Americká vláda musí zastavit prodej zbraní do Izraele

Od začátku izraelské vojenské operace “Ochranná hrana” zahynulo více než 1 869 Palestinců, asi 10 000 jich bylo zraněno a stovky tisíc byly nuceny opustit své domovy. OSN odhaduje, že 1 380 zabitých Palestinců byli civilisté, mezi nimi přes 400 dětí a více než 200 žen. Mnoho další lidí v Palestině zůstalo bez střechy nad hlavou, neboť jejich domovy byly izraelskými útoky zničeny nebo značně poškozeny. Na straně Izraele dosud zahynulo 64 vojáků, dva civilisté a také jeden pracovník z Thajska. Palestinské ozbrojené skupiny vypustily na izraelské civilní objekty nesčetné množství raket, jejichž nevybíravé použití porušuje mezinárodní právo. Amnesty International volá po okamžitém zastavení těchto útoků a zároveň apeluje na USA, aby zastavily prodej a vývoz zbraní využívaných izraelskými bezpečnostními složkami k páchání závažného porušování mezinárodního práva včetně válečných zločinů.

8.9.2017

Demokratická republika Kongo: Vláda musí dostát závazku učinit přítrž dětské práci do roku 2025

V reakci na příslib vlády Demokratické republiky Kongo (DRK) o vymýcení dětské práce v sektoru těžby do roku 2025 reaguje Seema Joshi, vedoucí sekce Byznys a lidská práva Amnesty International:

30.5.2017

Irák: Americká armáda přiznává neúspěch při monitorování převozu zbraní v hodnotě více než 1 mld. dolarů

Podle zveřejněné kontroly Ministerstva obrany USA získané organizací Amnesty International na základě svobodného přístupu k informacím, americká armáda nezvládla mít pod dohledem převoz zbraní a jiného vojenského vybavení v hodnotě vice než 1 mld. dolarů do Iráku a Kuvajtu.

14.6.2017

Saudská Arábie: Trumpova návštěva dává zelenou porušování lidských práv

Podle toho, jak americký prezident Donald Trump vystupuje na své první zahraniční návštěvě na summitu v Rijádu v Saudské Arábii, budou jeho diskuzím s představiteli států Perského zálivu a arabskými státy dominovat boj proti terorismu a bezpečnost.

31.5.2017

Rozhlas: Amnesty nesouhlasí s výroky prezidenta Zemana o vývozu zbraní