Americká vláda musí zastavit prodej zbraní do Izraele

Od začátku izraelské vojenské operace “Ochranná hrana” zahynulo více než 1 869 Palestinců, asi 10 000 jich bylo zraněno a stovky tisíc byly nuceny opustit své domovy. OSN odhaduje, že 1 380 zabitých Palestinců byli civilisté, mezi nimi přes 400 dětí a více než 200 žen. Mnoho další lidí v Palestině zůstalo bez střechy nad hlavou, neboť jejich domovy byly izraelskými útoky zničeny nebo značně poškozeny. Na straně Izraele dosud zahynulo 64 vojáků, dva civilisté a také jeden pracovník z Thajska. Palestinské ozbrojené skupiny vypustily na izraelské civilní objekty nesčetné množství raket, jejichž nevybíravé použití porušuje mezinárodní právo. Amnesty International volá po okamžitém zastavení těchto útoků a zároveň apeluje na USA, aby zastavily prodej a vývoz zbraní využívaných izraelskými bezpečnostními složkami k páchání závažného porušování mezinárodního práva včetně válečných zločinů.

9.6.2020

Proč musí Spojené království zpochybnit izraelské plány připojit Západní břeh

Izrael plánuje formálně připojit všechna izraelská osídlení na Západním břehu Jordánu už k 1. červenci. Britská Amnesty kampaňačka popisuje, proč je to špatný plán.

23.7.2019

Izrael: Bourání domů Palestinců je porušením mezinárodního práva

Izraelské úřady začaly s demolicí bytových domů v oblasti okupovaného Západního břehu Jordánu, který je pod přímou správou Palestinců. Nelegální postup Izraele kritizuje kromě Amnesty i Evropská unie.