Překupníci se zbraněmi často působí mimo mantinely zákonů

Ve dnech, kdy aktivisté Amnesty International (AI) prostřednictvím happeningů informují pracovníky českých ministerstev o nutnosti mezinárodní kontroly obchodu ze zbraněmi, vydala tato organizace podrobnou zprávu na toto téma.

Neúčinná a zastaralá kontrola obchodu se zbraněmi nedokáže držet krok se stále rostoucím řetězcem překupníků, logistických společností a přepravců. Jejich nezodpovědný a bezcitný přístup umožňuje masové porušování lidských práv.

Vývozci zbraní z Balkánu, Číny, Ruska, USA, ale také z evropských států včetně České republiky, užívají stále složitější transportní a obchodní operace k utajení dodávek stovek tisíc tun zbraní po světě. Neúměrně velké množství vojenského materiálu končí v rozvojových zemích, kde přispívá k nejbrutálnějším konfliktům.

„Zbraně se díky neúčinné kontrole dostávají do embargovaných států, zločineckým organizacím a ozbrojeným skupinám, z nichž některé podporují terorismus,“ říká Filip Karel z AI ČR.

AI svá zjištění dokazuje na řadě konkrétních případů:

V loňském roce byly tisíce kusů zbraní a munice pocházejících z válečných skladů v Bosně a Hercegovině netransparentně vyvezeny do Iráku. Obchod organizovalo ministerstvo obrany USA, které najalo řetězec soukromých obchodníků, především americkou firmu Taos.

Některé z nich se týkají v ČR a informovala o nich již česká média. AI připomíná skandál týkající se české firmy Agroplast, která měla nelegálně dodat zbraně do Severní Koreje. Manažeři Agroplastu byli postaveni před soud.

Česká republika patří mezi zhruba 35 zemí na světě, v kterých platí zákony upravující obchod se zbraněmi. Jsou však poznamenány řadou nedostatků a chybí účinný dohled nad jejich dodržováním.

AI doporučuje kroky, které dostanou „zbraně pod kontrolu“:
- tvorbu národních zákonů a administrativních postupů k prevenci nekontrolovaných dodávek

- považovat porušení zbrojních embarg OSN za trestný čin

- zvýšení mezinárodní kontroly dodávek zbraní, včetně celní kontroly.

27.3.2020

5 způsobů, jak se “zapojit” do války v Jemenu

V těchto dnech si připomínáme 5 let od začátku jemenského konfliktu. Tak vám nabízíme taky 5 akcí, kterými můžete pomoct tamním obyvatelům i na dálku a z karantény.

25.3.2020

Jemen: 5 let konfliktu přineslo spoustu bezpráví

Protiprávní zadržování, politicky motivované rozsudky smrti, nucená zmizení a mučení zůstávají rozšířené i po pěti letech války, která začala 25. března 2015. Problémem zůstávají i dodávky zbraní ze Západu.

2.7.2019

DRC: Odvolejte armádu z dolů Fungurume, aby se zabránilo krveprolití

Demokratická republika Kongo poslala ozbrojené síly, aby zabránily sezónním horníkům v těžbě.

6.2.2019

Jemen: Spojené arabské emiráty bezohledně zásobují ozbrojence zbraněmi. I těmi z Česka.

Amnesty International zjistila na základě vyšetřování pomocí otevřených zdrojů, že Spojené arabské emiráty (SAE) bezohledně vyzbrojují ozbrojené skupiny moderním vybavením. Tím může konflikt v Jemenu ještě více eskalovat.