Maďarsko porušuje lidská práva uprchlíků

Maďarsko porušuje lidská práva uprchlíků tím, že jim blokuje přístup k adekvátnímu azylovému řízení na svém území. Dodatky k zákonu, který kriminalizuje „nelegální“ vstup uprchlíků a migrantů do země se záměrem přesunout odpovědnost Maďarska na ty, kteří potřebují mezinárodní ochranu, musejí být zrušeny.

Maďarsko porušuje lidská práva uprchlíků tím, že jim blokuje přístup k adekvátnímu azylovému řízení na svém území. Dodatky k zákonu, který kriminalizuje „nelegální“ vstup uprchlíků a migrantů do země se záměrem přesunout odpovědnost Maďarska na ty, kteří potřebují mezinárodní ochranu, musejí být zrušeny.

15. září obehnalo Maďarsko svou jižní hranici se Srbskem žiletkovým plotem, čímž tisícům lidí znemožnilo vstup na své území. Dodatky k trestnímu zákoníku a k azylovému zákonu vstoupily v platnost v ten samý den. Nová opatření zahrnují kriminalizaci „nelegálního vstupu do země“, za který hrozí až 3 roky vězení a vytvoření „tranzitních zón“, kde probíhá zrychlené azylové řízení pro několik žadatelů o azyl, které tudy každý den vpustí. Předešlý dodatek, který označuje Srbsko jako „bezpečnou třetí tranzitní zemi“ vstoupil v platnost 1. srpna, což Maďarsku umožňuje odmítnutí žádostí o mezinárodní ochranu žadatelů o azyl přicházejících ze Srbska. Maďarsko nemůže přesunout svou odpovědnost za zajištění okamžitého a efektivního azylové řízení a poskytnutí mezinárodní ochrany těm, kteří ji potřebují, na třetí země, jako je Srbsko, kde je azylový systém neefektivní a negarantuje přístup k mezinárodní ochraně těm, kteří ji potřebují. Přijímací podmínky v Srbsku navíc vystavují uprchlíky a žadatele o azyl porušování lidských práv.

Tyto dodatky drasticky omezují přístup uprchlíků a žadatelů o azyl k okamžitému, efektivnímu a individuálnímu azylovému řízení a k mezinárodní ochraně. Z toho důvodu jsou přímým porušením maďarských mezinárodních závazků, včetně těch, které jim ukládá Ženevská konvence o uprchlících  z roku 1951.

Amnesty International mluvila na hranicích s nespočtem uprchlíků, kteří se nemají kam uchýlit, nemají kde naplnit své základní hygienické potřeby a nedostává se jim jídla. 16. září použila policie slzný plyn a vodní děla proti uprchlíkům a žadatelům o azyl, kteří se dožadovali otevření bran. Více než tucet lidí mělo být zraněno, z nich jeden vážně.

Opatření, která Maďarsko přijalo, jsou bezostyšnou ignorací principu solidarity, který je stanoven v článku 80 Smlouvy o fungování Evropské unie (EU), která požaduje spravedlivé sdílení odpovědnosti mezi členskými státy při implementaci jejich azylových politik. Evropská komise by měla rychle zhodnotit, zda jsou opatření, která Maďarsko přijalo, porušením práva EU a případně proti Maďarsku bezodkladně zahájit řízení pro porušení povinnosti.

26.4.2018

Amnesty International vás zve na výstavu "I WELCOME" v pražském DOXu!

Projekt I WELCOME vznikl z iniciativy organizace Art for Amnesty. Ve světové premiéře ho představuje Centrum současného umění DOX ve spolupráci s Amnesty International Česká Republika a Českým rozhlasem Vltava.

24.4.2018

Konference o budoucnosti Sýrie: Lídři nesmí připustit předčasné návraty uprchlíků

V úterý a středu 24. a 25. dubna probíhá v Bruselu velká konference o podpoře Sýrie a okolního regionu.

23.4.2018

Sýrie: Sedm let trvající selhání mezinárodního společenství

Při příležitosti sedmého výročí konfliktu v Sýrii vyzvala Amnesty International mezinárodní společenství, aby se chopilo své odpovědnosti a začalo neprodleně jednat. Je třeba, aby skončilo utrpení milionů Syřanů a aby byly zastaveny útoky na civilisty, kteří se nacházejív obklíčení ve východní Ghútě a Afrinu.

21.4.2018

Česká sekce Amnesty vydává svou zprávu o činnosti.

U příležitosti Amnesty valné hromady 2018 vychází přehled o kampaních, akcích, advokační práci nebo financích české Amnesty za rok 2017 na jednom místě!