Munice v rukou militantních islamistů pochází i z České republiky

Nezávislá organizace Conflict Armament Research v posledních dnech publikovala výzkumnou zprávu, která přinesla zajímavá zjištění ohledně munice, která je používána na straně Islámského státu.

Výzkumný tým v rámci terénních šetření sbíral nábojnice nízkokalibrových zbraní a analyzoval jejich původ ve vztahu k exportním státům. Výzkum se uskutečnil v kurdských regionech v severním Iráku a severních částech Sýrie ve dnech 22. června až 15. srpna 2014. Skupina odborníků analyzovala 1775 nábojnic (1730 bolo identifikováno), které v regionech našla, přičemž byl analyzován jejich možný osud v posledních měsících.

Vzorek obsahoval zbytky munice pocházející z 21 zemí světa vyrobené v letech 1945-2014. Variabilita munice odpovídá zapojení islámských militantů do bojů na území Sýrie a Iráku, kde došlo ke střetům s různými protivníky a následnému odcizení vojenského materiálu. V tomto kontextu dominovaly především výrobky z Číny (445), Sovětského svazu (338)/Ruské federace (154) a USA (323). Mimo nich se v seznamu objevuje munice ze Srbska (142), Rumunska (77), Bulharska (63) Severní Koreje (34), ale také z České republiky (18) nebo Slovenska (2).

Část nalezené munice, která má původ v České republice (11 nábojnic), pochází s největší pravděpodobností z dodávek iráckým bezpečnostním složkám po roce 2010.  Islámští militantisté je údajně ukořistili poté, co se jednotky irácké armády začaly pod náporem ozbrojených útoků rozpadat a opouštěly svá stanoviště a sklady.

I když munice nalezená v analyzovaném vzorku představuje v případě České republiky podíl jenom něco málo přes 1 %, zjištění, které výzkumný tým organizace Conflict Armament Research přinesl, jsou pro debatu o standardech v obchodu s vojenským materiálem zásadní. Jasně totiž poukazují na existenci kanálů, skrze které může docházet k destabilizaci bezpečnostní situace a eskalaci konfliktů, a to i v případě, kdy jsou dodávky vojenského materiálu vedeny pozitivní motivací.

14.6.2019

Súdán: Smrt demonstrantů si žádá okamžité prošetření

Příkaz rozehnat poklidné protesty stál život stovku lidí!

27.5.2019

Francie: 17 neziskovek odsuzuje hrozbu stíhání novinářů, kteří reportují o francouzských zbraních v Jemenu

17 humanitárních a lidskoprávních organizací odsoudilo ohrožování svobody tisku poté, co se o francouzské novináře investigující problematiku zbraní v Jemenu začaly zajímat bezpečnostní služby.

22.5.2019

Amnesty na veletrhu IDET

21.5.2019

NE českým zbraním do Jemenu

Pomozte nám s fotokoláží, kterou upozorníme na nadcházejícím zbrojařském veletrhu IDET na nezodpovědný český vývoz zbraní do Jemenu.