Dobré zprávy z Ugandy

Zákon proti homosexualitě, který ugandští zákonodárci připravovali od roku 2009, byl s konečnou platností schválen v únoru 2014. Měl tvrdě trestat vztahy osob stejného pohlaví. Zahrnoval rovněž ustanovení o možnosti vydání občanů Ugandy, kteří žijí v zahraničí, k trestnímu stíhání zpět vlasti, jestliže se k homosexuálnímu vztahu uchýlí mimo hranice Ugandy. Trestány měly být firmy a společnosti, jež by vyjádřily homosexuálům podporu, postihována měla být rovněž média. Obviněným hrozilo až doživotní vězení. Prvního srpna 2014 byla ovšem platnost zákona zrušena ugandským ústavním soudem. Navzdory radosti lidskoprávních aktivistů se tomu tak ale stalo zejména z procedurálních důvodů: soud tvrdil, že ke schválení zákona nebylo dosaženo potřebné kvorum. Země jako taková je velmi homofobní. V platnosti zůstává trestní zákoník z dob britské koloniální vlády, podle kterého jsou všechny „vztahy proti přírodě“ potrestatelné až sedmi lety vězení. Stále také existuje tlak na opětovné předložení původního zákona.

14.8.2019

Seznam Zprávy: Čína stupňuje tlak na Hongkong, na hranicích mobilizuje armádu. Provoz letiště druhý den stojí

11.10.2018

Trestní oznámení na Piťhu kvůli šíření poplašné zprávy ohledně Istanbulské úmluvy

18.3.2019

Předání petice - podepisujte však dál!

V pondělí 18. 3. v 11 hodin jsme se sešli před íránskou ambasádou v Praze, abychom předali petici s dopisem za propuštění Nasrín.

2.1.2019

Trest smrti: Globální zrušení je blíž, než kdy jindy!

Dobré zprávy do nového roku: Rekordní počet 121 zemí hlasoval v prosinci na Valném shromáždění OSN pro ukončení poprav.