Lékaři odsoudili násilné krmení hladovkářů na Guantánamu

Více než 250 renomovaných lékařů z Velké Británie, USA a dalších zemí dnes v dopise uveřejněném v lékařském žurnálu Lancet uvedlo, že medicínská etika zakazuje násilné krmení osob, které se rozhodly podstoupit hladovku. Signatáři dopisu napadají také užívání pout k znehybnění vězňů, kteří jsou pak vyživováni za pomoci sond. Lékaři vyzvali USA, aby k vězňům umožnily přístup nezávislých lékařů.

Dr. David Nicholl, neurolog Městské nemocnice v Birgminghamu, tvrdí: "Tento dopis ukazuje sílu přesvědčení mezi předními lékařskými experty světa - jednohlasně tvrdí, že násilné krmení hladovkářů na Guantánamu zdravotníky je bez pochyby špatné.“ Amnesty International (AI) upozorňuje, že situace vězňů držených bez obvinění nebo soudu na Guantánamu, nedává mnoho možností, jak protestovat proti porušování jejich práv, než je hladovka. AI nesouhlasí s násilným krmením hladovkářů v případech, kdy dochází ke krutému, nelidskému nebo ponižujícímu zacházení. Vojenská věznice informace utajuje, a tak není jasné, kolik vězňů se pro hladovku rozhodlo. Předchozí zprávy naznačují, že tento způsob protestu zvolilo přes 100 mužů. Podle předpokladů ale mnozí hladovku nedobrovolně ukončili kvůli zásahu ze strany dozorců nebo lékařů.

10.1.2019

I PO 17 LETECH ZŮSTÁVÁ VĚZNICE GUANTÁNAMO HROZBOU PRO LIDSKÁ PRÁVA

Vojenské vězení v zátoce Guantánamo zůstává skvrnou na dodržování lidských práv v USA a dokud zůstane otevřené, bude představovat místo jejich trvalého porušování.

26.9.2018

Írán: Úřady záměrně ohrožují zdraví vězněného aktivisty s rakovinou

Arash Sadeghi, íránský aktivista a bojovník za lidská práva, byl v roce 2016 odsouzen k 19 letům odnětí svobody a je považován za vězně svědomí. Od jeho zatčení je mu odpírán přístup k dostatečné lékařské péči, ačkoliv je ve špatném zdravotním stavu.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.

2.1.2018

Násilně vráceni do Severní Koreje

Lee Su-jung v Číně (24 let) a její syn (4 roky) byli násilně vráceni do Severní Koreje dne 17. listopadu po téměř dvou týdnech zadržení v Číně a jsou vystaveni riziku bezdůvodného zadržování, mučení nebo jiného nelidského zacházení, či dokonce popravy.