Mezinárodní sekretariát Amnesty International se obrátil na vládu ČR kvůli policejnímu zásahu vůči účastníkům CzechTeku 2005

Mezinárodní sekretariát Amnesty International (AI) sídlící v Londýně dnes písemně sdělil předsedovi vlády ČR Jiřímu Paroubkovi a ministrovi vnitra ČR Františku Bublanovi své znepokojení nad zásahem policie ČR vůči účastníkům technoparty CzechTek 2005.

AI má zásadní výhrady k použití policejní síly vůči účastníkům akce, jejímž cílem nebylo vyvolávání nepokojů. „AI by od Vás ráda obdržela informace o preventivních opatřeních, která policie učinila před tím, než použila sílu vůči lidem shromážděným na poli poblíž obce Mlýnec,“ napsala ředitelka evropského programu AI Nicola Duckworth. AI také vyzvala vládu ČR, aby zahájila otevřené a nezávislé vyšetřování tohoto zásahu, které se bude zabývat přiměřeností a nezbytností policejního postupu a jeho souladu s mezinárodními standardy.„AI je obzvlášť znepokojena skutečností, že v ČR zcela chybí nestranný mechanismus pro šetření stížností na postup policie, který by byl nezávislý na Ministerstvu vnitra ČR,“ uvádí Nicola Duckworth. Organizace také představitele ČR upozornila, že v minulosti byly případy policejního násilí vyšetřovány jen zřídka a nedostatečně.Nemůžeme akceptovat násilí jako preventivní ochranu majetku. „Stát, kterému opravdu záleží na dodržování práv svých občanů, sáhne k užití policejní síly jen v nevyhnutelném případě a po důkladném zvážení všech faktorů a rizik. Nepřiměřené použití donucovacích prostředků vůči civilistům není přijatelné za žádných podmínek,“ tvrdí AI.Tato kritika policejního zásahu vychází z londýnské centrály mezinárodní organizace. Pobočka Amnesty International, která působí v České republice, se zdržela komentování situace ve vlastní zemi. Důvodem bylo především úsilí zabránit předpojatému hodnocení – principem, kterým se AI řídí, je nestrannost.

14.8.2019

iROZHLAS: Pákistán se obrátil na OSN kvůli krokům Indie v Kašmíru. Indie prý směřuje ke ‚genocidě‘

30.7.2019

ČT:„Moskevský teror,“ píše o zásahu na demonstraci Novaja gazeta. Hromadné zatýkání odsoudila i česká diplomacie

4.6.2019

Čína stupňuje tlak na aktivisty před 30. výročím masakru na náměstí Nebeského klidu

Čínské úřady musejí přestat pronásledovat lidi, kteří si chtějí připomenout oběti násilného zásahu na náměstí Nebeského klidu z roku 1989. Letos je to 30 let.

4.4.2019

Aktivista Bayram Mammadov byl na základě smyšlených obvinění znovu zatčen

Ázerbájdžánský aktivista Bayram Mammadov byl zadržen 30. března a odsouzen k 30 dnům správní vazby za odpor vůči policejním příkazům. Amnesty International věří, že obvinění jsou vykonstruovaná.