Embarga OSN jsou systematicky porušována

Embarga OSN na dovoz zbraní jsou žalostně neúčinným a bezzubým nástrojem, který nedokáže předcházet či ukončit ozbrojené konflikty. Ani jediné z embarg, které za posledních deset let OSN uvalila, není dodržováno. Obchodníci mohou bez větších problémů dál dodávat zbraně různým bojujícím stranám.

V posledním desetiletí uvalila OSN 13 embarg, která jsou však systematicky porušována. Ačkoli jsou známa jména stovek jednotlivců i skupin zodpovědných za tento čin, pouze nepatrné množství z nich bylo úspěšně stíháno.„Bezohlední obchodníci se zbraněmi úspěšně pokračují v porušování lidských práv a vysmívají se snahám Rady bezpečnosti OSN,“ uvedla Irene Khan, generální tajemnice Amnesty International (AI).Organizace Al, Oxfam a IANSA, které vedou kampaň nazvanou Zbraně pod kontrolu, ve své dnes vydané zprávě upozorňují na řadu nedostatků v systému embarg:- Vyšetřovací týmy OSN pro dozor nad embargy nemají k dispozici dostatečné finance a čas.- Mnoho států nezařadilo porušování embarg mezi trestné činy.- Dokumenty o vývozu, dovozu a transferu zbraní jsou běžně falšovány a státní úředníci často zakrývají nelegální aktivity.Mezi lety 1990 až 2001 postihlo svět 57 větších ozbrojených konfliktů. OSN vydala embargo pouze na 8 z nich. Učinila tak až ve chvíli, kdy konflikty eskalovaly. Proto AI a další organizace požadují vznik právně závazné smlouvy o kontrole konvenčních zbraní, která by jednotlivým zemím umožnila společný postup. Podporu smlouvě doposud vyjádřilo 45 zemí včetně Evropské unie, tedy také ČR. Další informace:V současné době platí embargo OSN na dodávky zbraní nevládním skupinám v Konžské demokratické republice (KDR), Libérii, Rwandě, Sierra Leone a Súdánu a také pro jednotlivce napojené na Al-Kájdu.

8.4.2017

Jaké jsou skutečné postoje veřejnosti k inkluzi?

23.1.2017

Změna rozsudku pro Chelsea Manningovou, opožděné vstřícné gesto pro lidská práva

Organizace požaduje důkladné prošetřování zveřejněných informací a lepší ochranu whistleblowerů.

11.1.2016

Saúdská Arábie: Po bičování Raífa Badawího následoval rok krvavých represí

Uplynul rok od veřejného bičování bloggera Raifa Badawiho kvůli jeho uplatňování práva na svobodu projevu. Od té doby se lidskoprávní situace v Saúdské Arábii stále zhoršuje.

8.6.2016

Egypt: dodávky zbraní porušují Smlouvu o obchodu se zbraněmi a může docházet k jejich zneužití

Prakticky polovina členských států EU nedodržuje výzvu zastavit dodávky zbraní a vojenského materiálu do Egypta, které bylo schváleno Radou EU v srpnu 2013.