MLADÍ SEVERO-KOREJCI PRAVDĚPODOBNĚ POPRAVENI

O dvou Severokorejcích, kteří byli spolu s dalšími sedmi zatčenými, násilně navráceni z Laosu do Severní Koreji v květnu 2013, se šíří informace, že byli popraveni. Zbytek deportované skupiny byl přemístěn do vězeňského tábora, kde můžou čelit riziku mučení, nucených prací a jiného špatného zacházení a v neposlední řadě také smrti.
Moon Chul a další nejmenovaná osoba byli údajně popraveni v srpnu či září roku 2014 podle informací neziskové organizace “Forget-me-not” (Nezapomeň na mě), která poskytuje vzdělání Severokorejcům, kteří se přemístí do Jižní Koreji. O sedmi zbývajících mladých lidech, kteří byli také násilně navráceni z Laosu, kolují infomormace, že byli převezeni do kempu Kaechon zaměřeného na politické vězně, jinak též známý jako Tábor 14, kde mohou čelit riziku mučení, nucených prací, podvýživě, nehygienickým životním podmínkám a dalším způsobům špatného zacházení.
V červnu 2013 se mladí Severokorejci objevili v televizním programu v Severní Koreji, kde byli spatřeni, jak hovoří  o jejich zažitkách mimo rodnou zem, a kterak prohlašují, jak byli uneseni a odvlečeni do Jižní Koreji a jak  jsou “štastní, že byli zachráneni a navráceni zpět do Severní Koreje.” Toto souhlasí s dalšími zprávami Severokorejců, kteří byli násilně navráceni zpět do vlasti a byli donuceni podat falešné svěděctví v podobných rozhovorech. Tyto výpovědí slouží k propagandě a k zastrašování ostatních, kteří by zvažovali překročení hranic.

27.2.2018

Amnesty k vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka

Amnesty žádá důkladné prošetření a důslednou ochranu novinářů.

15.11.2017

Pozastavit inkluzi znamená opět ji hodit na školy, které ji dělaly zadarmo

Roční zkušenost se společným vzděláváním paradoxně sblížila názory odpůrců a zastánců inkluze.

26.9.2017

České zbraně v Ázerbájdžánu – opravdu funkční kontrola?

Podle sdělení HN došlo k tomu, že se v Ázerbajdžánu přes zbrojní embargo objevily mimo jiné české zbraně Dana – M1.

23.4.2017

Irák: civilisté zabiti nálety ve svých domovech, poté co jim bylo řečeno, aby neutíkali z Mosulu

„Stovky civilistů byly zabity leteckými útoky ve svých domovech nebo na místech, kde hledaly útočiště, poté, co následovaly radu irácké vlády, aby neutíkaly během ofenzívy k osvobození města Mosul od ozbrojené skupiny, která si říká Islámský stát (IS),“ řekla Amnesty International. Přeživší a očití svědci v severním Mosulu vypověděli, že se v průběhu bitvy nepokoušeli uprchnout, protože dostali opakované instrukce od iráckých autorit, aby zůstali ve svých domovech.