Amnesty International volá po zbraňovém embargu na Izrael a Hizballáh

Amnesty International (AI) vyzvala k okamžitému uvalení embarga na Izrael a Hizballáh s cílem zajistit bezpečí civilního obyvatelstva Izraele a Libanonu. Právě civilisté jsou současným konfliktem zasaženi nejvíce.

„Přímé útoky na civilisty a civilní objekty, stejně jako nerozlišující a nepřiměřené útoky, představují válečný zločin,“ uvedla generální tajemnice AI Irene Khan. AI je velmi znepokojena neustávajícími dodávkami zbraní, které pocházejí z USA a do Izraele jsou přepravovány přes území Velké Británie. Britská média informovala o dvou letounech, které na palubě nesly bomby s hlavicemi s ochuzeným uranem určené pro izraelské letectvo. Tato letadla přistála na britském letišti Prestwick, kde doplnila palivo. „Země, které poskytují Izraeli a Hizballáhu zbraně a vojenský materiál, podporují jejich síly pro páchání válečných zločinů. Všechny vlády by měly uvalit zbraňové embargo na obě strany konfliktu a nepovolit transfer zbraní přes své území.“ „Je absurdní hovořit o poskytování humanitární pomoci a zároveň dodávat zbraně. Při pohledu na lidské utrpení v Libanonu a Izraeli je nutné, aby vlády okamžitě zastavily dodávky zbraní oběma bojujícím stranám,“ uzavírá Irene Khan.

23.7.2019

Izrael: Bourání domů Palestinců je porušením mezinárodního práva

Izraelské úřady začaly s demolicí bytových domů v oblasti okupovaného Západního břehu Jordánu, který je pod přímou správou Palestinců. Nelegální postup Izraele kritizuje kromě Amnesty i Evropská unie.

19.2.2019

Izrael/Palestina: Online rezervační weby podporují rozšiřování osad a profitují z válečných zločinů

Airbnb, Booking.com, Expedia a TripAdvisor aktivně přispívají k porušování lidských práv Palestinců a Palestinek.

1.6.2018

PALESTINCI ŽIJÍCÍ NA OKUPOVANÝCH ÚZEMÍCH

16.11.2018

Gaza: Boj mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenými skupinami eskaluje. Je nutné ochránit civilisty!

Obyvatelé zažili na začátku týdne největší boje ozbrojeného konfliktu od roku 2014.