Embarga OSN jsou systematicky porušována

Embarga OSN na dovoz zbraní jsou žalostně neúčinným a bezzubým nástrojem, který nedokáže předcházet či ukončit ozbrojené konflikty. Ani jediné z embarg, které za posledních deset let OSN uvalila, není dodržováno. Obchodníci mohou bez větších problémů dál dodávat zbraně různým bojujícím stranám.

V posledním desetiletí uvalila OSN 13 embarg, která jsou však systematicky porušována. Ačkoli jsou známa jména stovek jednotlivců i skupin zodpovědných za tento čin, pouze nepatrné množství z nich bylo úspěšně stíháno.„Bezohlední obchodníci se zbraněmi úspěšně pokračují v porušování lidských práv a vysmívají se snahám Rady bezpečnosti OSN,“ uvedla Irene Khan, generální tajemnice Amnesty International (AI).Organizace Al, Oxfam a IANSA, které vedou kampaň nazvanou Zbraně pod kontrolu, ve své dnes vydané zprávě upozorňují na řadu nedostatků v systému embarg:- Vyšetřovací týmy OSN pro dozor nad embargy nemají k dispozici dostatečné finance a čas.- Mnoho států nezařadilo porušování embarg mezi trestné činy.- Dokumenty o vývozu, dovozu a transferu zbraní jsou běžně falšovány a státní úředníci často zakrývají nelegální aktivity.Mezi lety 1990 až 2001 postihlo svět 57 větších ozbrojených konfliktů. OSN vydala embargo pouze na 8 z nich. Učinila tak až ve chvíli, kdy konflikty eskalovaly. Proto AI a další organizace požadují vznik právně závazné smlouvy o kontrole konvenčních zbraní, která by jednotlivým zemím umožnila společný postup. Podporu smlouvě doposud vyjádřilo 45 zemí včetně Evropské unie, tedy také ČR. Další informace:V současné době platí embargo OSN na dodávky zbraní nevládním skupinám v Konžské demokratické republice (KDR), Libérii, Rwandě, Sierra Leone a Súdánu a také pro jednotlivce napojené na Al-Kájdu.

10.10.2017

Velká Británie: Amnesty odhalila nelegální obchod se zbraněmi s Jižním Súdánem v hodnotě 46 milionů dolarů vyjednaný přímo před očima úřadů

Zpráva zveřejněná dnes Amnesty International odhaluje, jakým způsobem fiktivní firma (tzv. „prázdná skořápka“) z centra londýnského West Endu posloužila jako prostředník v obrovských potenciálních obchodech se zbraněmi do válkou zničeného Jižního Súdánu a dalších zemí, a to díky mezerám v zákonech, které dělají z Velké Británie útočiště pro firmy zapojené do nelegálních převozů zbraní.

14.5.2017

Přátelé Petra Jaška jsou volní!

Hassan a Abdulmon, souzení v procesu s Petrem Jaškem v Súdánu, jsou od čtvrtka 11. 5. taky volní!

8.4.2017

Jaké jsou skutečné postoje veřejnosti k inkluzi?

23.1.2017

Změna rozsudku pro Chelsea Manningovou, opožděné vstřícné gesto pro lidská práva

Organizace požaduje důkladné prošetřování zveřejněných informací a lepší ochranu whistleblowerů.