Lékaři odsoudili násilné krmení hladovkářů na Guantánamu

Více než 250 renomovaných lékařů z Velké Británie, USA a dalších zemí dnes v dopise uveřejněném v lékařském žurnálu Lancet uvedlo, že medicínská etika zakazuje násilné krmení osob, které se rozhodly podstoupit hladovku. Signatáři dopisu napadají také užívání pout k znehybnění vězňů, kteří jsou pak vyživováni za pomoci sond. Lékaři vyzvali USA, aby k vězňům umožnily přístup nezávislých lékařů.

Dr. David Nicholl, neurolog Městské nemocnice v Birgminghamu, tvrdí: "Tento dopis ukazuje sílu přesvědčení mezi předními lékařskými experty světa - jednohlasně tvrdí, že násilné krmení hladovkářů na Guantánamu zdravotníky je bez pochyby špatné.“ Amnesty International (AI) upozorňuje, že situace vězňů držených bez obvinění nebo soudu na Guantánamu, nedává mnoho možností, jak protestovat proti porušování jejich práv, než je hladovka. AI nesouhlasí s násilným krmením hladovkářů v případech, kdy dochází ke krutému, nelidskému nebo ponižujícímu zacházení. Vojenská věznice informace utajuje, a tak není jasné, kolik vězňů se pro hladovku rozhodlo. Předchozí zprávy naznačují, že tento způsob protestu zvolilo přes 100 mužů. Podle předpokladů ale mnozí hladovku nedobrovolně ukončili kvůli zásahu ze strany dozorců nebo lékařů.

18.7.2019

Novináři ve vězení drží hladovku!

Dva z novinářů, Sanaz Alahyariová a její manžel Amirhossein Mohammadifar ve vězení od 4.7. drží hladovku na protest proti jejich několikaměsíčnímu věznění.

10.1.2019

I PO 17 LETECH ZŮSTÁVÁ VĚZNICE GUANTÁNAMO HROZBOU PRO LIDSKÁ PRÁVA

Vojenské vězení v zátoce Guantánamo zůstává skvrnou na dodržování lidských práv v USA a dokud zůstane otevřené, bude představovat místo jejich trvalého porušování.

10.1.2019

I po 17 letech zůstává věznice Guantánamo hrozbou pro lidská práva

V předvečer výročí otevření vězení připomíná Amnesty důvody pro jeho okamžité uzavření.

26.9.2018

Írán: Úřady záměrně ohrožují zdraví vězněného aktivisty s rakovinou

Arash Sadeghi, íránský aktivista a bojovník za lidská práva, byl v roce 2016 odsouzen k 19 letům odnětí svobody a je považován za vězně svědomí. Od jeho zatčení je mu odpírán přístup k dostatečné lékařské péči, ačkoliv je ve špatném zdravotním stavu.