Úspěch

Ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejnilo přehled exportu vojenského materiálu za první pololetí 2014. Je to jen první krok směrem k větší transparentnosti, přehled totiž obsahuje pouze celkovou hodnotu exportu rozdělenou podle regionů světa. Česká republika se tak sice přidává k nevelké skupině zemí, které zveřejňují údaje častěji než jednou ročně, ale proto, abychom mohli zjistit, jaké zbraně do jakých zemí putovaly, bude potřeba výrazně rozsah zveřejněných údajů rozšířit. V této věci zůstáváme v kontaktu s Ministerstvem průmyslu a obchodu a snažíme se větší otevřenost informací prosadit.

V porovnání s celým rokem 2013 (286,1 mil. EUR) tvoří export za 1. pololetí 2014 podíl 62,7 %. I když dostupné statistiky nezveřejňují konkrétní materiál a cílové země, je možné se domnívat, že výroční zpráva, která bude zveřejněna v létě 2015, znovu přinese informace o nárůstu objemu exportu vojenského materiálu z ČR.

25.3.2020

Jemen: 5 let konfliktu přineslo spoustu bezpráví

Protiprávní zadržování, politicky motivované rozsudky smrti, nucená zmizení a mučení zůstávají rozšířené i po pěti letech války, která začala 25. března 2015. Problémem zůstávají i dodávky zbraní ze Západu.

27.3.2020

5 způsobů, jak se “zapojit” do války v Jemenu

V těchto dnech si připomínáme 5 let od začátku jemenského konfliktu. Tak vám nabízíme taky 5 akcí, kterými můžete pomoct tamním obyvatelům i na dálku a z karantény.

1.10.2019

Aktuálně.cz: Výročí Číny - Velký přehled o (ne)svobodě

27.5.2019

Francie: 17 neziskovek odsuzuje hrozbu stíhání novinářů, kteří reportují o francouzských zbraních v Jemenu

17 humanitárních a lidskoprávních organizací odsoudilo ohrožování svobody tisku poté, co se o francouzské novináře investigující problematiku zbraní v Jemenu začaly zajímat bezpečnostní služby.