Konec porušování lidských práv zůstává v Rusku v nedohlednu

Dnes se v Londýně konal summit EU-Rusko. Amnesty International (AI) při této příležitosti zveřejnila znepokojivé výsledky svého šetření, které dokládá pokračující porušování lidských práv v Čečensku a Ingušsku. AI upozorňuje, že Rusko pod záminkou „boje proti teroru“ systematicky porušuje lidská práva a ruské úřady jsou zapojeny do mučení, únosů a utajovaného věznění civilistů.

Výzkumníci AI, kteří se minulý týden z Ruska vrátili, uveřejnili detailní informace o situaci v severokavkazské oblasti. Upozornili také na nový trend v porušování lidských práv - lidé jsou svévolně zatýkáni, drženi v samovazbách, hrozí jim špatné zacházení i mučení s cílem vynutit jejich přiznání, a to i za zločiny, které nespáchali. Ve chvíli, kdy své doznání podepíší, jsou převezeni do jiné věznice, kde konečně mohou kontaktovat právníky a příbuzné. Avšak předtím podepsané přiznání je většinou dostatečným důkazem pro to, aby byli odsouzeni.Evropská unie by neměla tato závažná zjištění ignorovat. AI proto vyzvala britského premiéra Tonnyho Blaira, který byl hostitelem summitu, aby dal ruské straně najevo, že mučení a mizení civilistů na Severním Kavkazu musí skončit. AI také vyzvala prezidenta Vladimíra Putina, aby státy EU veřejně ujistil, že jeho vláda podnikne okamžité kroky k zastavení bezpráví a zajistí efektivní vyšetřování a stíhání lidí podezřelých z páchání zločinů, a to v souladu s mezinárodním právem.

31.10.2017

Lidovky.cz: Konec anonymity na internetu v Rusku

31.8.2017

Vyběhni s bezprávím

Amnesty pořádá lidskoprávní orienťák mezi ambasádami. Běžci i neběžci budou moct originálním způsobem poukázat na porušování lidských práv v konkrétních zemích.

2.8.2017

ČT o perzekuci obránců lidských práv v Íránu

3.5.2017

ČRo Plus: Amnesty o hrozbách novinářům v Rusku (čas od 10:30)