Rok 2006 – Šance pro účinnou kontrolu obchodu se zbraněmi

Světovému obchodu se zbraněmi chybí kontrola, která by dokázala předejít jejich zneužití proti civilistům. Nezodpovědné dodávky zbraní podporují eskalaci násilí v mnoha regionech světa. OSN bude letos jednat o přijetí Mezinárodní smlouvy o obchodu se zbraněmi, která je šancí pro prevenci ozbrojených konfliktů.

Organizace Amnesty International (AI), Oxfam International a IANSA proto dnes zveřejnily zprávy o pozadí dodávek zbraní a jejich dopadech na některé konflikty posledních let.Také ČR nezodpovědně dodávala zbraně, kterými byli nuceni vraždit třeba násilně rekrutovaní dětští vojáci v Konžské demokratické republice (KDR). Válka na východě této země v letech 2003 až 2004 stála téměř čtyři miliony životů. České firmy uzavřely smlouvu s konžskou vládou před rokem 2003, kdy OSN uvalila na zemi embargo. Společnost Thomas CZ obchodování s konžskou vládou přiznala. V roce 2001 vysoký konžský představitel převedl 588.300 dolarů na bankovní účet této firmy, zjevně za zbraňové dodávky. Společnost Arms Moravia v roce 2002 dodala do KDR lehké zbraně v hodnotě 1.128.500 dolarů.Konflikt v KDR dosud neskončil, snadná dostupnost zbraní a jejich obrovské množství zásadní mírou přispívají k násilnostem. Obchodníci se zbraněmi mohli bez problémů dodávat zbraně konžské vládě i rebelům. A tato situace dosud trvá. Nedostatečné zákony jednotlivých států regulující zbraňový obchod, stejně jako úplná absence účinných pravidel na mezinárodní úrovni znamenají, že zbraně mohou končit v rukách zločinců.Nakládání se zbraněmi hromadného ničení je mezinárodním právem striktně regulováno; u ostatních zbraní však taková regulace zcela chybí. „S ohledem na miliony mužů, žen a dětí, kteří žijí v neustálém strachu z ozbrojeného násilí, musejí státy uchopit tuto historickou příležitost a zahájit jednání o smlouvě o obchodu se zbraněmi,“ uvedl Denis Searle, kampaňový ředitel AI.„V roce 2006 má svět šanci. Buď bude pokračovat v ignorování obrovských ztrát na životech způsobených nezodpovědnými dodávkami zbraní, nebo konečně začne kontrolovat obchod se zbraněmi,“ tvrdí Barbara Stocking, ředitelka organizace Oxfam.Další informace:Organizace Amnesty International, Oxfam International a International Action Network on Small Arms (IANSA) vedou kampaň nazvanou Zbraně pod kontrolu!, jejímž cílem je přijetí právně závazné Mezinárodní smlouvy o obchodu se zbraněmi. V říjnu 2005 deklarovala podporu smlouvě Evropská unie, tedy také ČR.

18.6.2020

Toxický obchod se slzným plynem podněcuje globální policejní násilí

Amnesty spouští interaktivní web dokumentující nesprávné používání slzného plynu bezpečnostními silami od Hongkongu přes Paříž až po USA.

14.6.2019

Súdán: Smrt demonstrantů si žádá okamžité prošetření

Příkaz rozehnat poklidné protesty stál život stovku lidí!

27.5.2019

Francie: 17 neziskovek odsuzuje hrozbu stíhání novinářů, kteří reportují o francouzských zbraních v Jemenu

17 humanitárních a lidskoprávních organizací odsoudilo ohrožování svobody tisku poté, co se o francouzské novináře investigující problematiku zbraní v Jemenu začaly zajímat bezpečnostní služby.

23.10.2019

Turecká invaze v Sýrii prizmatem lidských práv

Ředitel české Amnesty k dění na severovýchodě Sýrie.