Amnesty International volá po zbraňovém embargu na Izrael a Hizballáh

Amnesty International (AI) vyzvala k okamžitému uvalení embarga na Izrael a Hizballáh s cílem zajistit bezpečí civilního obyvatelstva Izraele a Libanonu. Právě civilisté jsou současným konfliktem zasaženi nejvíce.

„Přímé útoky na civilisty a civilní objekty, stejně jako nerozlišující a nepřiměřené útoky, představují válečný zločin,“ uvedla generální tajemnice AI Irene Khan. AI je velmi znepokojena neustávajícími dodávkami zbraní, které pocházejí z USA a do Izraele jsou přepravovány přes území Velké Británie. Britská média informovala o dvou letounech, které na palubě nesly bomby s hlavicemi s ochuzeným uranem určené pro izraelské letectvo. Tato letadla přistála na britském letišti Prestwick, kde doplnila palivo. „Země, které poskytují Izraeli a Hizballáhu zbraně a vojenský materiál, podporují jejich síly pro páchání válečných zločinů. Všechny vlády by měly uvalit zbraňové embargo na obě strany konfliktu a nepovolit transfer zbraní přes své území.“ „Je absurdní hovořit o poskytování humanitární pomoci a zároveň dodávat zbraně. Při pohledu na lidské utrpení v Libanonu a Izraeli je nutné, aby vlády okamžitě zastavily dodávky zbraní oběma bojujícím stranám,“ uzavírá Irene Khan.

14.5.2018

Izrael/Palestina: Střelba v pásmu Gazy poukazuje na nadměrné použití síly ze strany Izraele

Před 70 lety vznikl stát Izrael. USA přesídlily svou ambasádu do Jeruzaléma. Palestinci protestují. Násilí eskaluje.

9.2.2018

Izrael a Palestina: Nová cesta k míru?

15.1.2018

Izrael: Mladá palestinská aktivistka Ahed Tamimiová musí být propuštěna

Izrael musí propustit 16letou palestinskou aktivistku, který by mohla čelit až desetiletému vězení kvůli hádce s izraelskými vojáky na okupovaném Západním břehu.