Útoky ozbrojenců v Iráku ukazují na jejich pohrdání lidským životem

Na konci jednoho z nejkrvavějších měsíců od zahájení války v Iráku Amnesty International (AI) odsoudila neschopnost iráckých rebelů dodržovat základní principy humanitárního práva. „Nic nemůže ospravedlnit úmyslné zabíjení civilistů, braní rukojmích, mučení a zabíjení bezbranných vězňů,“ tvrdí AI. Organizace požádala náboženské vůdce v Iráku, aby veřejně odsoudili útoky proti civilistům.

Ozbrojenci bojující proti mnohonárodním silám vedeným USA a současné irácké vládě svými činy dokazují, že jim nezáleží na životech iráckých civilistů ani nikoho dalšího. AI ve své dnes uveřejněné zprávě dokumentuje nekončící řadu zločinů, ke kterým v Iráku dochází.AI upozorňuje, že mnoho Iráčanů nesouhlasí s přítomností cizích vojsk ve své zemi a uvádí, že také příslušníci těchto sil se dopouštěli porušování mezinárodního práva, včetně zabíjení civilistů a mučení vězňů.Iráčané bezpochyby platí vysokou cenu za odstranění režimu Saddáma Husajna. Podle odhadu informovaného zdroje útoky rebelů připravily v období mezi březnem 2003 a březnem 2005 o život 6.000 civilistů a zanechaly dalších 16.000 zraněných osob. Špatná bezpečnostní situace ovlivňuje každodenní život místních lidí, takže je třeba počítat s dlouhodobými následky, kterými budou mnozí Iráčané trpět i po skončení násilností.Ozbrojené skupiny neváhají páchat přímé útoky proti civilistům, které mají za cíl zanechat co nejvíc civilních obětí, včetně dětí. Násilnostem čelí také zahraniční pracovníci nebo Iráčané, kteří vstoupili do policejních a bezpečnostních složek. Útoky jsou namířeny i na členy náboženských a etnických skupin, především na muslimské šíity a Kurdy. Jejich cílem je podnítit občanské nepokoje mezi sunitskými a šíitskými muslimy.AI vyzvala členy ozbrojených skupin, aby okamžitě zastavili veškeré útoky proti civilistům.AI také požádala náboženské vůdce a další vlivné osoby, aby se veřejně vyslovili proti útokům a dali jasně najevo, že tyto zločiny nemůže nic ospravedlnit. „Pevně doufáme, že slova těchto autorit mohou pomoci ke zlepšení situace,“ říká AI.

1.6.2018

IRÁK JAKO DOMOV PALESTINSKÝCH UPRCHLÍKŮ

20.4.2018

Irák: Ženy a děti vnímané jako navázané na IS čelí věznění a sexuálnímu zneužívání

Nová výzkumná zpráva odhaluje hromadné trestání žen a dětí za to, že jsou spřízněné, ačkoli vzdáleně, s muži spojenými s IS nebo s útěkem z pevností IS.

10.7.2017

Obrácená cesta: Z Řecka do Iráku

30.5.2017

Irák: Americká armáda přiznává neúspěch při monitorování převozu zbraní v hodnotě více než 1 mld. dolarů

Podle zveřejněné kontroly Ministerstva obrany USA získané organizací Amnesty International na základě svobodného přístupu k informacím, americká armáda nezvládla mít pod dohledem převoz zbraní a jiného vojenského vybavení v hodnotě vice než 1 mld. dolarů do Iráku a Kuvajtu.