Srebrenica: selhání OSN přijmout usnesení je urážkou památky mrtvých

Masakr více než 8000 muslimských mužů a chlapců ve Srebrenici v červenci 1995 odhalil tragické chyby v tom, jak OSN reagovala na válku v Bosně. O dvacet let později je neschopnost Rady bezpečnosti OSN uznat toto zabíjení za genocidu urážkou památky mrtvých.

řekl John Dalhuisen, ředitel Amnesty International pro Evropu a Střední Asii.

"Toto rozhodnutí bylo mnohem víc, než jen uznáním událostí v Srebrenici jako genocidy. Bylo také pokusem o zajištění spravedlnosti obětem a dlouhodobou podporou těch, co přežili, včetně obětí sexuálního násilí. Rovněž se měl vyjasnit osud více než 8000 stále pohřešovaných obětí války. "

"Vítáme, že Spojené království, které vede jednání o návrhu usnesení, a další členové Rady bezpečnosti podporující text, stojí pevně za tím, že události v Srebrenici byly genocidou. To je nezbytným předpokladem pro usmíření a popírání genocidy snižuje utrpení obětí a jejich rodin, "řekl John Dalhuisen.

Původní zdroj: Ruské veto rezoluci Rady bezpečnosti OSN o genocidě ve Srebrenici je urážkou rodin obětí masakru a bude bránit pokusům o usmíření mezi komunitami v Bosně a Hercegovině, říká Amnesty International.

25.3.2017

Uprchlíci uvěznění v Řecku potřebují funkční plán

Ostudný postoj Evropy ke globální uprchlické krizi vejde do dějin jako skvrna na našem kolektivním svědomí. Stejně jako špatné zacházení se zvládnutelným počtem lidí hledajících ochranu na jejích hranicích.

10.3.2017

Jemen: Hútské milice verbují dětské vojáky do přední bojové linie

Objevily se nové důkazy, že Hútská ozbrojená skupina aktivně verbuje patnáctileté chlapce, aby bojovali coby dětští vojáci v přední bojové linii jemenského konfliktu, prohlásilo dnes Amnesty International. Její zástupci hovořili s rodinami tří chlapců, kteří se tento měsíc stali cílem děsivé praxe porušující mezinárodní právo. Tyto rodiny rovněž potvrdily nábor čtvrtého místního chlapce.

17.7.2016

Reakce Amnesty na Chilcotův report

Salil Shetty komentuje zjištění britské komise o (ne)oprávněnosti britského zásahu v Iráku v roce 2003.

29.1.2016

Lucembursko: Mezery v bankovních regulacích umožňují obchod se zakázanými zbraněmi

Kvůli nedostatečným a neúplným regulacím a politikám ohledně financování zbrojního průmyslu je zde malá šance zastavit banky od financování a investování do výroby a převozu mezinárodně zakázaných zbraní a výzbroje. Ty jsou podle nejnovější výzkumné zprávy Amnesty International používány k vážnému porušování lidských práv.