Amnesty International volá po zbraňovém embargu na Izrael a Hizballáh

Amnesty International (AI) vyzvala k okamžitému uvalení embarga na Izrael a Hizballáh s cílem zajistit bezpečí civilního obyvatelstva Izraele a Libanonu. Právě civilisté jsou současným konfliktem zasaženi nejvíce.

„Přímé útoky na civilisty a civilní objekty, stejně jako nerozlišující a nepřiměřené útoky, představují válečný zločin,“ uvedla generální tajemnice AI Irene Khan. AI je velmi znepokojena neustávajícími dodávkami zbraní, které pocházejí z USA a do Izraele jsou přepravovány přes území Velké Británie. Britská média informovala o dvou letounech, které na palubě nesly bomby s hlavicemi s ochuzeným uranem určené pro izraelské letectvo. Tato letadla přistála na britském letišti Prestwick, kde doplnila palivo. „Země, které poskytují Izraeli a Hizballáhu zbraně a vojenský materiál, podporují jejich síly pro páchání válečných zločinů. Všechny vlády by měly uvalit zbraňové embargo na obě strany konfliktu a nepovolit transfer zbraní přes své území.“ „Je absurdní hovořit o poskytování humanitární pomoci a zároveň dodávat zbraně. Při pohledu na lidské utrpení v Libanonu a Izraeli je nutné, aby vlády okamžitě zastavily dodávky zbraní oběma bojujícím stranám,“ uzavírá Irene Khan.

14.5.2018

Izrael/Palestina: Střelba v pásmu Gazy poukazuje na nadměrné použití síly ze strany Izraele

Před 70 lety vznikl stát Izrael. USA přesídlily svou ambasádu do Jeruzaléma. Palestinci protestují. Násilí eskaluje.

1.6.2018

PALESTINCI ŽIJÍCÍ NA OKUPOVANÝCH ÚZEMÍCH

9.2.2018

Izrael a Palestina: Nová cesta k míru?

15.1.2018

Izrael: Mladá palestinská aktivistka Ahed Tamimiová musí být propuštěna

Izrael musí propustit 16letou palestinskou aktivistku, který by mohla čelit až desetiletému vězení kvůli hádce s izraelskými vojáky na okupovaném Západním břehu.