Lékaři odsoudili násilné krmení hladovkářů na Guantánamu

Více než 250 renomovaných lékařů z Velké Británie, USA a dalších zemí dnes v dopise uveřejněném v lékařském žurnálu Lancet uvedlo, že medicínská etika zakazuje násilné krmení osob, které se rozhodly podstoupit hladovku. Signatáři dopisu napadají také užívání pout k znehybnění vězňů, kteří jsou pak vyživováni za pomoci sond. Lékaři vyzvali USA, aby k vězňům umožnily přístup nezávislých lékařů.

Dr. David Nicholl, neurolog Městské nemocnice v Birgminghamu, tvrdí: "Tento dopis ukazuje sílu přesvědčení mezi předními lékařskými experty světa - jednohlasně tvrdí, že násilné krmení hladovkářů na Guantánamu zdravotníky je bez pochyby špatné.“ Amnesty International (AI) upozorňuje, že situace vězňů držených bez obvinění nebo soudu na Guantánamu, nedává mnoho možností, jak protestovat proti porušování jejich práv, než je hladovka. AI nesouhlasí s násilným krmením hladovkářů v případech, kdy dochází ke krutému, nelidskému nebo ponižujícímu zacházení. Vojenská věznice informace utajuje, a tak není jasné, kolik vězňů se pro hladovku rozhodlo. Předchozí zprávy naznačují, že tento způsob protestu zvolilo přes 100 mužů. Podle předpokladů ale mnozí hladovku nedobrovolně ukončili kvůli zásahu ze strany dozorců nebo lékařů.

16.1.2017

Guantánamo: Dvojí měřítko lidských práv

Koncem loňského roku byly Spojené státy americké zvoleny na dobu tří let Valným shromážděním OSN do jednoho z jejích klíčových orgánů, Rady OSN pro lidská práva, kde 1. ledna 2017 zasedly.

30.9.2015

Další rodiny násilně vystěhováni ze svých domovů

22.3.2016

Rusko: Případ Savčenková musí být znovu přezkoumán při spravedlivém procesu!

Amnesty žádá nový soud po zpolitizovaném odsuzujícím verdiktu k 22 letům vězení.

11.4.2016

Soudní slyšení Narges Mohammadiové se bude konat 20. dubna