Lékaři odsoudili násilné krmení hladovkářů na Guantánamu

Více než 250 renomovaných lékařů z Velké Británie, USA a dalších zemí dnes v dopise uveřejněném v lékařském žurnálu Lancet uvedlo, že medicínská etika zakazuje násilné krmení osob, které se rozhodly podstoupit hladovku. Signatáři dopisu napadají také užívání pout k znehybnění vězňů, kteří jsou pak vyživováni za pomoci sond. Lékaři vyzvali USA, aby k vězňům umožnily přístup nezávislých lékařů.

Dr. David Nicholl, neurolog Městské nemocnice v Birgminghamu, tvrdí: "Tento dopis ukazuje sílu přesvědčení mezi předními lékařskými experty světa - jednohlasně tvrdí, že násilné krmení hladovkářů na Guantánamu zdravotníky je bez pochyby špatné.“ Amnesty International (AI) upozorňuje, že situace vězňů držených bez obvinění nebo soudu na Guantánamu, nedává mnoho možností, jak protestovat proti porušování jejich práv, než je hladovka. AI nesouhlasí s násilným krmením hladovkářů v případech, kdy dochází ke krutému, nelidskému nebo ponižujícímu zacházení. Vojenská věznice informace utajuje, a tak není jasné, kolik vězňů se pro hladovku rozhodlo. Předchozí zprávy naznačují, že tento způsob protestu zvolilo přes 100 mužů. Podle předpokladů ale mnozí hladovku nedobrovolně ukončili kvůli zásahu ze strany dozorců nebo lékařů.

4.10.2017

Referendum v Katalánsku: Amnesty International odsuzuje nadměrné použití síly

Pozorovatelé Amnesty potvrzují nebezpečné a nevhodné použití prostředků pro potírání nepokojů, včetně bití bezbranných lidí, kteří nekladou žádný odpor. Požaduje rychlé, důkladné a nestranné vyšetřování událostí.

16.1.2017

Guantánamo: Dvojí měřítko lidských práv

Koncem loňského roku byly Spojené státy americké zvoleny na dobu tří let Valným shromážděním OSN do jednoho z jejích klíčových orgánů, Rady OSN pro lidská práva, kde 1. ledna 2017 zasedly.

22.9.2016

Sýrie: Smrtelný útok na porodnici – potenciální válečný zločin

Letecký útok, který zasáhl a částečně zničil porodnici ve venkovské provincii Idlib v severo-západní Sýrii, se zdá být součástí opovrženíhodného vzorku nezákonných útoků. Tyto útoky záměrně cílí na lékařská zařízení, řekla Amnesty International.

15.7.2016

Vlna brutálních represí v Egyptě: stovky zmizelých a mučených lidí

Egyptská národní bezpečnostní agentura unáší, mučí a násilně nechává zmizet lidi ve snaze zastrašit své oponenty. Nová výzkumná zpráva Amnesty upozorňuje na prudký nárůst násilných zmizení od roku 2015.