Happening za kontrolu obchodu se zbraněmi

Tři čeští ministři, do jejichž kompetence spadá obchod se zbraněmi, mají příležitost připojit se k milionu tváří z celého světa, které požadují zodpovědnou kontrolu obchodu se zbraněmi. Svou osobní účast přislíbil ministr vnitra František Bublan. S aktivisty se setká ve středu 10. května v 8:30 před budovou svého ministerstva.

Amnesty International ČR (AI) pořádá happening na podporu tzv. petice Milion tváří, která chce řešit krizi nekontrolovaného obchodu ze zbraněmi. Cílem Petice je dosažení celosvětové smlouvy, která bude regulovat obchod se zbraněmi a zastaví dodávky zbraní do zemí, které porušují lidská práva. O přijetí této průlomové smlouvy bude OSN jednat v červenci 2006. V současné době mezinárodní právo kontrolu obchodu s lehkými a ručními zbraněmi zcela ignoruje.

Aktivisté AI připraví pro ministry Urbana, Svobodu, Bublana a zaměstnance jejich resortů třídenní happening, který se postupně koná před budovami ministerstev. Aktivisté AI jsou vybaveni fotoaparátem. Lidé budou tedy mít příležitost petici Milion tváří na místě podpořit. „Neúčinná kontrola obchodu se zbraněmi má za následek, že mnoho zemí včetně ČR může beztrestně prodávat zbraně do oblastí, kde zuří občanská válka či kde jsou masivně porušována lidská práva. Jinými slovy, hyenisticky vyděláváme na utrpení lidí,“ říká Petr Vítek z AI.

10.10.2017

Velká Británie: Amnesty odhalila nelegální obchod se zbraněmi s Jižním Súdánem v hodnotě 46 milionů dolarů vyjednaný přímo před očima úřadů

Zpráva zveřejněná dnes Amnesty International odhaluje, jakým způsobem fiktivní firma (tzv. „prázdná skořápka“) z centra londýnského West Endu posloužila jako prostředník v obrovských potenciálních obchodech se zbraněmi do válkou zničeného Jižního Súdánu a dalších zemí, a to díky mezerám v zákonech, které dělají z Velké Británie útočiště pro firmy zapojené do nelegálních převozů zbraní.

31.7.2017

Vývoz zbraní z ČR za rok 2016: Česko stále více vyzbrojuje země s represivním režimem!

Amnesty analyzuje výroční zprávu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

31.5.2017

Prezident Zeman by neřešil kontrolu vývozu zbraní. Podle Amnesty by to bylo porušení mezinárodního práva!

26.8.2016

Vývoz zbraní z ČR za rok 2015: víc než polovina do zemí s represivním režimem!

Amnesty analyzuje výroční zprávu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.