Přeživší Bhópálské katastrofy slaví – indická vláda bude požadovat vyšší odškodné

Úspěch

Indický ministr pro chemikálie a umělá hnojiva Anatah Kumar oznámil, že souhlasí s požadavkem na přehodnocení počtu lidí, pro které požaduje odškodné za tragédii, jež v roce 1984 otrávila na půl milionu lidí. Přeživší a aktivisté po dlouhou dobu tvrdili, že vláda v mimosoudním vyrovnání s firmou Union Carbide, které Bhópálská továrna patřila, masivně podhodnotila počet zasažených lidí. Původně vláda hovořila o 5295 mrtvých, 4902 lidech s trvalými následky a 42 těžce raněných, přičemž aktivisté uváděli 22 917 mrtvých, 508 432 lidí s trvalými následky a 33 781 těžce raněných. Ministr slíbil, že odškodněni budou i ti, na které se v minulosti nedostalo. Společnost Union Carbide je od roku vlastněna americkým gigantem Dow Chemicals. Ten odmítá do Indie poslat svého zmocněnce, aby zde čelil obviněním ze zabití z nedbalosti. Stejně tak obě společnosti odmítají splatit náklady spojené s dekontaminací oblasti.

13.7.2019

Sencov oslavil narozeniny ve vězení

Ukrajinský režisér Oleg Sencov dnes slaví 43. narozeniny.

27.8.2019

Džammú a Kašmír: OSN musí hájit mír a bezpečnost

Rada bezpečnosti OSN musí v první řadě hájit mír a bezpečnost, říká generální tajemník Amnesty Kumi Naidoo.

10.1.2019

I PO 17 LETECH ZŮSTÁVÁ VĚZNICE GUANTÁNAMO HROZBOU PRO LIDSKÁ PRÁVA

Vojenské vězení v zátoce Guantánamo zůstává skvrnou na dodržování lidských práv v USA a dokud zůstane otevřené, bude představovat místo jejich trvalého porušování.

10.1.2019

I po 17 letech zůstává věznice Guantánamo hrozbou pro lidská práva

V předvečer výročí otevření vězení připomíná Amnesty důvody pro jeho okamžité uzavření.