Evropská mírová mise byla úspěšná, konflikt v SAR ale nekončí

Evropská mírová mise pro Středoafrickou republiku, tzv. EUROFOR-RCA, byla oficiálně spuštěna v dubnu roku 2014. Jejím hlavním úkolem byla ochrana obyvatelstva hlavního města Bungui a doprava humanitární pomoci do oblasti. Po necelém roce byla mise ukončena v březnu 2015. Velitel, generál Philipe Ponties, ji označil za úspěch. Připomněl, že měla pouze omezený mandát – zabezpečit měla pouze letiště v Bungui a některé části města – a měla připravit půdu pro zřízení mise OSN MINUSCA. To se podle něj povedlo. Mnoho obyvatel země a rovněž zahraničních odborníků ovšem jeho optimistický pohled nesdílí. Konflikt podle nich zdaleka není u konce, jelikož se nepodařilo postihnout jeho hlavní příčiny. Mimo hlavní město podle analytika Davida Smithe není infrastruktura ani zdravotní péče, chybí rovněž pracovní příležitosti. Policie údajně téměř není vyzbrojená či vycvičená, a tak není v jejích silách, vypořádat se se situací samostatně. V zemi stále zůstává zmiňovaná mise MINUSCA, pokračuje také operace francouzské armády pod označením Sangaris.

18.3.2019

Nenecháme Nasrín Sotudíovou trpět ve vězení!

Na íránské ambasádě jsme předali 6000 podpisů a upozornili na nesmyslnost vězení a bičování pro lidskoprávní právničku.

20.12.2018

Ředitel Google údajně zrušil projekt Dragonfly

Podle neoficiálních zpráv společnost Google zruší aktivity na projektu Dragonfly, který by měl mít možnost cenzurovat vyhledávání na internetu v Číně. Amnesty však nadále požaduje jasné vysvětlení dalšího postupu, proto naše petice nekončí.

9.7.2018

Češi mají další možnost, jak pomoci uprchlíkům

20.8.2018

Tran Thi Nga byla ve vězení brutálně zbita

Obránkyně lidských práv Tran Thi Nga nedávno řekla svému manželovi během krátkého telefonického hovoru, který jí byl umožněn, že byla brutálně zbita a bylo jí vyhrožováno smrtí.