Amnesty International volá po zbraňovém embargu na Izrael a Hizballáh

Amnesty International (AI) vyzvala k okamžitému uvalení embarga na Izrael a Hizballáh s cílem zajistit bezpečí civilního obyvatelstva Izraele a Libanonu. Právě civilisté jsou současným konfliktem zasaženi nejvíce.

„Přímé útoky na civilisty a civilní objekty, stejně jako nerozlišující a nepřiměřené útoky, představují válečný zločin,“ uvedla generální tajemnice AI Irene Khan. AI je velmi znepokojena neustávajícími dodávkami zbraní, které pocházejí z USA a do Izraele jsou přepravovány přes území Velké Británie. Britská média informovala o dvou letounech, které na palubě nesly bomby s hlavicemi s ochuzeným uranem určené pro izraelské letectvo. Tato letadla přistála na britském letišti Prestwick, kde doplnila palivo. „Země, které poskytují Izraeli a Hizballáhu zbraně a vojenský materiál, podporují jejich síly pro páchání válečných zločinů. Všechny vlády by měly uvalit zbraňové embargo na obě strany konfliktu a nepovolit transfer zbraní přes své území.“ „Je absurdní hovořit o poskytování humanitární pomoci a zároveň dodávat zbraně. Při pohledu na lidské utrpení v Libanonu a Izraeli je nutné, aby vlády okamžitě zastavily dodávky zbraní oběma bojujícím stranám,“ uzavírá Irene Khan.

19.9.2016

Výzva vládě ČR: Saúdská Arábie nemůže porušovat mezinárodní právo

V Ženevě se v září 2016 konalo 33. zasedání Rady OSN pro lidská práva. Amnesty International proto apeluje na vládu České republiky, aby podpořila výzvu k přezkoumání případů porušování lidských práv v Jemenu a zaslala jí níže uvedený dopis.

26.8.2016

Vývoz zbraní z ČR za rok 2015: víc než polovina do zemí s represivním režimem!

Amnesty analyzuje výroční zprávu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

19.8.2016

Horizont ČT24: rozhovor o mučení vězňů v Sýrii

18.8.2016

Sýrie: šokující zpráva o týrání, nelidských podmínkách a hromadných úmrtích ve vládních věznicích

V syrských věznicích a detencích umírá 300 lidí měsíčně. Mnozí jsou umučeni.