Rok 2006 – Šance pro účinnou kontrolu obchodu se zbraněmi

Světovému obchodu se zbraněmi chybí kontrola, která by dokázala předejít jejich zneužití proti civilistům. Nezodpovědné dodávky zbraní podporují eskalaci násilí v mnoha regionech světa. OSN bude letos jednat o přijetí Mezinárodní smlouvy o obchodu se zbraněmi, která je šancí pro prevenci ozbrojených konfliktů.

Organizace Amnesty International (AI), Oxfam International a IANSA proto dnes zveřejnily zprávy o pozadí dodávek zbraní a jejich dopadech na některé konflikty posledních let.Také ČR nezodpovědně dodávala zbraně, kterými byli nuceni vraždit třeba násilně rekrutovaní dětští vojáci v Konžské demokratické republice (KDR). Válka na východě této země v letech 2003 až 2004 stála téměř čtyři miliony životů. České firmy uzavřely smlouvu s konžskou vládou před rokem 2003, kdy OSN uvalila na zemi embargo. Společnost Thomas CZ obchodování s konžskou vládou přiznala. V roce 2001 vysoký konžský představitel převedl 588.300 dolarů na bankovní účet této firmy, zjevně za zbraňové dodávky. Společnost Arms Moravia v roce 2002 dodala do KDR lehké zbraně v hodnotě 1.128.500 dolarů.Konflikt v KDR dosud neskončil, snadná dostupnost zbraní a jejich obrovské množství zásadní mírou přispívají k násilnostem. Obchodníci se zbraněmi mohli bez problémů dodávat zbraně konžské vládě i rebelům. A tato situace dosud trvá. Nedostatečné zákony jednotlivých států regulující zbraňový obchod, stejně jako úplná absence účinných pravidel na mezinárodní úrovni znamenají, že zbraně mohou končit v rukách zločinců.Nakládání se zbraněmi hromadného ničení je mezinárodním právem striktně regulováno; u ostatních zbraní však taková regulace zcela chybí. „S ohledem na miliony mužů, žen a dětí, kteří žijí v neustálém strachu z ozbrojeného násilí, musejí státy uchopit tuto historickou příležitost a zahájit jednání o smlouvě o obchodu se zbraněmi,“ uvedl Denis Searle, kampaňový ředitel AI.„V roce 2006 má svět šanci. Buď bude pokračovat v ignorování obrovských ztrát na životech způsobených nezodpovědnými dodávkami zbraní, nebo konečně začne kontrolovat obchod se zbraněmi,“ tvrdí Barbara Stocking, ředitelka organizace Oxfam.Další informace:Organizace Amnesty International, Oxfam International a International Action Network on Small Arms (IANSA) vedou kampaň nazvanou Zbraně pod kontrolu!, jejímž cílem je přijetí právně závazné Mezinárodní smlouvy o obchodu se zbraněmi. V říjnu 2005 deklarovala podporu smlouvě Evropská unie, tedy také ČR.

14.6.2019

Súdán: Smrt demonstrantů si žádá okamžité prošetření

Příkaz rozehnat poklidné protesty stál život stovku lidí!

25.11.2018

Vývoz zbraní z Česka je pořád problematický

Zvyšuje se podíl exportu vojenského materiálu do zemí, kde hrozí jeho zneužití proti lidským právům.

25.1.2019

Venezuela: Více než 10 lidí zabito při protestech

Krize vyhnala do ulic tisíce lidí, tvrdé represivní zásahy policie a armády přinesly už několika lidem smrt.

6.2.2019

Jemen: Spojené arabské emiráty bezohledně zásobují ozbrojence zbraněmi. I těmi z Česka.

Amnesty International zjistila na základě vyšetřování pomocí otevřených zdrojů, že Spojené arabské emiráty (SAE) bezohledně vyzbrojují ozbrojené skupiny moderním vybavením. Tím může konflikt v Jemenu ještě více eskalovat.