miliony obětí války

Jak válečné zločiny a zločiny proti lidskosti bez potrestání v Sýrii pokračují, kampaň Amnesty International upozorňuje na šesté výročí krize a naléhá na světové lídry, aby přijali okamžitá opatření k zajištění spravedlnosti, pravdy a odškodnění milionům obětí konfliktu.

14.6.2017

Saudská Arábie: Trumpova návštěva dává zelenou porušování lidských práv

Podle toho, jak americký prezident Donald Trump vystupuje na své první zahraniční návštěvě na summitu v Rijádu v Saudské Arábii, budou jeho diskuzím s představiteli států Perského zálivu a arabskými státy dominovat boj proti terorismu a bezpečnost.