Jednání OSN o kontrole zbraní skončilo kolapsem

Účastníci Světové konference OSN o lehkých a ručních zbraních nedokázali přijmout dohodu, která by vedla k účinné kontrole mezinárodního obchodu se zbraněmi. Jedání skončilo bez výsledku, přestože většina vlád včetně EU a mnoha afrických a jihoamerických zemí toto úsilí podporovala.

Jen několik málo států včetně USA blokovalo jednání o klíčových tématech tak intenzivně, že nebylo možné dohodnout globální pravidla, která by platila pro všechny státy. Dalšími zeměmi, které nepodpořily globální kontrolu zbraňových transferů, jsou Kuba, Indie, Írán, Izrael a Pákistán.„Svět nutně potřebuje účinnou a vymahatelnou Smlouvu o obchodu se zbraněmi, která zastaví přísun zbraní do rukou těch, kteří porušují lidská práva,“ uvedl Brian Wood z Amnesty International (AI).Více než milion lidí ze 160 zemí se přijil ke kampani nazvané Milion tváří, která usiluje o zodpovědné nakládání s vojenským materiálem. Petici převzal generální tajemník OSN Koffi Annan již v první den konference. Julius Arile, který petici předával, uvedl: „Žádám vlády světa, aby na této konferenci zastavily proud zbraní do oblasti na severu Keni, kde žiji. Kvůli ozbrojenému násilí jsem ztratil jsem mnoho přátel a dokonce i bratra. Jsem velmi zklamaný, že svět nedělá nic proto, aby mně a milionům dalších lidí, pomohl.“

18.10.2019

ČT: Pořad Byznys ČT24 mj. o vývozu zbraní z Česka do Turecka

21.5.2019

NE českým zbraním do Jemenu

Pomozte nám s fotokoláží, kterou upozorníme na nadcházejícím zbrojařském veletrhu IDET na nezodpovědný český vývoz zbraní do Jemenu.

24.7.2019

Podlešná u soudu napadla žalobu policie

Podlešná společně se svým advokátem u soudu napadla žalobu policie.

26.4.2019

Polské aktivistky podpořilo na 75 tisíc lidí!

Přes 75 tisíc lidí podpořilo čtrnáct polských žen napadených během pochodu pořádaného u příležitosti Dne nezávislosti ve Varšavě.