Evropská mírová mise byla úspěšná, konflikt v SAR ale nekončí

Evropská mírová mise pro Středoafrickou republiku, tzv. EUROFOR-RCA, byla oficiálně spuštěna v dubnu roku 2014. Jejím hlavním úkolem byla ochrana obyvatelstva hlavního města Bungui a doprava humanitární pomoci do oblasti. Po necelém roce byla mise ukončena v březnu 2015. Velitel, generál Philipe Ponties, ji označil za úspěch. Připomněl, že měla pouze omezený mandát – zabezpečit měla pouze letiště v Bungui a některé části města – a měla připravit půdu pro zřízení mise OSN MINUSCA. To se podle něj povedlo. Mnoho obyvatel země a rovněž zahraničních odborníků ovšem jeho optimistický pohled nesdílí. Konflikt podle nich zdaleka není u konce, jelikož se nepodařilo postihnout jeho hlavní příčiny. Mimo hlavní město podle analytika Davida Smithe není infrastruktura ani zdravotní péče, chybí rovněž pracovní příležitosti. Policie údajně téměř není vyzbrojená či vycvičená, a tak není v jejích silách, vypořádat se se situací samostatně. V zemi stále zůstává zmiňovaná mise MINUSCA, pokračuje také operace francouzské armády pod označením Sangaris.

14.6.2017

ČTK: Evropská komise zahajuje řízení s Českem kvůli kvótám

9.11.2016

Evropská Unie nutí Afghánistán napít se "z otráveného poháru" výměnou za humanitární pomoc

Vyjednávání s afghánskou vládou o přijímání afghánských občanů zpět do země výměnou za humanitární a rozvojovou pomoc je ostudné.

30.6.2016

Mexiko: Yecenia Armentová propuštěna na svobodu

Yecenie Armentová byla po necelých čtyřech letech propuštěna z vězení, kde byla držena na základě vynuceného doznání po brutálním mučení.

29.3.2016

RESPEKT K ZÁVAZKŮM. UPRCHLICKÁ PROBLEMATIKA

Jakýkoli stát v izolaci nefunguje dobře. Proto státy spolupracují s dalšími v řadě nadnárodních oblastí: obchod, politika, lidská práva... Současně stát nemůže efektivně fungovat bez dodržování mezinárodního práva. Jde o klíčový prvek kooperace jako celku: hrát podle společných pravidel.