Protesty ve Venezuele stále pokračují

Protesty ve Venezuele stále pokračují. Lidé se ostře vymezují proti pokračujícímu ekonomickému úpadku v zemi a s tím související vysokou inflací či nedostatky jídla a základních surovin. Příčiny demonstrací jsou tedy stejné jako ty, které vyprovokovaly masové manifestace loni v únoru. Od ledna do června letošního roku bylo zaznamenáno celkem 2836 protestů, tedy v průměru 16 každý den. Počet protestů oproti stejnému období v minulém roce poklesl o 55 procent, což si analytici vysvětlují zejména prohlubující se ekonomickou krizí, která obyvatele nutí primárně obstarávat obživu, a odvádí tak od demonstrací pozornost, nebo rovněž strachem z reakce vládních sil. Navzdory propadu zůstává počet demonstrací vyšší než v období předcházejícím roku 2014. Opoziční vůdce Leopoldo Lopez zůstává ve vazbě a čeká na soud. Množí se důkazy o nerovném procesu. Lopezovi údajně například není umožněno se adekvátně hájit.

21.11.2018

Krize ve Venezuele se prohlubuje, 9 z 10 lidí žije v chudobě

9.11.2018

Venezuelané podstupují při pokusech o útěk obrovské riziko

30.10.2017

Venezuela: Represe v obýváku

Venezuelské úřady rozšířily svůj arzenál represí: zahájily vlnu nelegálních razií v domovech občanů podezřelých z disentu. Právě opozičně smýšlející lidé se minulý týden stali laureáty Sacharovovy ceny od Evropského parlamentu.

8.1.2018

Írán: Zastavte tvrdé zákroky a vyšetřete smrt demonstrantů

Íránské úřady musí zajistit právo na pokojný protest, vyšetřovat zprávy o tom, že bezpečnostní síly nezákonně používají střelné zbraně proti neozbrojeným demonstrantům a chránit stovky zadržených před mučením a jiným špatným zacházením.