Amnesty International vítá zamítnutí vývozu radarů Věra do ČLR

Amnesty International ČR vítá rozhodnutí vlády o odebrání licence na vývoz radarů Věra do ČLR. Revizi již udělené licence způsobenou nátlakem ze zahraničí však považuje za politováníhodné svědectví o stavu českých kontrolních mechanismů.

Publicita spojená s kauzou Věra nicméně ukázala, že v principu neexistují překážky pro zveřejňování podrobných informací o licenčním řízení, a to dokonce ani v jeho průběhu. Připravovaná česká výroční zpráva o vývozu zbraní by podle názoru AI ČR měla obsahovat podrobný seznam již zamítnutých vývozních licencí, a to včetně důvodů vedoucích k zamítnutí licence, jak je to běžné například ve zprávě nizozemské. Revize vývozní licence firmy Omnipol ovšem není nijak zásadním průlomem. Již v devadesátých letech bylo na nátlak našich spojenců upuštěno od vývozu tanků T-72 do Sýrie.

Na druhé straně však řada obchodů, u nichž existovalo daleko jednoznačnější spojení mezi prodejem českých zbraní a jejich možným zneužitím, byla uskutečněna, neboť podobný zahraniční tlak chyběl. Jen v prvním čtvrtletí letošního roku šlo například o vývozy zbraní, náhradních dílů a munice do Alžírska a Indonésie, přičemž v těchto zemích probíhá občanská válka. Dále se jednalo o zásilku munice do Paraguaye, která je centrem pašování zbraní pro celou Latinskou Ameriku a o dodávku náhradních dílů pro tanky, určenou vojenskému režimu na Srí Lance.

Zatímco zastavením vývozu radarů dala vláda jasně najevo své stanovisko ke způsobu řešení sporu mezi ČLR a Tchaiwanem, v jiných případech nechává obchodníky se zbraněmi bohatnout na lidském utrpení, které jejich smrtonosné zboží pomáhá vytvářet nebo udržovat.

V případě zájmu o další informace kontaktujte: Karel Dolejší Koordinátor kampaně "Zbraně pod kontrolu!" Amnesty International ČR tel.: +420 606 175 602

15.1.2020

EU zasahuje, aby zastavila zneužívání polských soudců

Evropská komise chce pomocí CJEU zastavit ohrožování soudců v Polsku.

18.10.2019

ČT: Pořad Byznys ČT24 mj. o vývozu zbraní z Česka do Turecka

16.10.2018

Egypt: Francie porušuje mezinárodní právo tím, že pokračuje ve vývozu zbraní používaných ve smrtících operacích

Navzdory zákazu EU a nulovým odpovědnostním opatřením egyptské vlády pokračuje Francie v transferu zbraní do Egypta. Vyváželo i Česko!

25.11.2018

Vývoz zbraní z Česka je pořád problematický

Zvyšuje se podíl exportu vojenského materiálu do zemí, kde hrozí jeho zneužití proti lidským právům.