Úspěch

Ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejnilo přehled exportu vojenského materiálu za první pololetí 2014. Je to jen první krok směrem k větší transparentnosti, přehled totiž obsahuje pouze celkovou hodnotu exportu rozdělenou podle regionů světa. Česká republika se tak sice přidává k nevelké skupině zemí, které zveřejňují údaje častěji než jednou ročně, ale proto, abychom mohli zjistit, jaké zbraně do jakých zemí putovaly, bude potřeba výrazně rozsah zveřejněných údajů rozšířit. V této věci zůstáváme v kontaktu s Ministerstvem průmyslu a obchodu a snažíme se větší otevřenost informací prosadit.

V porovnání s celým rokem 2013 (286,1 mil. EUR) tvoří export za 1. pololetí 2014 podíl 62,7 %. I když dostupné statistiky nezveřejňují konkrétní materiál a cílové země, je možné se domnívat, že výroční zpráva, která bude zveřejněna v létě 2015, znovu přinese informace o nárůstu objemu exportu vojenského materiálu z ČR.

25.11.2018

Vývoz zbraní z Česka je pořád problematický

Zvyšuje se podíl exportu vojenského materiálu do zemí, kde hrozí jeho zneužití proti lidským právům.

23.10.2018

Smrt novináře Chášakdžího ukazuje na širší problém: jak Česká republika podporuje zbraněmi Saúdskou Arábii?

Přestanou země včetně Česka konečně vyzbrojovat saúdský režim?

10.12.2018

Represivní a sexistické politiky podněcují odvážný boj za práva žen v roce 2018

Amnesty vydává přehled o stavu lidských práv v uplynulém roce.

26.9.2017

České zbraně v Ázerbájdžánu – opravdu funkční kontrola?

Podle sdělení HN došlo k tomu, že se v Ázerbajdžánu přes zbrojní embargo objevily mimo jiné české zbraně Dana – M1.