Rozsudky v případu rasistického útoku na Romy jsou prvním krokem ke spravedlnosti

Úspěch

Na osm měsíců poslal soud v řeckém městě Messolonghi do vězení 3 muže, kteří před dvěma lety napadli Romku Paraskevi Kokoniovou a jejího synovce Kostase Theodoropoulose. „Tyto rozsudky jsou jen prvním krokem ke spravedlnosti. Stejně důležité teď bude, aby soud uznal v tomto případě rasistický motiv,“ řekl Giorgos Kosmopoulos, pozorovatel Amnesty International v Řecku.
Na osm měsíců poslal soud v řeckém městě Messolonghi do vězení 3 muže, kteří před dvěma lety napadli Romku Paraskevi Kokoniovou a jejího synovce Kostase Theodoropoulose. „Tyto rozsudky jsou jen prvním krokem ke spravedlnosti. Stejně důležité teď bude, aby soud uznal v tomto případě rasistický motiv,“ řekl Giorgos Kosmopoulos, pozorovatel Amnesty International v Řecku. Skupina mužů napadla Romku a jejího synovce v říjnu 2012 během nákupů ve městě Etoliko na západě Řecka. Paraskevi už dříve Amnesty International řekla, že si ji útočníci vybrali jakožto příbuznou místního romského předáka. Byl to jeden z útoků na romské rodiny, které toto město opakovaně zažívalo od srpna 2012 do ledna minulého roku. Ve dalším procesu se v říjnu soud nově zabýval tím, zda jsou útočníci napojeni na Zlatý úsvit - krajně pravicovou extremistickou politickou stranu. Podle obžaloby byli útočníci členy a příznivci této strany. „Jde o historické rozhodnutí, protože se jedná o první rozsudek v Řecku za násilí spáchané na Romech někým, u koho se prokázala spojitost se Zlatým úsvitem,“ komentoval případ Panayote Dimitras, mluvčí lidskoprávní organizace Greek Helsinki Monitor. Z vyneseného rozsudku zatím není jasné, zda soud bral v potaz rasistický motiv brutálního útoku na romskou ženu a jejího synovce. Objasní to až jeho podrobná tištěná verze. Řecké úřady se oficiálně v posledních několika letech snaží intenzivněji bojovat proti trestným činům z nenávisti. Vyšetřovatelé ale často opomenou vůbec možnost rasistických motivů prověřovat a žalobci tak jen zřídka s touto možností u soudu pracují.

21.1.2019

Homosexuálům v Čečensku hrozí mučení a smrt, nejméně dva lidé zemřeli

Od konce prosince policie v Čečensku zadržela a mučila minimálně čtyřicet osob podezřelých z homosexuality, nejméně dva lidé byli údajně umučeni k smrti.

11.1.2019

Ani sto dní po smrti saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího nebyl nikdo potrestán

27.9.2018

MAĎARSKO: Potvrzení trestu pro Syřana obviněného z terorismu je výsměch spravedlnosti

Amnesty nesouhlasí s rozsudkem - poukazuje na rozpad právního státu a démonizaci uprchlíků.

2.4.2018

Většina unesených školaček je zase na svobodě

Organizace Boko Haram podle informací světových tiskových agentur propustila většinu z unesených školaček.