Evropská mírová mise byla úspěšná, konflikt v SAR ale nekončí

Evropská mírová mise pro Středoafrickou republiku, tzv. EUROFOR-RCA, byla oficiálně spuštěna v dubnu roku 2014. Jejím hlavním úkolem byla ochrana obyvatelstva hlavního města Bungui a doprava humanitární pomoci do oblasti. Po necelém roce byla mise ukončena v březnu 2015. Velitel, generál Philipe Ponties, ji označil za úspěch. Připomněl, že měla pouze omezený mandát – zabezpečit měla pouze letiště v Bungui a některé části města – a měla připravit půdu pro zřízení mise OSN MINUSCA. To se podle něj povedlo. Mnoho obyvatel země a rovněž zahraničních odborníků ovšem jeho optimistický pohled nesdílí. Konflikt podle nich zdaleka není u konce, jelikož se nepodařilo postihnout jeho hlavní příčiny. Mimo hlavní město podle analytika Davida Smithe není infrastruktura ani zdravotní péče, chybí rovněž pracovní příležitosti. Policie údajně téměř není vyzbrojená či vycvičená, a tak není v jejích silách, vypořádat se se situací samostatně. V zemi stále zůstává zmiňovaná mise MINUSCA, pokračuje také operace francouzské armády pod označením Sangaris.

19.3.2020

Romské děti stále čelí segregaci na školách

Vládní zmocněnec pro romské komunity Ábel Ravasz zavádí nové projekty na podporu desegrace školství na Slovensku.

15.1.2020

EU zasahuje, aby zastavila zneužívání polských soudců

Evropská komise chce pomocí CJEU zastavit ohrožování soudců v Polsku.

18.11.2019

Evropská unie odsuzuje násilí v Hongkongu

„Jakékoliv násilí nelze přijmout. Zákroky policie a úřadů musí odpovídat základním lidským právům.“

18.3.2019

Nenecháme Nasrín Sotudíovou trpět ve vězení!

Na íránské ambasádě jsme předali 6000 podpisů a upozornili na nesmyslnost vězení a bičování pro lidskoprávní právničku.