Čtyři roky věznění na Guantánamu – nové důkazy o mučení

AI zveřejnila nové důkazy o mučení a špatném zacházení se zajatci zadržovanými ve věznici Guantánamo a vyzvala vládu USA, aby toto vězení uzavřela. Apel přichází čtyři roky poté, co byli do vojenské námořní základny přemístěni první vězni. Nadále zde zůstávají vězněny stovky lidí bez obvinění.

Lidskoprávní organizace představila nová doložená svědectví, která potvrzují předešlé zprávy o mučení v zátoce Guantánamo. Mezi informace AI patří mimo jiné výpovědi prvních zajatců přivezených do této věznice. Jumah al-Dossari, kterému je 32 let a pochází z Bahrajnu, byl před převozem na Guantánamo před čtyřmi lety zadržován americkými silami na vojenské základně v Kandaháru v Afghánistánu. Jeho příběh hovoří o fyzickém i psychickém mučení a špatném zacházení z americké strany a je tak další v řadě podobných výpovědí zajatců propuštěných z Guantánama.

Kancelář AI pro Evropskou unii v otevřeném dopise, který je přístupný na stránkách www.amnesty-eu.org, požádala rakouské předsednictví EU, aby následovalo kroky německé kancléřky Angely Merkelové a požadovalo uzavření tohoto nelegálního vězení.

“Čtyři roky je až příliš dlouhá doba pro existenci téhle ostudné právní černé díry, kterou EU dosud tolerovala,” říká Dick Oosting, ředitel kanceláře AI pro Evropskou unii.

“Hovoříme o podobném týrání jako ve věznici Abú Ghraib v Iráku, ale přesto Guantánamo není odsuzováno stejným způsobem,“ říká Dick Oosting.

AI je znepokojena porušováním mezinárodního práva, ke kterému dochází ve jménu „války proti teroru“. Guantánamo přitom tvoří jen část probíhajícího bezpráví.

Vzhledem k nedávnému prozrazení aktivit CIA v Evropě, považuje AI za naléhavé, aby EU zaujala jasné stanovisko k problematice Guantánama.

16.1.2017

Guantánamo: Dvojí měřítko lidských práv

Koncem loňského roku byly Spojené státy americké zvoleny na dobu tří let Valným shromážděním OSN do jednoho z jejích klíčových orgánů, Rady OSN pro lidská práva, kde 1. ledna 2017 zasedly.

9.12.2016

Dolma Tso propuštěna!

Po třech letech věznění byla Dolma Tso 4. prosince 2016 propuštěna.

30.6.2016

Mexiko: Yecenia Armentová propuštěna na svobodu

Yecenie Armentová byla po necelých čtyřech letech propuštěna z vězení, kde byla držena na základě vynuceného doznání po brutálním mučení.

16.11.2016

Amnesty slaví 25 let v Česku - třeba i novinami!

NOVÉ PROSINCOVÉ ČÍSLO (4) PRÁVĚ DORAZILO!!! Přečtěte si občasník o novinkách i historii Amnesty, který připravují aktivisti z Brna!