Protesty ve Venezuele stále pokračují

Protesty ve Venezuele stále pokračují. Lidé se ostře vymezují proti pokračujícímu ekonomickému úpadku v zemi a s tím související vysokou inflací či nedostatky jídla a základních surovin. Příčiny demonstrací jsou tedy stejné jako ty, které vyprovokovaly masové manifestace loni v únoru. Od ledna do června letošního roku bylo zaznamenáno celkem 2836 protestů, tedy v průměru 16 každý den. Počet protestů oproti stejnému období v minulém roce poklesl o 55 procent, což si analytici vysvětlují zejména prohlubující se ekonomickou krizí, která obyvatele nutí primárně obstarávat obživu, a odvádí tak od demonstrací pozornost, nebo rovněž strachem z reakce vládních sil. Navzdory propadu zůstává počet demonstrací vyšší než v období předcházejícím roku 2014. Opoziční vůdce Leopoldo Lopez zůstává ve vazbě a čeká na soud. Množí se důkazy o nerovném procesu. Lopezovi údajně například není umožněno se adekvátně hájit.

3.10.2019

Právo21: Sísí a protesty v Egyptě

2.9.2019

E15: Hongkongské protesty: tyčí přes lýtka, zadrženým pokrývku přes hlavu

27.2.2019

Venezuela: hlad, trest a strach – praktiky úřadů Nicoláse Madura

Nepřiměřená síla a svévolné zadržení stovek lidí včetně mladistvých. To je výsledek eskalace represe ve Venezuele po protestech, které v zemi proběhly na konci ledna.

18.7.2019

Novináři ve vězení drží hladovku!

Dva z novinářů, Sanaz Alahyariová a její manžel Amirhossein Mohammadifar ve vězení od 4.7. drží hladovku na protest proti jejich několikaměsíčnímu věznění.