Protesty ve Venezuele stále pokračují

Protesty ve Venezuele stále pokračují. Lidé se ostře vymezují proti pokračujícímu ekonomickému úpadku v zemi a s tím související vysokou inflací či nedostatky jídla a základních surovin. Příčiny demonstrací jsou tedy stejné jako ty, které vyprovokovaly masové manifestace loni v únoru. Od ledna do června letošního roku bylo zaznamenáno celkem 2836 protestů, tedy v průměru 16 každý den. Počet protestů oproti stejnému období v minulém roce poklesl o 55 procent, což si analytici vysvětlují zejména prohlubující se ekonomickou krizí, která obyvatele nutí primárně obstarávat obživu, a odvádí tak od demonstrací pozornost, nebo rovněž strachem z reakce vládních sil. Navzdory propadu zůstává počet demonstrací vyšší než v období předcházejícím roku 2014. Opoziční vůdce Leopoldo Lopez zůstává ve vazbě a čeká na soud. Množí se důkazy o nerovném procesu. Lopezovi údajně například není umožněno se adekvátně hájit.

30.10.2017

Venezuela: Represe v obýváku

Venezuelské úřady rozšířily svůj arzenál represí: zahájily vlnu nelegálních razií v domovech občanů podezřelých z disentu. Právě opozičně smýšlející lidé se minulý týden stali laureáty Sacharovovy ceny od Evropského parlamentu.

24.7.2017

ČTK: Problémy se segregací ve školství stále trvají

1.3.2017

Slovensko: vládě hrozí sankce EU

Slovensko stále selhává v zabezpečení rovného přístupu ke vzdělávání romských dětí.

26.2.2017

Ildar Dadin propuštěn!

Skvělá zpráva! Nejvyšší soud zrušil rozsudek pro Ildara Dadina a rozhodl, že musí být propuštěn. K propuštění došlo v neděli 26. února a podle svých slov Ildar do poslední chvíle nevěděl o propuštění, protože nebyl předtím o rozsudku nijak informován. Po propuštění se setkal se svou ženou Anastasií, její sestrou, přáteli a novináři.