Svévolné zatýkání a týrání vězňů v Iráku pokračuje

Tisíce osob, které v Iráku zadržují mnohonárodní vojenské jednotky pod velením USA, jsou obětí systému svévolného zatýkání, uvedla dnes Amnesty International (AI). Objevují se také důkazy o mučení vězňů páchaném příslušníky iráckých bezpečnostních složek. Od doby, kdy veřejnost poprvé spatřila fotografie vězňů mučených v Abú Ghraib, se situace zásadnějším způsobem nezlepšila.

„Tři roky po svržení Saddáma Husajna nedokázala zahraniční koalice pod velením USA učinit opatření, která zajistí dodržování práv vězňů,“ uvedla AI. AI v dnešní zprávě „Zadržování a mučení v Iráku“ ukazuje porušování práv, za které je zodpovědná zahraniční koalice. Někteří vězni jsou svévolně drženi bez obvinění nebo soudu již více než dva roky. Neměli příležitost bránit se u soudu. Jejich vyhlídkou je často dlouhotrvající věznění na základě informací, které nesmějí znát. Systém přezkumu jednotlivých případů nesplňuje mezinárodní standardy. Zadržovaným je často odpírán kontakt s právníkem a rodinou. Někteří byli po měsících zadržování propuštěni beze slova vysvětlení nebo kompenzace. AI upozorňuje také na sílící důkazy o mučení páchaném Iráčany. Vězni ze zařízení spravovaných Iráčany pracovníkům AI uvedli, že mezi metody mučení patří bití gumovými kabely a elektrické šoky. AI zaznamenala případy úmrtí zadržovaných. Případy mučení nejsou náležitě vyšetřovány. USA a Velká Británie se při vyšetřování příslušníků svých vojsk obvykle zaměřují pouze na vojáky nižší hodnosti a vynesené rozsudky neodpovídají závažnosti provinění. „Mezinárodní humanitární právo obsahuje opatření k ochraně práv vězňů – včetně práva nebýt vystaven mučení. Je nejvyšší čas, aby všechny strany účastnící se konfliktu začaly dodržovat zákony, kterými jsou vázány.“ Další informace Od zahájení invaze do Iráku v březnu 2003 zadržovaly zahraniční vojska desítky tisíc osob, a to bez obvinění nebo soudu. Podle oficiálních stránek vojsk zahraniční koalice bylo v jimi spravovaných věznicích na konci listopadu 2005 drženo více než 14.000 osob. AI již dříve informovala o bezpráví a násilnostech, kterého se v Iráku dopouštějí ozbrojené skupiny bojující proti zahraniční koalici a nové irácké vládě. Některé zločiny dosahují rozměrů v álečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

27.1.2017

Irák: Ukončete nezodpovědné dodávky zbraní stimulující válečné zločiny páchané milicemi

- Milice, které jsou spojencem irácké vlády, mají přístup ke zbraním z nejméně 17 zemí - Nedávné transfery zbraní podnítily násilná zmizení, únosy, mučení, zabíjení a úmyslné ničení civilního majetku - Irák je šestý největší dovozce těžkých zbraní na světě