Útoky Hizballáhu hrubě porušily válečné právo

Hizballáh v průběhu nedávného konfliktu s Izraelem vážně porušil mezinárodní humanitární právo. Podle Amnesty International (AI) má na svědomí i válečné zločiny, když záměrně útočil na civilní cíle v Izraeli.

Hizballáh shazoval rakety na severní Izrael déle než 4 týdny – denně obvykle více než 100 raket, které zasahovaly i hustě osídlené lokality. Útoky zcela narušily život lidí v oblasti. 43 civilistů bylo zabito, přes 4.000 osob vyhledalo nemocniční ošetření. Mnohá města se proměnila v „města duchů“ – zůstali v nich pouze staří nebo nemocní lidé a ti, kteří neměli jak utéci.Ostřelování Hizballáhu zničilo budovy, obytná sídliště, školy, synagogy a další veřejné objekty. Podle odhadů izraelských úřadů skončilo v ruinách zhruba 12.000 domů.„Rozsah útoků namířených na izraelské aglomerace, města a vesnice, užití zbraní s nerozlišujícím účinkem, i výroky představitelů Hizballáhu ukazují, že civilisté byli záměrným cílem. To jasně dokládá, že Hizballáh porušil válečné právo,“ uvedla generální tajemnice AI Irene Khan.Vysocí představitelé Hizballáhu pracovníkům AI sdělili, že ostřelování bylo odvetou za izraelské útoky. Obdobně se veřejně vyjádřil také vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh.„Fakt, že také Izrael hrubě porušoval právo, v žádném případě neospravedlňuje činy spáchané Hizballáhem.“ Odvetné útoky na civilní objekty výslovně zakazuje mezinárodní humanitární právo. Hizballáh navíc používal také rakety typu kaťuša upravené tak, aby zanechaly co největší počet mrtvých a zraněných.AI apeluje na Organizaci Spojených národů, aby zajistila plné a nezávislé vyšetřování zločinů, kterých se dopustily obě strany konfliktu.

21.2.2020

USA/VB: Zrušte obvinění a zastavte vydání Juliana Assange

24. února se bude rozhodovat o vydání spoluzakladatele WikiLeaks z Velké Británie do USA.

28.8.2019

Právo: V Hongkongu nasadili proti demonstrantům vodní děla, policisté tasili zbraně

1.8.2019

Polsko: Policie nedokázala ochránit LGBT průvod před nenávistným chováním

Polská policie selhala při ochraně účastníků LGBT+ pochodu v Bělostoku. Amnesty vyzývá úřady v Polsku, aby veřejně odsoudily nenávistné útoky a co nejdříve zahájily plné, účinné a nestranné vyšetřování.

2.8.2019

Hongkong: Neadekvátní reakce policie na protestní akce

Hongkongská policie tvrdě zasáhla proti ustupujícím demonstrantům. Amnesty znepokojivé zásahy kritizuje a vyzývá bezpečnostní složky k tomu, aby se k občanům podobným způsobem za žádných okolností nechovala.