Srebrenica: selhání OSN přijmout usnesení je urážkou památky mrtvých

Masakr více než 8000 muslimských mužů a chlapců ve Srebrenici v červenci 1995 odhalil tragické chyby v tom, jak OSN reagovala na válku v Bosně. O dvacet let později je neschopnost Rady bezpečnosti OSN uznat toto zabíjení za genocidu urážkou památky mrtvých.

řekl John Dalhuisen, ředitel Amnesty International pro Evropu a Střední Asii.

"Toto rozhodnutí bylo mnohem víc, než jen uznáním událostí v Srebrenici jako genocidy. Bylo také pokusem o zajištění spravedlnosti obětem a dlouhodobou podporou těch, co přežili, včetně obětí sexuálního násilí. Rovněž se měl vyjasnit osud více než 8000 stále pohřešovaných obětí války. "

"Vítáme, že Spojené království, které vede jednání o návrhu usnesení, a další členové Rady bezpečnosti podporující text, stojí pevně za tím, že události v Srebrenici byly genocidou. To je nezbytným předpokladem pro usmíření a popírání genocidy snižuje utrpení obětí a jejich rodin, "řekl John Dalhuisen.

Původní zdroj: Ruské veto rezoluci Rady bezpečnosti OSN o genocidě ve Srebrenici je urážkou rodin obětí masakru a bude bránit pokusům o usmíření mezi komunitami v Bosně a Hercegovině, říká Amnesty International.

26.4.2018

Amnesty International vás zve na výstavu "I WELCOME" v pražském DOXu!

Projekt I WELCOME vznikl z iniciativy organizace Art for Amnesty. Ve světové premiéře ho představuje Centrum současného umění DOX ve spolupráci s Amnesty International Česká Republika a Českým rozhlasem Vltava.

5.6.2018

Sýrie: Raqqa v troskách a civilisté zdevastování po "vyhlazovací válce" vedené USA

Před výročím ofenzivy Amnesty zdokumentovala, že koalice pod vedením USA má na svědomí obrovské civilní oběti.

20.4.2018

Irák: Ženy a děti vnímané jako navázané na IS čelí věznění a sexuálnímu zneužívání

Nová výzkumná zpráva odhaluje hromadné trestání žen a dětí za to, že jsou spřízněné, ačkoli vzdáleně, s muži spojenými s IS nebo s útěkem z pevností IS.

14.10.2017

OBOUSTRANNĚ VÝHODNÝ ZPŮSOB KANADSKÉHO PŘIJÍMÁNÍ UPRCHLÍKŮ

Když Debbie Rix uviděla tragickou ikonickou fotografii tříletého Alana Kurdiho, ležícího bez života na pláži v Turecku, rozhodla se, že nastal čas něco udělat.