Odpověď ministra vnitra Milana Chovance ve věci přijetí syrských uprchlíků

AI ČR získala vyjádřená ministra vnitra ze dne 10. 7. 2014, kterému naši petici předal k řešení premiér Bohuslav Sobotka. Z vyjádření citujeme podstatnou část: "Za ministerstvo vnitra odkazuji na dopis, který jsem již zasílal Vaší organizaci k této problematice v dubnu tohoto roku. Jak jsem psal již v dubnu, ministerstvo vnitra je připraveno v takto strukturované pomoci syrským uprchlíkům pokračovat i nadále, a dostát tak svým závazkům v oblasti solidarity se státy zasaženými touto uprchlickou vlnou. Ministerstvo vnitra však nadále zastává názor, že Česká republika není a nebude pro syrské uprchlíky vnímána jako země cílová, a navrhované programy by tak v případě České republiky vysoce pravděpodobně skončily sekundární migrací do některé ze zemí, v nichž je dostatečně silná syrská diaspora. Z tohoto důvodu se Česká republika zatím neplánuje většího přesídlování syrských uprchlíků účastnit."

19.3.2018

Rozhovor Aktuálně s terapeutkou o syrských dětech

9.11.2017

DVTV: S antropologem o situaci syrských uprchlíků v Libanonu

14.8.2017

Amnesty International k senátorům: zastavte rizikovou novelu ústavního zákona o bezpečnosti

V úterý 15. srpna měl Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu projednávat kontroverzní novelu české ústavy.

23.8.2017

Veřejnost i umělci pro uprchlíky

Amnesty nasbírala stovky vzkazů vládě od lidí ohledně migrace. Posílá je ministru Chovancovi a upozorní na ně i speciální bytový koncert Give a Home.