Embarga OSN jsou systematicky porušována

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 16.3.2006

Embarga OSN na dovoz zbraní jsou žalostně neúčinným a bezzubým nástrojem, který nedokáže předcházet či ukončit ozbrojené konflikty. Ani jediné z embarg, které za posledních deset let OSN uvalila, není dodržováno. Obchodníci mohou bez větších problémů dál dodávat zbraně různým bojujícím stranám.

V posledním desetiletí uvalila OSN 13 embarg, která jsou však systematicky porušována. Ačkoli jsou známa jména stovek jednotlivců i skupin zodpovědných za tento čin, pouze nepatrné množství z nich bylo úspěšně stíháno.„Bezohlední obchodníci se zbraněmi úspěšně pokračují v porušování lidských práv a vysmívají se snahám Rady bezpečnosti OSN,“ uvedla Irene Khan, generální tajemnice Amnesty International (AI).Organizace Al, Oxfam a IANSA, které vedou kampaň nazvanou Zbraně pod kontrolu, ve své dnes vydané zprávě upozorňují na řadu nedostatků v systému embarg:- Vyšetřovací týmy OSN pro dozor nad embargy nemají k dispozici dostatečné finance a čas.- Mnoho států nezařadilo porušování embarg mezi trestné činy.- Dokumenty o vývozu, dovozu a transferu zbraní jsou běžně falšovány a státní úředníci často zakrývají nelegální aktivity.Mezi lety 1990 až 2001 postihlo svět 57 větších ozbrojených konfliktů. OSN vydala embargo pouze na 8 z nich. Učinila tak až ve chvíli, kdy konflikty eskalovaly. Proto AI a další organizace požadují vznik právně závazné smlouvy o kontrole konvenčních zbraní, která by jednotlivým zemím umožnila společný postup. Podporu smlouvě doposud vyjádřilo 45 zemí včetně Evropské unie, tedy také ČR. Další informace:V současné době platí embargo OSN na dodávky zbraní nevládním skupinám v Konžské demokratické republice (KDR), Libérii, Rwandě, Sierra Leone a Súdánu a také pro jednotlivce napojené na Al-Kájdu.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1159 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...