Mezinárodní sekretariát Amnesty International se obrátil na vládu ČR kvůli policejnímu zásahu vůči účastníkům CzechTeku 2005

Mezinárodní sekretariát Amnesty International (AI) sídlící v Londýně dnes písemně sdělil předsedovi vlády ČR Jiřímu Paroubkovi a ministrovi vnitra ČR Františku Bublanovi své znepokojení nad zásahem policie ČR vůči účastníkům technoparty CzechTek 2005.

AI má zásadní výhrady k použití policejní síly vůči účastníkům akce, jejímž cílem nebylo vyvolávání nepokojů. „AI by od Vás ráda obdržela informace o preventivních opatřeních, která policie učinila před tím, než použila sílu vůči lidem shromážděným na poli poblíž obce Mlýnec,“ napsala ředitelka evropského programu AI Nicola Duckworth. AI také vyzvala vládu ČR, aby zahájila otevřené a nezávislé vyšetřování tohoto zásahu, které se bude zabývat přiměřeností a nezbytností policejního postupu a jeho souladu s mezinárodními standardy.„AI je obzvlášť znepokojena skutečností, že v ČR zcela chybí nestranný mechanismus pro šetření stížností na postup policie, který by byl nezávislý na Ministerstvu vnitra ČR,“ uvádí Nicola Duckworth. Organizace také představitele ČR upozornila, že v minulosti byly případy policejního násilí vyšetřovány jen zřídka a nedostatečně.Nemůžeme akceptovat násilí jako preventivní ochranu majetku. „Stát, kterému opravdu záleží na dodržování práv svých občanů, sáhne k užití policejní síly jen v nevyhnutelném případě a po důkladném zvážení všech faktorů a rizik. Nepřiměřené použití donucovacích prostředků vůči civilistům není přijatelné za žádných podmínek,“ tvrdí AI.Tato kritika policejního zásahu vychází z londýnské centrály mezinárodní organizace. Pobočka Amnesty International, která působí v České republice, se zdržela komentování situace ve vlastní zemi. Důvodem bylo především úsilí zabránit předpojatému hodnocení – principem, kterým se AI řídí, je nestrannost.

19.9.2016

Výzva vládě ČR: Saúdská Arábie nemůže porušovat mezinárodní právo

V Ženevě se v září 2016 konalo 33. zasedání Rady OSN pro lidská práva. Amnesty International proto apeluje na vládu České republiky, aby podpořila výzvu k přezkoumání případů porušování lidských práv v Jemenu a zaslala jí níže uvedený dopis.

6.6.2016

Kritika Amnesty vůči dohodě EU-Turecko o migrantech na serveru idnes

24.2.2016

Výroční zpráva Amnesty International: V ohrožení jsou nejenom naše práva a svobody, ale také zákony, které je chrání

Největší lidskoprávní organizace světa vydává zprávu o stavu lidských práv v roce 2015.

26.1.2016

Dánsko: Parlament musí odmítnout tvrdé změny uprchlického zákona