Přeživší Bhópálské katastrofy slaví – indická vláda bude požadovat vyšší odškodné

Úspěch

Indický ministr pro chemikálie a umělá hnojiva Anatah Kumar oznámil, že souhlasí s požadavkem na přehodnocení počtu lidí, pro které požaduje odškodné za tragédii, jež v roce 1984 otrávila na půl milionu lidí. Přeživší a aktivisté po dlouhou dobu tvrdili, že vláda v mimosoudním vyrovnání s firmou Union Carbide, které Bhópálská továrna patřila, masivně podhodnotila počet zasažených lidí. Původně vláda hovořila o 5295 mrtvých, 4902 lidech s trvalými následky a 42 těžce raněných, přičemž aktivisté uváděli 22 917 mrtvých, 508 432 lidí s trvalými následky a 33 781 těžce raněných. Ministr slíbil, že odškodněni budou i ti, na které se v minulosti nedostalo. Společnost Union Carbide je od roku vlastněna americkým gigantem Dow Chemicals. Ten odmítá do Indie poslat svého zmocněnce, aby zde čelil obviněním ze zabití z nedbalosti. Stejně tak obě společnosti odmítají splatit náklady spojené s dekontaminací oblasti.

16.2.2018

Týden.cz: Výměna vězňů se možná bude týkat i Olega Sencova

29.12.2017

iHned.cz: Na internet ve Vietnamu bude dohlížet 10000 inspektorů

8.9.2017

Demokratická republika Kongo: Vláda musí dostát závazku učinit přítrž dětské práci do roku 2025

V reakci na příslib vlády Demokratické republiky Kongo (DRK) o vymýcení dětské práce v sektoru těžby do roku 2025 reaguje Seema Joshi, vedoucí sekce Byznys a lidská práva Amnesty International:

26.10.2017

Úspěch: Propuštěno 83 gayů a leseb v Ázerbájdžánu

Amnesty pomohla k propuštění nespravedlivě zadržovaných příslušníků LGBTI komunity.