Úspěch

Ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejnilo přehled exportu vojenského materiálu za první pololetí 2014. Je to jen první krok směrem k větší transparentnosti, přehled totiž obsahuje pouze celkovou hodnotu exportu rozdělenou podle regionů světa. Česká republika se tak sice přidává k nevelké skupině zemí, které zveřejňují údaje častěji než jednou ročně, ale proto, abychom mohli zjistit, jaké zbraně do jakých zemí putovaly, bude potřeba výrazně rozsah zveřejněných údajů rozšířit. V této věci zůstáváme v kontaktu s Ministerstvem průmyslu a obchodu a snažíme se větší otevřenost informací prosadit.

V porovnání s celým rokem 2013 (286,1 mil. EUR) tvoří export za 1. pololetí 2014 podíl 62,7 %. I když dostupné statistiky nezveřejňují konkrétní materiál a cílové země, je možné se domnívat, že výroční zpráva, která bude zveřejněna v létě 2015, znovu přinese informace o nárůstu objemu exportu vojenského materiálu z ČR.

1.10.2019

Aktuálně.cz: Výročí Číny - Velký přehled o (ne)svobodě

25.11.2018

Vývoz zbraní z Česka je pořád problematický

Zvyšuje se podíl exportu vojenského materiálu do zemí, kde hrozí jeho zneužití proti lidským právům.

25.9.2018

Sotudíová poslala synovi z vězení dopis

Íránské Centrum pro lidská práva zveřejnilo dopis, ve kterém Nasrín svému 12letému synovi Nimovi psala, proč s ním nemohla být v jeho první školní den:

23.10.2018

Smrt novináře Chášakdžího ukazuje na širší problém: jak Česká republika podporuje zbraněmi Saúdskou Arábii?

Přestanou země včetně Česka konečně vyzbrojovat saúdský režim?