© Amnesty International

Boko Haram zůstává i přes vojenské pokroky smrtelnou hrozbou regionu

  Článek

Rukou bojovníků zemřelo za poslední 4 měsíce na 1600 civilistů.

© Amnesty International

I přes pokroky armády si útoky Boko Haram od začátku června vyžádaly v Nigérii, Kamerunu, Čadu a Nigeru nejméně 1600 obětí. Celkové ztráty na životech tak přesahují minimálně 3500 civilistů v celém roce 2015. Uvádí to Amnesty International v rámci zprávy vysokého komisaře OSN pro lidská práva, kterou projednávala Rada OSN pro lidská práva.

„Tři a půl tisíce zabitých civilistů během méně než 300 dní je skutečně šokující,“ říká Netsanet Belay, ředitel africké sekce pro výzkum a obhajobu lidských práv z Amnesty International.

„Vlády v postižených zemích musí přijmout všechna nezbytná právní opatření k zajištění bezpečnosti civilistů v zasáhnutých oblastech.“

Rada OSN pro lidská práva projednává násilnosti spáchané během konfliktu a v souvislosti s tím Amnesty International obnovuje svou výzvu k adekvátní ochraně civilního obyvatelstva před útoky Boko Haram.

Amnesty International rovněž volá po okamžitém a důkladném prošetření závažných porušení lidských práv, kterých se dopustily bezpečnostní síly. 3. června, na základě uveřejnění zprávy Amnesty International, se prezident Buhari zavázal k vyšetření důkazů proti nigerijským vojenským složkám. Ty měly spáchat válečné zločiny a jejich jednání může být označeno jako zločiny proti lidskosti. Do dnešního dne žádné vyšetřování nezačalo.

„Jsou to téměř čtyři měsíce ode dne, kdy prezident Buhari slíbil prošetření závažných zločinů podle mezinárodního práva, na které ve své zprávě upozornila Amnesty International. Tisíce obětí stále čeká na spravedlnost. Prezident Buhari a jeho kabinet musí bezodkladně začít vyšetřovat dle mezinárodního práva všechny zločiny, které byly spáchány Boko Haram a nigerijskými bezpečnostními silami,“ vyzývá znovu Belay.

Podobně také v Kamerunu porušovaly státní bezpečnostní složky a Boko Haram lidská práva. Jejich zločiny nebyly dosud účinně prošetřeny. Amnesty International vyzývá kamerunskou vládu, aby urgentně zahájila důkladné, nezávislé a transparentní vyšetření zločinů všech zúčastněných stran konfliktu.

Aktuální petice

  Nigérie

Obvinili ho z rouhání, hrozí mu trest smrti. Pomůžete?

Mubarak Bala, významný nigerijský humanista, byl 28. dubna zatčen policisty ve svém domě v Kaduně na severozápadě Nigérie a obviněn z rouhání poté, co v pondělí 27. dubna napsal na Facebook příspěvek o své víře.

 

Aktuální počet podpisů: 3143 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...