Rozsudky v případu rasistického útoku na Romy jsou prvním krokem ke spravedlnosti

Úspěch

Na osm měsíců poslal soud v řeckém městě Messolonghi do vězení 3 muže, kteří před dvěma lety napadli Romku Paraskevi Kokoniovou a jejího synovce Kostase Theodoropoulose. „Tyto rozsudky jsou jen prvním krokem ke spravedlnosti. Stejně důležité teď bude, aby soud uznal v tomto případě rasistický motiv,“ řekl Giorgos Kosmopoulos, pozorovatel Amnesty International v Řecku.
Na osm měsíců poslal soud v řeckém městě Messolonghi do vězení 3 muže, kteří před dvěma lety napadli Romku Paraskevi Kokoniovou a jejího synovce Kostase Theodoropoulose. „Tyto rozsudky jsou jen prvním krokem ke spravedlnosti. Stejně důležité teď bude, aby soud uznal v tomto případě rasistický motiv,“ řekl Giorgos Kosmopoulos, pozorovatel Amnesty International v Řecku. Skupina mužů napadla Romku a jejího synovce v říjnu 2012 během nákupů ve městě Etoliko na západě Řecka. Paraskevi už dříve Amnesty International řekla, že si ji útočníci vybrali jakožto příbuznou místního romského předáka. Byl to jeden z útoků na romské rodiny, které toto město opakovaně zažívalo od srpna 2012 do ledna minulého roku. Ve dalším procesu se v říjnu soud nově zabýval tím, zda jsou útočníci napojeni na Zlatý úsvit - krajně pravicovou extremistickou politickou stranu. Podle obžaloby byli útočníci členy a příznivci této strany. „Jde o historické rozhodnutí, protože se jedná o první rozsudek v Řecku za násilí spáchané na Romech někým, u koho se prokázala spojitost se Zlatým úsvitem,“ komentoval případ Panayote Dimitras, mluvčí lidskoprávní organizace Greek Helsinki Monitor. Z vyneseného rozsudku zatím není jasné, zda soud bral v potaz rasistický motiv brutálního útoku na romskou ženu a jejího synovce. Objasní to až jeho podrobná tištěná verze. Řecké úřady se oficiálně v posledních několika letech snaží intenzivněji bojovat proti trestným činům z nenávisti. Vyšetřovatelé ale často opomenou vůbec možnost rasistických motivů prověřovat a žalobci tak jen zřídka s touto možností u soudu pracují.

30.9.2019

Brazilská policie zadržela dva muže podezřelé z vraždy Marielle

Rok po smrti Marielle dopadla policie dva muže podezřelé z její vraždy

11.1.2019

Ani sto dní po smrti saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího nebyl nikdo potrestán

21.1.2019

Homosexuálům v Čečensku hrozí mučení a smrt, nejméně dva lidé zemřeli

Od konce prosince policie v Čečensku zadržela a mučila minimálně čtyřicet osob podezřelých z homosexuality, nejméně dva lidé byli údajně umučeni k smrti.

4.6.2019

Čína stupňuje tlak na aktivisty před 30. výročím masakru na náměstí Nebeského klidu

Čínské úřady musejí přestat pronásledovat lidi, kteří si chtějí připomenout oběti násilného zásahu na náměstí Nebeského klidu z roku 1989. Letos je to 30 let.