Dobré zprávy z Ugandy

Zákon proti homosexualitě, který ugandští zákonodárci připravovali od roku 2009, byl s konečnou platností schválen v únoru 2014. Měl tvrdě trestat vztahy osob stejného pohlaví. Zahrnoval rovněž ustanovení o možnosti vydání občanů Ugandy, kteří žijí v zahraničí, k trestnímu stíhání zpět vlasti, jestliže se k homosexuálnímu vztahu uchýlí mimo hranice Ugandy. Trestány měly být firmy a společnosti, jež by vyjádřily homosexuálům podporu, postihována měla být rovněž média. Obviněným hrozilo až doživotní vězení. Prvního srpna 2014 byla ovšem platnost zákona zrušena ugandským ústavním soudem. Navzdory radosti lidskoprávních aktivistů se tomu tak ale stalo zejména z procedurálních důvodů: soud tvrdil, že ke schválení zákona nebylo dosaženo potřebné kvorum. Země jako taková je velmi homofobní. V platnosti zůstává trestní zákoník z dob britské koloniální vlády, podle kterého jsou všechny „vztahy proti přírodě“ potrestatelné až sedmi lety vězení. Stále také existuje tlak na opětovné předložení původního zákona.

3.2.2020

Seznam zprávy o segregovaném školství

28.11.2019

Seznam Zprávy: TikTok a cenzura kvůli Ujgurům

9.12.2019

Dobrovolnická výpomoc na kampani Maraton psaní dopisů

Amnesty International ČR hledá dobrovolníky a dobrovolnice, kteří by se podíleli na tvorbě závěrečné zprávy z kampaně Maraton psaní dopisů 2019.

14.8.2019

Seznam Zprávy: Čína stupňuje tlak na Hongkong, na hranicích mobilizuje armádu. Provoz letiště druhý den stojí