AI ČR k policejnímu zásahu proti účastníkům technoparty CzechTek 2005

O uplynulém víkendu zasáhla Policie ČR proti několika tisícům převážně mladých lidí, kteří se chtěli zúčastnit technoparty poblíž obce Mlýnec na Tachovsku.

Premiér ČR Jiří Paroubek v pátek podle svých slov vyzval ministra vnitra Františka Bublana, aby „postupoval co nejrazantněji“. Podle informací médií zásah zanechal zhruba stovku zraněných lidí na stranách účastníků i policie.Česká pobočka Amnesty International (AI) není oprávněna k tomu, aby komentovala situaci ve vlastní zemi. Důvodem je především úsilí zabránit předpojatému hodnocení. O zásahu byl informován mezinárodní sekretariát AI v Londýně, který situaci sleduje.AI již v minulosti kritizovala Policii ČR za užívání nepřiměřeného násilí, ať již při demonstracích pořádaných při zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze v roce 2000 nebo při zacházení s cizinci a Romy. AI upozornila také na nechuť tyto případy důkladně vyšetřovat.Je zřejmé, že stát, kterému opravdu záleží na bezpečnosti svých občanů, sáhne k užití policejní síly jen v nevyhnutelném případě a po důkladném zvážení všech faktorů a rizik.

10.7.2020

Bělorusko: Blogeři a aktivisti zatčení v čistce před prezidentskými volbami musí být propuštěni

Už několik týdnů před volbou nové hlavy státu se snaží Bělorusko zastrašit a umlčet kritiky současného vedení země.

30.7.2019

ČT:„Moskevský teror,“ píše o zásahu na demonstraci Novaja gazeta. Hromadné zatýkání odsoudila i česká diplomacie

2.8.2019

Hongkong: Neadekvátní reakce policie na protestní akce

Hongkongská policie tvrdě zasáhla proti ustupujícím demonstrantům. Amnesty znepokojivé zásahy kritizuje a vyzývá bezpečnostní složky k tomu, aby se k občanům podobným způsobem za žádných okolností nechovala.

26.9.2019

Protesty v Hongkongu: Svévolná zatýkání, brutální bití a mučení ve vazbě

Nové terénní vyšetřování Amnesty zdokumentovalo alarmující způsob práce policie v Hongkongu, včetně bezohledných zásahů, zatýkání při protestech i mučení a špatného zacházení ve vazbě.