Jednání OSN o kontrole zbraní skončilo kolapsem

Účastníci Světové konference OSN o lehkých a ručních zbraních nedokázali přijmout dohodu, která by vedla k účinné kontrole mezinárodního obchodu se zbraněmi. Jedání skončilo bez výsledku, přestože většina vlád včetně EU a mnoha afrických a jihoamerických zemí toto úsilí podporovala.

Jen několik málo států včetně USA blokovalo jednání o klíčových tématech tak intenzivně, že nebylo možné dohodnout globální pravidla, která by platila pro všechny státy. Dalšími zeměmi, které nepodpořily globální kontrolu zbraňových transferů, jsou Kuba, Indie, Írán, Izrael a Pákistán.„Svět nutně potřebuje účinnou a vymahatelnou Smlouvu o obchodu se zbraněmi, která zastaví přísun zbraní do rukou těch, kteří porušují lidská práva,“ uvedl Brian Wood z Amnesty International (AI).Více než milion lidí ze 160 zemí se přijil ke kampani nazvané Milion tváří, která usiluje o zodpovědné nakládání s vojenským materiálem. Petici převzal generální tajemník OSN Koffi Annan již v první den konference. Julius Arile, který petici předával, uvedl: „Žádám vlády světa, aby na této konferenci zastavily proud zbraní do oblasti na severu Keni, kde žiji. Kvůli ozbrojenému násilí jsem ztratil jsem mnoho přátel a dokonce i bratra. Jsem velmi zklamaný, že svět nedělá nic proto, aby mně a milionům dalších lidí, pomohl.“

26.9.2017

České zbraně v Ázerbájdžánu – opravdu funkční kontrola?

Podle sdělení HN došlo k tomu, že se v Ázerbajdžánu přes zbrojní embargo objevily mimo jiné české zbraně Dana – M1.

31.5.2017

Rozhlas: Amnesty nesouhlasí s výroky prezidenta Zemana o vývozu zbraní

14.8.2017

Amnesty International k senátorům: zastavte rizikovou novelu ústavního zákona o bezpečnosti

V úterý 15. srpna měl Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu projednávat kontroverzní novelu české ústavy.

31.5.2017

Prezident Zeman by neřešil kontrolu vývozu zbraní. Podle Amnesty by to bylo porušení mezinárodního práva!