Amnesty International volá po zbraňovém embargu na Izrael a Hizballáh

Amnesty International (AI) vyzvala k okamžitému uvalení embarga na Izrael a Hizballáh s cílem zajistit bezpečí civilního obyvatelstva Izraele a Libanonu. Právě civilisté jsou současným konfliktem zasaženi nejvíce.

„Přímé útoky na civilisty a civilní objekty, stejně jako nerozlišující a nepřiměřené útoky, představují válečný zločin,“ uvedla generální tajemnice AI Irene Khan. AI je velmi znepokojena neustávajícími dodávkami zbraní, které pocházejí z USA a do Izraele jsou přepravovány přes území Velké Británie. Britská média informovala o dvou letounech, které na palubě nesly bomby s hlavicemi s ochuzeným uranem určené pro izraelské letectvo. Tato letadla přistála na britském letišti Prestwick, kde doplnila palivo. „Země, které poskytují Izraeli a Hizballáhu zbraně a vojenský materiál, podporují jejich síly pro páchání válečných zločinů. Všechny vlády by měly uvalit zbraňové embargo na obě strany konfliktu a nepovolit transfer zbraní přes své území.“ „Je absurdní hovořit o poskytování humanitární pomoci a zároveň dodávat zbraně. Při pohledu na lidské utrpení v Libanonu a Izraeli je nutné, aby vlády okamžitě zastavily dodávky zbraní oběma bojujícím stranám,“ uzavírá Irene Khan.

9.6.2020

Proč musí Spojené království zpochybnit izraelské plány připojit Západní břeh

Izrael plánuje formálně připojit všechna izraelská osídlení na Západním břehu Jordánu už k 1. červenci. Britská Amnesty kampaňačka popisuje, proč je to špatný plán.

23.7.2019

Izrael: Bourání domů Palestinců je porušením mezinárodního práva

Izraelské úřady začaly s demolicí bytových domů v oblasti okupovaného Západního břehu Jordánu, který je pod přímou správou Palestinců. Nelegální postup Izraele kritizuje kromě Amnesty i Evropská unie.