Dobré zprávy z Ugandy

Zákon proti homosexualitě, který ugandští zákonodárci připravovali od roku 2009, byl s konečnou platností schválen v únoru 2014. Měl tvrdě trestat vztahy osob stejného pohlaví. Zahrnoval rovněž ustanovení o možnosti vydání občanů Ugandy, kteří žijí v zahraničí, k trestnímu stíhání zpět vlasti, jestliže se k homosexuálnímu vztahu uchýlí mimo hranice Ugandy. Trestány měly být firmy a společnosti, jež by vyjádřily homosexuálům podporu, postihována měla být rovněž média. Obviněným hrozilo až doživotní vězení. Prvního srpna 2014 byla ovšem platnost zákona zrušena ugandským ústavním soudem. Navzdory radosti lidskoprávních aktivistů se tomu tak ale stalo zejména z procedurálních důvodů: soud tvrdil, že ke schválení zákona nebylo dosaženo potřebné kvorum. Země jako taková je velmi homofobní. V platnosti zůstává trestní zákoník z dob britské koloniální vlády, podle kterého jsou všechny „vztahy proti přírodě“ potrestatelné až sedmi lety vězení. Stále také existuje tlak na opětovné předložení původního zákona.

12.1.2017

Podpořme Raifa v den jeho narozenin!

6.3.2017

Odpověď prezidenta Bašára al-Asada na zprávu Amnesty International o vězení Saydnaya

V návaznosti na rozhovor prezidenta Bašára al-Asada v rozhovoru pro Yahoo News ve kterém zamítá zjištění nedávné zprávy Amnesty International o hromadných popravách a vyhlazování ve vojenském vězení Saydnaya v Sýrii, řekl Philip Luther, ředitel výzkumu a podpory pro Blízký východ a severní Afriku:

5.1.2017

Rozsudek nad Petrem jaškem by měl být vynesen 9. 1.

19.1.2017

Ildar převezen do nové věznice

Dne 6. ledna byla Ildarova rodina informována o převozu Ildara do věznice Kolonie 5 na Altaji v oblasti jižní Sibiře.