Čtyři roky věznění na Guantánamu – nové důkazy o mučení

AI zveřejnila nové důkazy o mučení a špatném zacházení se zajatci zadržovanými ve věznici Guantánamo a vyzvala vládu USA, aby toto vězení uzavřela. Apel přichází čtyři roky poté, co byli do vojenské námořní základny přemístěni první vězni. Nadále zde zůstávají vězněny stovky lidí bez obvinění.

Lidskoprávní organizace představila nová doložená svědectví, která potvrzují předešlé zprávy o mučení v zátoce Guantánamo. Mezi informace AI patří mimo jiné výpovědi prvních zajatců přivezených do této věznice. Jumah al-Dossari, kterému je 32 let a pochází z Bahrajnu, byl před převozem na Guantánamo před čtyřmi lety zadržován americkými silami na vojenské základně v Kandaháru v Afghánistánu. Jeho příběh hovoří o fyzickém i psychickém mučení a špatném zacházení z americké strany a je tak další v řadě podobných výpovědí zajatců propuštěných z Guantánama.

Kancelář AI pro Evropskou unii v otevřeném dopise, který je přístupný na stránkách www.amnesty-eu.org, požádala rakouské předsednictví EU, aby následovalo kroky německé kancléřky Angely Merkelové a požadovalo uzavření tohoto nelegálního vězení.

“Čtyři roky je až příliš dlouhá doba pro existenci téhle ostudné právní černé díry, kterou EU dosud tolerovala,” říká Dick Oosting, ředitel kanceláře AI pro Evropskou unii.

“Hovoříme o podobném týrání jako ve věznici Abú Ghraib v Iráku, ale přesto Guantánamo není odsuzováno stejným způsobem,“ říká Dick Oosting.

AI je znepokojena porušováním mezinárodního práva, ke kterému dochází ve jménu „války proti teroru“. Guantánamo přitom tvoří jen část probíhajícího bezpráví.

Vzhledem k nedávnému prozrazení aktivit CIA v Evropě, považuje AI za naléhavé, aby EU zaujala jasné stanovisko k problematice Guantánama.

3.9.2018

Vykonat (,) nemožné (,) prominout. Mučení v Rusku.

O mýtech a realitě mučení ve vazbách a vězeních v Rusku.

24.8.2018

Vietnamské úřady musí vyšetřit údajné mučení a špatné zacházení policie vůči návštěvníkům koncertu

Vietnamské úřady musí neprodleně vyšetřit incident, při němž byla policií napadena a zbita skupina aktivistů během návštěvy soukromého koncertu v Saigonu, na němž zazněly písně z doby před vládou komunistického režimu.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.

8.6.2018

Rusko musí propustit ukrajinského filmového režiséra Olega Sencova

Amnesty International žádá o okamžité propuštění ukrajinského filmového režiséra Olega Sencova.