Dobré zprávy z Ugandy

Zákon proti homosexualitě, který ugandští zákonodárci připravovali od roku 2009, byl s konečnou platností schválen v únoru 2014. Měl tvrdě trestat vztahy osob stejného pohlaví. Zahrnoval rovněž ustanovení o možnosti vydání občanů Ugandy, kteří žijí v zahraničí, k trestnímu stíhání zpět vlasti, jestliže se k homosexuálnímu vztahu uchýlí mimo hranice Ugandy. Trestány měly být firmy a společnosti, jež by vyjádřily homosexuálům podporu, postihována měla být rovněž média. Obviněným hrozilo až doživotní vězení. Prvního srpna 2014 byla ovšem platnost zákona zrušena ugandským ústavním soudem. Navzdory radosti lidskoprávních aktivistů se tomu tak ale stalo zejména z procedurálních důvodů: soud tvrdil, že ke schválení zákona nebylo dosaženo potřebné kvorum. Země jako taková je velmi homofobní. V platnosti zůstává trestní zákoník z dob britské koloniální vlády, podle kterého jsou všechny „vztahy proti přírodě“ potrestatelné až sedmi lety vězení. Stále také existuje tlak na opětovné předložení původního zákona.

11.10.2018

Trestní oznámení na Piťhu kvůli šíření poplašné zprávy ohledně Istanbulské úmluvy

19.4.2018

TEN nebo TAHLE jsou díky Amnesty na svobodě – máme opravdu radost?

Jak se to má s dobrými zprávami v Amnesty.

12.4.2018

DOBRÉ ZPRÁVY Z FILIPÍN: JERRYME CORRE JE PROPUŠTĚN!

Od ledna 2018 se uskutečnila série slyšení týkající se Jerrymeho drogových obvinění. Dne 2. března byl schválen návrh zastavení trestního stíhaní a to kvůli nedostatku důkazů. Jerryme byl propuštěn tentýž den.

19.2.2018

Ali Feruz je volný!