Evropská mírová mise byla úspěšná, konflikt v SAR ale nekončí

Evropská mírová mise pro Středoafrickou republiku, tzv. EUROFOR-RCA, byla oficiálně spuštěna v dubnu roku 2014. Jejím hlavním úkolem byla ochrana obyvatelstva hlavního města Bungui a doprava humanitární pomoci do oblasti. Po necelém roce byla mise ukončena v březnu 2015. Velitel, generál Philipe Ponties, ji označil za úspěch. Připomněl, že měla pouze omezený mandát – zabezpečit měla pouze letiště v Bungui a některé části města – a měla připravit půdu pro zřízení mise OSN MINUSCA. To se podle něj povedlo. Mnoho obyvatel země a rovněž zahraničních odborníků ovšem jeho optimistický pohled nesdílí. Konflikt podle nich zdaleka není u konce, jelikož se nepodařilo postihnout jeho hlavní příčiny. Mimo hlavní město podle analytika Davida Smithe není infrastruktura ani zdravotní péče, chybí rovněž pracovní příležitosti. Policie údajně téměř není vyzbrojená či vycvičená, a tak není v jejích silách, vypořádat se se situací samostatně. V zemi stále zůstává zmiňovaná mise MINUSCA, pokračuje také operace francouzské armády pod označením Sangaris.

9.7.2018

Češi mají další možnost, jak pomoci uprchlíkům

9.4.2018

9 důvodů, proč by mělo Norsko přestat nutit mladistvé k návratu do Afghánistánu

Mnoho vlád v Evropě nutí tisíce lidí po (včetně mladistvých) po odmítnutí jejich žádosti o azyl k návratu zpět do nebezpečného Afghánistánu. Norsko patří k zemím, které tam vrací nejvíce lidí, a to i přesto, že norská ministryně spravedlnosti, národní bezpečnosti, imigrace a integrace řekla, že by osobně nenavštívila hlavní město Afghánistánu – Kábul. Zde jsou důvody, proč tvrdíme, že by zpět do této země neměl být nikdo posílán.

14.6.2017

ČTK: Evropská komise zahajuje řízení s Českem kvůli kvótám

27.10.2017

Su Čchang-lan propuštěna!

Su Čchang-lan byla ve čtvrtek 26. 10 propuštěna z detenčního zařízení, kde byla tři roky držena.