Happening za kontrolu obchodu se zbraněmi

Tři čeští ministři, do jejichž kompetence spadá obchod se zbraněmi, mají příležitost připojit se k milionu tváří z celého světa, které požadují zodpovědnou kontrolu obchodu se zbraněmi. Svou osobní účast přislíbil ministr vnitra František Bublan. S aktivisty se setká ve středu 10. května v 8:30 před budovou svého ministerstva.

Amnesty International ČR (AI) pořádá happening na podporu tzv. petice Milion tváří, která chce řešit krizi nekontrolovaného obchodu ze zbraněmi. Cílem Petice je dosažení celosvětové smlouvy, která bude regulovat obchod se zbraněmi a zastaví dodávky zbraní do zemí, které porušují lidská práva. O přijetí této průlomové smlouvy bude OSN jednat v červenci 2006. V současné době mezinárodní právo kontrolu obchodu s lehkými a ručními zbraněmi zcela ignoruje.

Aktivisté AI připraví pro ministry Urbana, Svobodu, Bublana a zaměstnance jejich resortů třídenní happening, který se postupně koná před budovami ministerstev. Aktivisté AI jsou vybaveni fotoaparátem. Lidé budou tedy mít příležitost petici Milion tváří na místě podpořit. „Neúčinná kontrola obchodu se zbraněmi má za následek, že mnoho zemí včetně ČR může beztrestně prodávat zbraně do oblastí, kde zuří občanská válka či kde jsou masivně porušována lidská práva. Jinými slovy, hyenisticky vyděláváme na utrpení lidí,“ říká Petr Vítek z AI.

14.6.2019

Súdán: Smrt demonstrantů si žádá okamžité prošetření

Příkaz rozehnat poklidné protesty stál život stovku lidí!

6.2.2019

Jemen: Spojené arabské emiráty bezohledně zásobují ozbrojence zbraněmi. I těmi z Česka.

Amnesty International zjistila na základě vyšetřování pomocí otevřených zdrojů, že Spojené arabské emiráty (SAE) bezohledně vyzbrojují ozbrojené skupiny moderním vybavením. Tím může konflikt v Jemenu ještě více eskalovat.

25.11.2018

Vývoz zbraní z Česka je pořád problematický

Zvyšuje se podíl exportu vojenského materiálu do zemí, kde hrozí jeho zneužití proti lidským právům.

14.5.2018

Izrael/Palestina: Střelba v pásmu Gazy poukazuje na nadměrné použití síly ze strany Izraele

Před 70 lety vznikl stát Izrael. USA přesídlily svou ambasádu do Jeruzaléma. Palestinci protestují. Násilí eskaluje.