Embarga OSN jsou systematicky porušována

Embarga OSN na dovoz zbraní jsou žalostně neúčinným a bezzubým nástrojem, který nedokáže předcházet či ukončit ozbrojené konflikty. Ani jediné z embarg, které za posledních deset let OSN uvalila, není dodržováno. Obchodníci mohou bez větších problémů dál dodávat zbraně různým bojujícím stranám.

V posledním desetiletí uvalila OSN 13 embarg, která jsou však systematicky porušována. Ačkoli jsou známa jména stovek jednotlivců i skupin zodpovědných za tento čin, pouze nepatrné množství z nich bylo úspěšně stíháno.„Bezohlední obchodníci se zbraněmi úspěšně pokračují v porušování lidských práv a vysmívají se snahám Rady bezpečnosti OSN,“ uvedla Irene Khan, generální tajemnice Amnesty International (AI).Organizace Al, Oxfam a IANSA, které vedou kampaň nazvanou Zbraně pod kontrolu, ve své dnes vydané zprávě upozorňují na řadu nedostatků v systému embarg:- Vyšetřovací týmy OSN pro dozor nad embargy nemají k dispozici dostatečné finance a čas.- Mnoho států nezařadilo porušování embarg mezi trestné činy.- Dokumenty o vývozu, dovozu a transferu zbraní jsou běžně falšovány a státní úředníci často zakrývají nelegální aktivity.Mezi lety 1990 až 2001 postihlo svět 57 větších ozbrojených konfliktů. OSN vydala embargo pouze na 8 z nich. Učinila tak až ve chvíli, kdy konflikty eskalovaly. Proto AI a další organizace požadují vznik právně závazné smlouvy o kontrole konvenčních zbraní, která by jednotlivým zemím umožnila společný postup. Podporu smlouvě doposud vyjádřilo 45 zemí včetně Evropské unie, tedy také ČR. Další informace:V současné době platí embargo OSN na dodávky zbraní nevládním skupinám v Konžské demokratické republice (KDR), Libérii, Rwandě, Sierra Leone a Súdánu a také pro jednotlivce napojené na Al-Kájdu.

14.5.2018

Izrael/Palestina: Střelba v pásmu Gazy poukazuje na nadměrné použití síly ze strany Izraele

Před 70 lety vznikl stát Izrael. USA přesídlily svou ambasádu do Jeruzaléma. Palestinci protestují. Násilí eskaluje.

9.4.2018

9 důvodů, proč by mělo Norsko přestat nutit mladistvé k návratu do Afghánistánu

Mnoho vlád v Evropě nutí tisíce lidí po (včetně mladistvých) po odmítnutí jejich žádosti o azyl k návratu zpět do nebezpečného Afghánistánu. Norsko patří k zemím, které tam vrací nejvíce lidí, a to i přesto, že norská ministryně spravedlnosti, národní bezpečnosti, imigrace a integrace řekla, že by osobně nenavštívila hlavní město Afghánistánu – Kábul. Zde jsou důvody, proč tvrdíme, že by zpět do této země neměl být nikdo posílán.

14.4.2018

Lidé na prodej: V Libyi jsou migranti prodáváni jako otroci

Video CNN ukazuje nedávný vývoj uprchlické krize v Libyi, kde jsou tisíce migrantů a uprchlíků drženi v detenčních zařízeních. Zažívají mučení, sexuální zneužívání a jsou dokonce prodáváni na trhu s otroky. Z lidských dražeb se stal velký byznys, do kterého se zapojují pašeráci lidí, ale i členové milic a další skupiny.

7.4.2018

9 důvodů, proč by mělo Norsko přestat nutit mladistvé k návratu do Afghánistánu

Mnoho vlád v Evropě nutí tisíce lidí (včetně mladistvých) po odmítnutí jejich žádosti o azyl k návratu zpět do nebezpečného Afghánistánu. Norsko patří k zemím, které tam vrací nejvíce lidí, a to i přesto, že norská ministryně spravedlnosti, národní bezpečnosti, imigrace a integrace řekla, že by osobně nenavštívila hlavní město Afghánistánu – Kábul. Zde jsou důvody, proč tvrdíme, že by zpět do této země neměl být nikdo posílán.